مساله حجاب یکی از مهمترین موضوعاتی است که به طور طبیعی ذهن و زبان نویسندگان و پژوهشگران مسلمان را به خود مشغول میکند. این اهمیت تنها از حکم شرعی حجاب فهمیده نمیشود. چرا که از این نظر، حجاب هم یکی از احکام است مانند خمس و زکات و نماز و روزه، لیکن بروز اجتماعی و عینی حجاب از یک سو و ارتباط آن با بسیاری از مسائل دیگر چون روابط اجتماعی و خانوادگی باعث میشود جایگاه خاصی در میان احکام شرعی داشته باشد.
محمد رضا زائری در کتاب حجاب بیحجاب، مانند دیگر نویسندگان و پژوهشگرانی که نام برده است، نسبت به موضوع حجاب اشتغال ذهنی و فکری داشته است، فعالیتهایی فرهنگی و پژوهشی انجام داده است و انتقادات و پیشنهاداتی در این زمینه دارد که در این کتاب مطرح کرده است. زائری که به عنوان فعال فرهنگی و همچنین تحصیل در لبنان تجربههایی داشته است، بر سخنانش از کشورهایی مانند لبنان شاهد مثال آورده است و انتقاداتی را برای پیش برد متناسب سازی وضع جامعه از منظر حجاب، دلسوزانه وگاه با فریاد عنوان کرده است که:
نمیدانم شما از کسانی هستید که معتقدید در مقابل سیل و طوفان، باز کردن یک چتر فایده ندارد و تاریکی یک صحرا شب را با یک چوب کبریت نمیتوان درمان کرد یا گمان میکنید با گشودن همین چترها و روشن کردن همین چوب کبریتهای کوچک است که زنده بودن معنا پیدا میکند. اگر مانند ما و دوستانمان از گروم دوم باشید، ممکن است در این صفحات بهانهای برای اهتمام بیشتر به این موضوع بیابید و نقطهای کوچک به خط طولانی تلاش و جدیت خود برای جهاد فرهنگی و آگاهی عالمانه بیافزایید.
به نوشته زائری این کتاب بیش از آنکه بانوان را مخاطب قرار دهد با فعالان فرهنگی سخن میگوید و میکوشد فضایی برای بررسی جدیتر موضوع فراهم سازد.
کتاب دارای هشت یادداشت و دو پیوست است. یادداشتها با عناوین در مسئله حجاب هم ۲*۲=۴؛ no pain، no gain؛ […]؛ اگر رضاخان توانست ما هم میتوانیم!؛ یک حجاب و چند نقطه؛ جشن حجاب؛ حجاب، یک انتخاب است!؛ حجاب، زن تکریم زن است آمدهاند و مصاحبه زائری با روزنامه خراسان در موضوع حجاب و گزارشی از موسسه طراحی و تولید لباس اسلامی برای دختران نوجوان در موسسه دار رُبی در بیروت به یادداشتها پیوست شدهاند.
در یادداشت «در مسئله حجاب هم ۲*۲=۴» با بیان آثار وضعی رفتارها و حوادث اجتماعی و پیامدهای طبیعی رویدادها و روابط میان کنشها و واکنشها، موضوعاتی مانند حجاب را دارای همین اثر دانسته است و عنوان میکند نمیتوان با رفتار غلط، نتیجه درست گرفت. این یادداشت انتقادی بر نحوه عملکرد در مقابل بدحجابی موجود و ساده انگاری حجاب و در نظر گرفتن آن به عنوان یک پدیده فرهنگی است که با انسان سر و کار دارد.
«no pain، no gai» درباره رمانی با موضوع حجاب است. رمان رنده عبدالفتاح با نام آیا سرم با حجاب گنده میشده؟ (does my head look big in this؟) درباره امل، یک دختر مسلمان استرالیایی است که از پدر و مادری فلسطینیزاده شده است و در حومه ملبورن زندگی میکند و بزرگترین تصمیم زندگی که امل اتخاذ میکند آن است که حجاب را به عنوان پوشش دائم خود بر میگزیند. این رمان توسط ناشری معتبر و بین المللی در آمریکا به چاپ رسیده است و وضعیت طبیعی زندگی یک دختر نوجوان امروزی را ترسیم میکند.
یادداشت «[…]» با توضیح اینکه: این یادداشت از ابتدا تیتر نداشته است؛ نگران نشوید! درباره بررسی علل بیحجابی و همچنین راهکارهای اتخاذ شده تا کنون در مقابله با این پدیده و نقد آنها و همچنین ارائه راهکار است. عناوین این یادداشت عبارتاند از: سلسله اعصاب در بدن انسان؛ جسم طبیعی و بدن سالم؛ سلسله اعصاب روحی و معنوی؛ آیا ما سالم هستیم؟؛ جواب آزمایش در سیره پیامبر (س) و اهل بیت (ع) او؛ پرسش منطقی از امامان جمعه و علما
یادداشت «اگر رضاخان توانست ما هم میتوانیم!» به بررسی انتقادها به رویکردهای غیر فرهنگی در حوزه حجاب در راستای وادار کردن مخاطبین به رعایت پوشش پرداخته است و همچنین برخوردهای مختلفی را به صورت موردی عنوان کرده و تذکر داده است که حجاب مسئلهای مجرد و انتزاعی و جدا از بقیه موضوعات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و عقیدتی نیست. حجاب، فرهنگ است و همان طور که هر پدیده فرهنگی دیگر رواج مییابد، حجاب نیز قابل ترویج و تقویت است و همان گونه که هر پدیده فرهنگی دیگر زوال میپذیرد، حجاب نیز کم رنگ و ضعیف میشود.
نویسنده در یادداشت یک حجاب و چند نقطه به بررسی محورهای مهم موضوع حجاب از جمله «حیا و ادب» و کانون خانواده پرداخته است و در هر دو محور زن را نقطه وحدت و فصل مشترک دانسته است. سپس به بیان ضرورت تصحیح تصویر موجود در ذهن مخاطب و همچنین ضرورت تعیین نوع فضای گفتمانی حاکم بر موضوع حجاب پرداخته است.
یادداشت «جشن حجاب» به بیان یکی از تجربیات زائری در مقابل استاد دانشگاهش در لبنان میپردازد که او در این مکالمه فلسفه جشن تکلیف که برای دختران به سن تکلیف رسیده و همچنین نوع برخورد با دختران را برای استاد که به مجبور کردن دختران به شرکت در چنین جشن آیینی اعتراض دارد، تبیین میکند.
«حجاب، یک انتخاب است!» نام یادداشتی است که به بررسی داستان خواندنی و عجیب اسلام آوردن «امینه سلمی» روزنامه نگار آمریکایی میپردازد. وی فرزندانش و خانوادهاش او را به خاطر روی آوردن به دین اسلام تنها میگذارند و این ماجرا تنها به خاطر یک اشتباه کامپیوتری اتفاق میافتد.
یادداشت آخر کتاب با عنوان «حجاب زن، تکریم زن» است نگاهی به دیدگاه مقام معظم رهبری در مورد حجاب است. عبارات بیان شده از سخنان رهبری از کتابی با عنوان حجاب در پرتو رهنمودهای مقام معظم رهبری است که در خرداد ۸۹ به همت ستاد فرهنگی فجر انقلاب اسلامی منتشر شده است.
کتاب در ۱۰۷ صفحه منتشر و با درج تصاویر نمونههایی از تبلیغات موسسه دار ربی به پایان رسیده است.
Sorry. No data so far.