اجرای طرح پزشک خانواده که در روزهای اخیر بطور رسمی وارد مرحله شهری شده و حتی در برخی مناطق تهران، شکل اجرایی نیز به خود گرفته است، این امید را بیشتر میکند که خدمات درمانی به سوی رایگان شدن پیش برود. طبق اظهار نظر مسوولان وزارت بهداشت هزینههای درمانی در سطوح اولیه پزشک خانواده و حتی هزینه برخی داروهای ساده، رایگان خواهد بود. این در حالی است که سازمان نظام پزشکی کشور طی هفتههای اخیر بارها از وزارت بهداشت خواسته است تا وعده رایگان شدن خدمات درمانی را زودتر اجرایی کند.
شرط برای رایگان شدن خدمات درمانی
رییس بیمارستان سوانح سوختگی مطهری درباره امکان تحقق رایگان شدن خدمات درمانی و تبعات آن میگوید: رایگان شدن خدمات درمانی، یک «سوء تفاهم» در بین مردم ایجاد کرده است چراکه آنان فکر میکنند تمام هزینههای بیمارستان، کاملا رایگان میشود درحالیکه اینطور نیست و رایگان بودن این خدمات، چند شرط دارد.
«حمید صالحی» میافزاید: برای برخورداری بیماران از خدمات رایگان، در گام نخست آنان باید از طریق پزشک خانواده به بیمارستان معرفی شده باشند.
وی خاطرنشان میکند علاوه برآن فقط هزینههای بیمهای درمانی و بستری رایگان است یعنی مردم فرانشیزها را نمیپردازند که البته این هم مشروط به آن است که اعتبار لازم آن اختصاص یابد.
رییس بیمارستان مطهری ادامه میدهد: همچنین، بخشی از هزینههای بیمارستانها، هزینههای غیربیمهای است بطور مثال در این بیمارستان، هزینه «منگنه پوست» را بیمه نمیپردازد و پرداخت آن برعهده خود بیمار است.
صالحی با اشاره به اینکه داروهای خاص نیز جزء داروهای رایگان محاسبه نمیشوند، تاکید میکند فقط فرانشیز خدمات درمانی که بطور کامل تحت پوشش بیمه قرار دارند، آن هم در صورت اجرای برنامه پزشک خانواده و تخصیص بودجههای لازم، رایگان میشود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال افزایش مراجعات مردمی به بیمارستانهای دولتی در صورت رایگان شدن خدمات درمانی و خالی شدن بیمارستانهای بخش خصوصی از بیمار، میگوید: این مساله بر بیمارستانهای تک تخصصی مانند بیمارستان مطهری، تغییری ایجاد نمیکند.
رییس بیمارستان مطهری میافزاید: بخش خصوصی در زمان فعلی نیز عهده دار ارایه خدمات درمانی سوختگی نمیشود چراکه هزینههای درمانی سوختگی بسیار بالا است و بیماران از عهده پرداخت هزینههای آن برنمی آیند.
صالحی ادامه میدهد اما این مساله در بیمارستانهای دیگر بطور قطع موجب افت مراجعه کننده در مراکز درمانی بخش خصوصی خواهد شد.
دکتر «داوود جعفری» رییس بیمارستان شفایحیائیان نیز در این باره میگوید: رایگان شدن خدمات درمانی در بیمارستانها قطعا به پشتوانه مالی نیاز دارد.
وی میافزاید اگر پرداخت هزینهها به عهده بیمهها گذاشته شود، مشکلاتی را برای بیمارستانها ایجاد میکند چراکه در شرایط فعلی بسیاری از مطالبات بیمارستانها از بیمهها، مدتها به تاخیر میافتد.
رییس بیمارستان شفایحیائیان تاکید میکند برای رایگان شدن خدمات درمانی ابتدا باید مسایل مالی آن حل شود.
جعفری درباره احتمال افزایش مراجعات مردمی به بیمارستانهای دولتی نیز میگوید: طبقات ضعیف جامعه که در هر حال به بیمارستانهای دولتی و اقشار مرفه نیز به بیمارستانهای خصوصی مراجعه میکنند اما بطور کلی مراجعات به بیمارستانهای دولتی درصورت رایگان شدن خدمات در آنها، افزایش مییابد.
جعفری تاکید میکند بنابراین مراجعات غیرضروری مردم به بیمارستانهای دولتی در صورت رایگان شدن خدمات باید از طریق برنامه پزشک خانواده کنترل شود.
وی خاطرنشان میکند علاوه براین هزینههای مالی بیمارستان نیز باید جبران بشود چراکه کار بیمهها، حساب و کتاب ندارد و کسورات مالی و تاخیر در پرداختها، گریبانگیر بیمارستانهای دولتی میشود.
رییس بیمارستان شفایحیائیان میگوید: نمیتوان پرداخت هزینههای درمانی رایگان مردم را برعهده بیمهها گذاشت چراکه در آن صورت بیمارستانها، ضرر میکنند.
جعفری یادآور میشود در این صورت کیفیت درمانی در بیمارستانهای دولتی، کاهش مییابد.
«علیرضا مصداقی نیا» معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز با اشاره به تصویب شش هزار میلیارد تومان بودجه نظام سلامت در مجلس شورای اسلامی تاکید میکند این بودجه در قالب طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع برای بیماران، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی خاطرنشان میکند این بودجه فقط برای بیمارانی اختصاص مییابد که از طریق نظام ارجاع به بیمارستانها معرفی شده باشند.
«رمضان محسنیپور» قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در امور مجلس شورای اسلامی نیز به خبرنگار ایرنا میگوید: رایگان شدن خدمات درمانی با این بودجه، فقط خدمات بستری بیمارستانهای دولتی را در برمی گیرد.
وی تاکید میکند رایگان شدن خدمات درمانی شامل خدمات سرپایی و خدمات ارایه شده در مطبها نمیشود.
محسنیپور خاطرنشان میکند بیشترین بار هزینههای درمانی مردم نیز مربوط به بستری شدن است و رایگان شدن این خدمات در بیمارستانهای دولتی، کمک قابل توجهی به رفاه حال بیماران میکند.
«مرضیه وحید دستجردی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز به خبرنگار ایرنا میگوید: فقط در صورت اختصاص بودجه شش هزار میلیارد تومانی، خدمات درمانی رایگان خواهد شد.
وی خاطرنشان میکند وزارت بهداشت همواره کسوراتی در بودجه سلامت داشته است و اگر بودجه تصویب شده، محقق نشود روند پرداخت هزینههای درمانی از جیب مردم همچنان تداوم مییابد.
دستجردی یادآور میشود هم اکنون بیش از ۵۰ درصد هزینههای درمانی از جیب مردم پرداخت میشود در حالیکه طبق برنامه پنجم توسعه این میزان باید به ۳۰ درصد برسد.
به هر حال اظهار نظرهای گوناگون درباره رایگان شدن خدمات درمانی همچنان ادامه دارد و در این میان انتشار اخباری مانند «ترکیدن حباب وعدههای رایگان شدن» و «شرط و شروطهای وزیر بهداشت برای رایگان شدن این خدمات» گاهی مردم را ناامید و اخبار «آغاز رسمی برنامه پزشک خانواده» نیز آنان را برای رایگان شدن خدمات، امیدوار میسازد.
Sorry. No data so far.