روسیه و چین قطعنامه پیشنهادی کشورهای غربی و آمریکا درباره تشدید تحریمها بر ضد سوریه در چارچوب فصل هفتم سازمان ملل را برای بار سوم وتو کردند.
این قطعنامه در جلسه پنجشنبه با ۱۱ رأی مثبت، دو رأی منفی (روسیه و چین) و دو رأی ممتنع (پاکستان، آفریقای جنوبی) روبرو شد.
ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس که مسئولیت تهیه پیشنویس این قطعنامه را به عهده داشت پیش از این اظهار کرده بود شدت گرفتن بحران در سوریه، «نیاز فوری به فصل ۷ قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را ایجاب میکند.»
مقامات آمریکا گفتند منظور آنها تنها تشدید تحریمها علیه سوریه ـ نه مداخله نظامی ـ علیه سوریه بوده است اما چین و روسیه با قاطعیت معتقدند اجازه تصویب چنین قطعنامهای میتواند منجر به تکرار «سناریوی لیبی» شود.
«لی بائودونگ»، نماینده چین، در این نشست گفت پکن به این دلیل این قطعنامه را وتو کرد که این قطعنامه «مفاد نابرابری داشت که فقط بر یک طرف فشار وارد میآورد.»
وی همچنین گفت تصویب این قطعنامه بحران را وخیمتر کرده و باعث سرایت به سایر کشورهای منطقه خواهد شد.»
نماینده چین، غرب را «انعطافناپذیر و خودخواه» خواند.
سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل، به طور ضمنی گفت که واشنگتن از ادامه مأموریت هیئت ناظران سازمان ملل جلوگیری خواهد کرد: «ما بسیار روشن بیان کردهایم که ادامه فعالیت هیئت سازمان ملل بدون وابسته کردن آن به پیامدهای عدم اطاعت [از قطعنامههای سازمان ملل] یا حصول پیشرفتهایی در موضوع مورد نظر هیچ معنایی ندارد.»
وی افزود: «شورا [ی امنیت سازمان ملل] به کل شکست خورده است. امروز روز سیاه دیگری در «ترتلبی» است.» ترتل بی، نام منطقهای در نیویورک است که قرارگاه سازمان ملل در آن قرار دارد.
رایس گفت آمریکا ممکن است با تمدید مختصر مأموریت این هیئت موافقت کند. وی گفت: «اگر شرایط تغییر نکنند، قابل قبول نیست که این هیئت به کارش ادامه دهد.»
خانم رایس گفت: «ما همکاری خود با همپیمانانمان در خارج از شورای امنیت را تقویت خواهیم کرد تا رژیم بشار اسد را تحت فشار قرار دهیم.» رایس در این خصوص توضیحات بیشتری ارائه نکرد.
این در حالی است که هر گونه اقدام دسته جمعی کشورها خارج از چارچوب سازمان ملل متحد، غیرقانونی محسوب میشود.
نماینده روسیه در سازمان ملل، «ویتالی چورکین» گفت: «این رأیگیری هرگز نباید صورت میگرفت. اسپانسرهای آن میدانستند که شانسی برای پذیرش آن وجود ندارد.»
چورکین در پاسخ به این پرسش که طرح ژئوپلتیک غرب در سوریه چیست، پاسخ داد: «تمام [طرح غرب] حول ایران است. تغییرات غیرمنتظره ناشی از حمله [آمریکا] به عراق که موجب تقویت ایران شده بود غرب را وادار کرد تهران را با به چالش کشیدن متحدش در دمشق تضعیف کند.»
وی افزود: «هر فرد مهمی که من با آن صحبت کردهام شکی ندارد که در سوریه یک جدال ژئوپلتیک مهم جریان دارد و مردم سوریه هیچ نفعی در آن ندارند.»
چورکین از غرب به خاطر لفاظیهای جانبدارانه بدون اشاره به منافع اصلیاش در سوریه انتقاد کرد. وی رویکرد غرب را «ریاکارانه» خواند.
نماینده روسیه آمریکا و متحدانش را به «دامن زدن به فعالیتهای گروههای افراطی و گروههای تروریستی» متهم کرد و افزود غرب در سوریه در حال اجرای طرحهای ژئوپلیتک خاص خودش است که هیچ نفعی برای مردم سوریه ندارد و به اتفاقات غمانگیزی منجر شده است.
پیش از این روسیه و چین دوبار قطعنامه پیشنهادی غرب و امریکا را در شورای امنیت سازمان ملل متحد وتو کرده بودند.
Sorry. No data so far.