شنبه 18 آگوست 12 | 09:48

برنج آفت کش است یا آدمکش!؟

بر اساس آمارهای پزشکی قانونی روند مرگ با این قرص در کشور رشدی ۱۴ درصدی دارد و بیشتر قربانیان در چهار استان تهران، مازندران، گیلان و لرستان قرار دارند.


فروش قرص برنج در حالی به افراد بدون مجوز ممنوع شده که عطاری‌ها همچنان برای کسب سود بالا اقدام به فروش زیرزمینی این قرص سمی می‌کنند و دستگاه‌های نظارتی در برابر آمار بالای مرگ با قرص برنج سکوت کرده‌اند. در تازه‌ترین حادثه، این قرص سمی در کمتر از یک روز سه قربانی در شرق تهران گرفت.بر اساس آمارهای پزشکی قانونی روند مرگ با این قرص در کشور رشدی ۱۴ درصدی دارد و بیشتر قربانیان در چهار استان تهران، مازندران، گیلان و لرستان قرار دارند. در سه ماه نخست امسال ۱۱۶ نفر در این چهار استان به علت مسمومیت با قرص برنج جان باخته‌اند که بیشتر آن‌ها با انگیزه خودکشی اقدام به مصرف این قرص‌ها کرده بودند.

همچنین طی سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۰ در ایران هزار و ۳۱۱ نفر به علت مسمومیت با قرص برنج کشته شدند که از این تعداد ۶۹۶ نفر مرد و ۶۱۵ نفر زن بودند.

چهار مرد و یک زن طی یک هفته در شرق تهران این قرص سمی را مصرف کرده بودند که سه نفر از آن‌ها در سه حادثه جداگانه و در کمتر از ۲۰ ساعت این قرص را با انگیزه خودکشی مصرف کردند.

قرصی برای آفت کشی
قرص برنج که به نام فسفید آلومینیوم نیز شناخته می‌شود قرصی است که یک عدد آن قادر است هزاران شته را از بین ببرد. این قرص از خود گاز فسفید تولید می‌کند و از آن برای جلوگیری از آفت زدگی برنج در انبار استفاده می‌شود. مسمومیت با این قرص هم از راه استنشاق، هم از راه تماس پوستی و هم به صورت خوراکی اتفاق می‌افتد. مصرف خوراکی آن باعث تهوع، درد معده، استفراغ، اسهال، تنگی نفس، احساس سرما، عطش، سر درد، تشنج و کما می‌شود.

سکانس پایانی زندگی زن جوان
یکی از قربانیان زن ۳۵ ساله‌ای به نام لیلا بود که شامگاه سه شنبه به بیمارستانی در شرق تهران منتقل شد. پزشکان اورژانس پس از معاینات اولیه او، متوجه مسمومیت زن جوان با قرص برنج شدند.

بلافاصله کد بیمار بد حال در بیمارستان اعلام شد. پزشک مسمومیت همراه کادر درمانی بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان خود را بالای سر زن جوان رساندند.‌‌ همان معاینه اولیه کافی بود تا تیم پزشکی متوجه شوند شمارش معکوس برای مرگ زن جوان آغاز شده است. لیلا سریع به بخش مراقبت‌های ویزه بیمارستان منتقل شد. او باورش نمی‌شد که تا ساعتی دیگر می‌میرد. حالش زیاد بد نبود فقط کمی معده‌اش می‌سوخت و احساس تشنگی می‌کرد. آب می‌خواست اما پزشک معالج خوردن آب را برای او ممنوع کرده بود. صدای شیون لیلا بخش آی سی یو را پر کرده بود. «من نمی‌خواهم بمیرم. یکی کمکم کند. دو سال قبل از شوهرم جدا شدم و او حضانت دو کودک خردسالم را بر عهده گرفت. در این مدت خیلی سختی کشیدیم. برای اینکه همسرم را راضی کنم تا حضانت بچه‌ها را به من بسپارد تصمیم به خودکشی نمایشی گرفتم. به همین خاطر از عطاری قرص برنج خریدم و فقط یک قرص خوردم. نمی‌دانستم یک قرص هم باعث مرگ می‌شود. دفتر زندگی لیلا سه ساعت بعد از خوردن قرص برای همیشه بسته شد.

تبلیغ مرگ در عطاری‌ها
هنوز پیکر بی‌جان لیلا به سردخانه بیمارستان منتقل نشده بود که یک بار دیگر کد بیمار بد حال در بیمارستان به صدا در آمد. دوباره مسمومیت با قرص برنج. قربانی جدید دانشجوی ارشد مهندسی یکی از دانشگاه‌های تهران بود. امیر ۲۱ ساله فقط توانستم بود قرص را داخل دهانش بگذارد. برادر او که پزشک است سریع متوجه شده و قرص را از دهان برادرش خارج کرده بود. همین چند ثانیه نیز کافی بود تا پسر دانشجو دچار مسمومیت شدید شود. او را به بخش مراقبت‌های ویزه منتقل کرده و کادر درمانی در عملیاتی نفسگیر و چهار ساعته پسر جوان را از یک قدمی مرگ نجات دادند.

او هم قرص برنج را از یک عطاری در تهران گرفته بود. او پس از بهبود حالش گفت: برای گرفتن قرص برنج به یک عطاری در شرق تهران رفتم. وقتی به فروشنده گفتم برای خودکشی می‌خواهم او آدرس یک عطاری دیگر را به من داد و ادعا کرد قرص‌های برنج آن مغازه برای خودکشی بهتر است و خیلی زود مرگم را رقم خواهد زد.

گزارش از بخش مسمومیت بیمارستان تمام شده بود که دختر جوانی را به اورژانس بیمارستان انتقال دادند. او هم قربانی مصرف قرص برنج شده بود. دختر ۱۸ ساله زمانی طولانی در خانه تنها بود و مصرف چند قرص در این مدت باعث شد تلاش پزشکان برای نجات جان او هم بی‌فایده باشد. دختر جوان نیز تصور نمی‌کرد دفتر زندگیش به زودی بسته شود. زمانی که او را به بیمارستان رساندند هوشیاریش کامل بود اما قرص خیلی زود بر روی سلولهای بدنش تاثیر منفی خود را گذاشت.

مرگ حتمی است
دکتر غلامعلی جعفری- متخصص سم شناسی- در این باره  گفت: سم قرص برنج سمی است که بر روی سلول‌ها تاثیر بدی می‌گذارد و تنفس سلولی را از بین می‌برد و باعث آسیب جدی به اعضا و ارگانهای دیگر بدن مثل کلیه‌ها و قلب می‌شود. مرگ با قرص برنج مرگ بسیار دردناکی است و فرد عطش زیادی به آب دارد. در این مرگ فرد تا زمانی که زنده است هوشیار و بیدار بوده و سوزش بدی در بدن خود احساس می‌کند. بر اساس علامت‌های بالینی فرد دچار خستگی و کمبود اکسیژن می‌شود. بطوریکه بدنش رو به کبودی رفته و دچار خفگی سلولی خواهد شد. این روند روندی غیر قابل برگشت است و مسمومیت با قرص برنج برابر با مرگ است.

وی در مورد زمان مسمومیت و مرگ بر اثر مصرف این قرص گفت: معمولا افراد زیر ۲۴ ساعت فوت می‌کنند که زمان مرگ بستگی به ایرانی یا خارجی بودن قرص، تاریخ مصرف، میزان مقاومت فرد و تعداد آن دارد.

با عطاری‌ها برخورد شود
دکتر جعفری تاکید کرد: مرگ بر اثر مصرف این قرص حتمی است و یک عدد از آن نیز می‌تواند باعث مرگ شود. یکی از بیمارانم دختر جوانی بود که وقتی با او صحبت می‌کردم گفت یک قرص خوردم تا فقط خانواده‌ام را بترسانم و قصد مرگ نداشتم اما همین یک قرص باعث مرگ او شد. ۶ ماه بعد نیز برادرش با خوردن قرص برنج خودکشی کرد این در حالیست که برادر دیگر این قربانی نیز تهدید کرده می‌خواهد با قرص برنج خودکشی کند. باید در این زمینه به شهروندان به خصوص نوجوانان هشدار داده شود زیرا همانطور که تاکید شد مسمومیت با قرص برنج مرگ حتمی را همراه خواهد داشت در حادثه‌ای دیگر نیز بعد از مرگ پسر جوانی با قرص برنج، پدر او نیز به همین شیوه خودکشی کرد. البته مرد می‌انسال به علت مصرف قرص تقلبی زنده ماند.

پزشک بخش مسمومین بیمارستان الغدیر با اشاره به نبود نظارت‌های لازم بر فروش این قرص، اظهار داشت: متاسفانه برخی عطاری‌ها به راحتی این قرص را در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهند. در یکی از موارد نادر زنی پس از مسمویت با قرص برنج زنده ماند. او بعد از بازگشت به زندگی اظهار داشت: برای گرفتن قرص برنج به عطاری رفتم که او پس از مشاهده اصرار‌هایم چند قرص به من داد. یکی دیگر از بیماران می‌گفت به عطاری رفته و ادعا کردم برای خودکشی قرص برنج می‌خواهم که او محل دیگری را به من معرفی کرد و گفت در آنجا قرص‌های برنج قویتری می‌توانم پیدا کنم تا راحت‌تر بمیرم.
این متخصص تاکید کرد، در مسمویت با قرص‌های دیگر ۹۹ درصد بیماران زنده می‌مانند اما در مسمومیت با قرص برنج ۹۹ درصد بیماران جان خود را از دست می‌دهند. اگر بشود قرص‌های برنج را از عطاری‌ها جمع آوری کرد و در فروش آن نظارت‌های لازم را داشت می‌توان آمار خودکشی با قرص برنج را در جامعه کاهش داد.

برخورد پلیس کافی نیست
پلیس نیز از برخورد با عطاری‌های فروش قرص برنج خبر داده بود. برخوردی که تاکنون جدی نبوده و قرص مرگ همچنان فروخته می‌شود.

با افزایش روند مرگ با قرص برنج به نظر می‌رسد در این زمینه باید دستگاه‌های مسوول وارد عمل شده و برخورد جدی با فروشندگان غیر مجاز این قرص‌ها داشته باشند. پلیس برای شناسایی فروشندگان قرص برنج نیاز به تحقیق گسترده و عملیات ندارد. تنها کافیست یک روز را در بخش مسمومیت‌های بیمارستان لقمان تهران سپری کند تا با کمک قربانیان فروشندگان قرص مرگ را شناسایی کند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.