نیمه دوم فروردین سال ۹۱ اعلام شد سیدقاسم یاحسینی، نویسنده و پژوهشگر ادبیات دفاع مقدس و انقلاب اسلامی به نگارش اثری درباره خاطرات «حجتالاسلام محمدعلی زم»، سرپرست اسبق حوزه هنری میپردازد.
این نویسنده بعد از گذشته ۵ ماه از سال جاری از اتمام نگارش جلد نخست خاطرات «محمدعلی زم» خبر داد و درباره مضمون و جزئیات بیشتر این کتاب به گفتوگو نشست که در ذیل آن را میخوانید:
یاحسینی درباره این کتاب گفت: جلد نخست این اثر را «قبل از خورشید» نامگذاری کردم؛ این اثر به خاطرات شفاهی «حجتالاسلام و المسلمین محمدعلی زم»، پایهگذار حوزه هنری، سازمان تبلیغات اسلامی ایران میپردازد. حجتالاسلام و المسلمین محمدعلی زم از جزئیات نگارش این اثر مطلع هستند اما کتاب «قبل از خورشید» اکنون در مراحل گویاسازی قرار دارد که پس از اتمام این فرآیند، این اثر را به بازگوکننده خاطرات، واگذار خواهم کرد تا مورد مطالعه قرار دهد.
وی درباره سرفصلهای مهم کتاب «قبل از خورشید» نیز خاطرنشان کرد: خاطرات حجتالسلام زم به یک معنا یک خاطرات ساختارشکن است به این صورت که این فرد، شخصیتها را نه سیاه ترسیم میکند و نه سفید، بلکه رویکرد او به مسائل و شخصیتها، رویکردی خاکستری است؛ نکته بسیار مهم در خاطرات زم این است که شخصیتها همانگونه که بودهاند، توصیف شدهاند و از «روتوش زمانه» مصون ماندهاند یعنی «محمدعلی زم» به هر صورتی که عمل کرده به همان صورت در خاطرات او ثبت و بیان شده است.
یاحسینی ادامه داد: از ویژگیهای منحصر به فرد خاطرات زم این است که شخصیتها با زمانه قبل از انقلاب تغییر نکردهاند به گونهای که شخصیتها همان کسانی بودند که در قبل از انقلاب همان عملکرد را داشتهاند و این امر یکی از نکات بسیار مثبت خاطرت زم به شمار میرود. بنده به دلیل موقعیت شغلی، خاطرات بسیاری را مورد مطالعه قرار دادهام اما به سهولت مشاهده میکنم که بسیاری از برداشتها، برداشتهای امروز از واقعه دیروز است اما در این اثر حجت الاسلام زم سعی کرده است تا شخصیتها را همانگونه که بودهاند، بیان کند.
وی همچنین اشاره کرد: شاید ما با بسیاری از توصیفهای آقای زم موافق نباشیم و به همین دلیل میگویم که خاطرات این شخصیت، ساختار شکنانه است و شک ندارم اگر این کتاب، مجال انتشار پیدا کند یکی از منابع مهم درباره جریانهای فکری و اسلامی در نیمه نخست دهه ۵۰ در ایران خواهد بود.
این محقق و پژوهشگر با اشاره به اینکه کنارهگیری زم از حوزه هنری نیز در جلد دوم و سوم این مجموعه بیان میشود اضافه کرد: خاطرات حجتالاسلام زم را تا به امروز دنبال خواهم کرد چراکه این مجموعه در ۳ جلد تدوین میشود جلد نخست با عنوان «قبل از خورشید» که به بدو تولد این شخصیت تا ۲۲ بهمن سال ۵۷ اختصاص دارد.
جلد دوم این مجموعه، خاطرات حجتالاسلام زم از سال ۱۳۵۸ تا کنارهگیری او از حوزه هنری را دربر میگیرد که با عنوان «با خورشید» نامگذاری شده است، همچنین جلد سوم این اثر «خانه خورشید» خواهد بود که در آن به فعالیتهای آقای زم در چند سال اخیر و به خاطرات او پس از کنارهگیری از حوزه هنری پرداختهام.
یاحسینی درباره ناشر این این اثر نیز مدعی شد: برای چاپ و انتشار این اثر تاکنون با چندین ناشر دولتی تماس گرفتم اما آنها از چاپ این اثر امتناع کردند و دلایل آن نیز به این امر مربوط میشود که خاطرات زم، خاطرات کلیشهای نیست و حاوی یک سلسله مطالبی است که به مذاقهای رسمی و خشک نمیآید و به همین منظور تاکنون ناشری برای این اثر پیدا نکردهام.
وی درباره استفاده از اسناد و عکس نیز در کتاب «قبل از خورشید» گفت: جلد نخست این اثر دربردارنده حدود ۵۰۰ صفحه است که در آن تصاویر و سندهایی نیز آورده شده است یعنی کتاب «قبل از خورشید» دارای حدود ۷۰ قطعه عکس و سند است. در این اثر سعی کردهام که در مورد بیشتر شخصیتها، جریانها، اتفاقها و اشخاص که برای نسل امروز ناشناخته هستند پاورقی داده و به گویاسازی بپردازم و توضیحاتی در رابطه با مسائل و شخصیتهای آن به مخاطب بدهم که از جمله آن میتوان به شخصیتهایی اعم از کافی، برقعهای، آیتالله سعیدی، آیتالله غفاری و آشوری اشاره کرد.
Sorry. No data so far.