حمزه نوری – روز جمعه در بخش خبری اصلی تلویزیون اسراییل اعلام شد که نخستوزیر بنیامین نتانیاهو و وزیر دفاع ایهود باراک «بالأخره تقریبا» در زمینه حمله اسراییل به تأسیسات هستهای ایران در پاییز به توافق رسیدهاند و تصمیم نهایی نیز «بهزودی» اتخاذ خواهد شد. اخبار شبکه دو به عنوان مهمترین برنامه خبری کشور، بیشتر تحلیلهای روز جمعه خود را به بررسی محاسن و معایب این موضوع اختصاص داد که در مجموع باعث شده است نتانیاهو و باراک با وجود مخالفت دولت اوباما و بسیاری از مدیران امنیتی اسراییل، در آستانه موافقت با حمله اسراییل قرار بگیرند.«اودی سِگال» خبرنگار دیپلماتیک این شبکه با لحن انتقادی گفت در حالیکه ایران به [دستیابی به] بمب نزدیک میشود، اسراییل اعتقاد دارد که آمریکا دست به اقدام نظامی نخواهد زد.
به گزارش این تلویزیون، آمریکا جزئیات لازم برای حمله را به اسراییل را ارائه نداده است. اوباما هم قول حمله به ایران در صورت شکست این اقدام را نداده و شرایط ذکر شده توسط وزیر دفاع – لئون پانتا- برای حمله آمریکا نیز باعث رفع نگرانیهای اسراییل نشده است. علاوهبر این، اوباما سابقه تلاش برای به دست آوردن موافقت سازمان ملل و اتحادیه عرب قبل از هرگونه اقدام را دارد. از منظر بیت المقدس، تمام این عوامل تأکیدی بر افزایش اطمینان نتانیاهو و باراک درباره ضرورت مواجهه تنهایی با ایران است. رهبران اسراییل همچنین خاطر نشان کردند که جورج بوش پسر مکرر مدعی شده بود که نمیگذارد کره شمالی قابلیت سلاح هستهای را پیدا کند اما این ادعا توخالی از آب درآمد.
این تلویزیون گفت که طبق برآوردهای اسراییل، اوباما تمایل ندارد که قبل از انتخابات ریاستجمهوری ماه نوامبر مداخله نظامی کند و شک دارد که بعد از آن هم دست به چنین کاری بزند. در این گزارش به نقل از یکی از مشاوران نتانیاهو گفته شد که شاید اوباما اعتقاد داشته باشد که آمریکا میتواند با یک ایران هستهای زندگی کند، اما اسراییل نمیتواند. البته میت رامنی رقیب انتخابات ریاستجمهوری موضع شدیدتری گرفته است اما احتمالا در صورت انتخاب شدن، نخواهد توانست حمایت لازم برای اقدام در سال اول ریاستجمهوری را جلب کند و بعد از آن هم دیر خواهد بود. سِگال در شبکه دوم گفت: «نتانیاهو متقاعده شده است که خنثی کردن ایران به معنای خنثی کردن نقشهای برای نابودی مردم یهودی است.» نخستوزیر باور دارد که آیتالله خامنهای -رهبر معنوی ایران- در راه رسیدن به اهدافش منطقی عمل خواهد کرد. سِگال افزود دلیل نتانیاهو و باراک برای گفتن این جمله که «شاید به لحظه تصمیمگیری رسیدهایم» این است که مبادا زمان امکانپذیر بودن متوقف کردن ایران از دست برود و بر همین اساس معتقدند که «هزینه حمله بسیار کمتر از هزینه عدم اقدام است.» به گفته سگال تنها چند ماه به دیر شدن مانده است؛ زمانی که ایران از صدمه دیدن در برابر حمله اسراییل در امان خواهد بود.
گزارش تلویزیونی از اطلاعات جاسوسی خبر میدهد که حاکی است ایران بیشتر از آن چیزی که قبلا تصور میشد در زمینه غنیسازی اورانیوم و دیگر جنبههای برنامه هستهای نظامی پیشرفت کرده است. این گزارش مفصل تلویزیونی، پیامدهای نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی تفکر دو رهبر اسراییلی درباره حمله اسراییل و همچنین پیامدهای دستیابی ایران به بمب را تشریح کرد. طبق برآورد رهبران، از نظر نظامی، تهاجم اسراییل باعث حملات موشکی به اسراییل از طرف حماس و حزبالله در جنوب و شمال و نیز قیام در خیابانهای [کشورهای] عربی خواهد شد. در این گزارش آمده است برآورد میشود که بشار اسد، رییسجمهوری سوریه مداخله نخواهد کرد زیرا باعث به پایان رسیدن روزگار وی خواهد شد. اما اگر ایران به بمب دست یابد، امکان دارد هر بحرانی به یک بحران هستهای منتهی شود. از نظر دیپلماتیک، حمله اسراییل باعث تقابل با آمریکا، اعتراضات جهانی، انزوای بینالمللی اسراییل، از دست دادن مشروعیت و به وجود آمدن شرایطی میشود که اسراییل را به چشم یک متجاوز خواهند نگریست. دو رهبر کلیدی اسراییل اعتقاد دارند که اگر ایران به بمب دست یابد، اسراییل از نظر دیپلماتیک شکست خورده و تحقیر شده خواهد بود.
از نظر اقتصادی، تهاجم اسراییل باعث بدتر شدن رشد پایین اقتصادی و توقف سرمایهگذاری خارجی خواهد شد. از سوی دیگر یک بمب ایرانی باعث پایان یافتن سرمایهگذاری خارجی در اسراییل خواهد شد و در نتیجه فرار بهترین مغزها از اسراییل را در پی خواهد داشت. گفته میشود نتانیاهو و باراک اعتقاد دارند که حمله نظامی اسراییل – با وجود مخالفت واشنگتن- باعث خلل در مراودات با آمریکا نخواهد شد. این گزارش همچنین خبر داد که نتایج نظرسنجیها باعث شده است آنها به این نتیجه برسند که حمایت بالایی برای حمله آمریکا یا اسراییل به ایران وجود دارد. اسراییل قصد ندارد با حمله به تأسیسات هستهای ایران، آمریکا را به جنگ با ایران وادار کند. علاوهبر این، اسراییل اعتقاد ندارد که این حمله باعث جنگ منطقهای خواهد شد.
این گزارش تلویزیونی بیشتر صحبتهای نتایناهو را که در صحنه حمله خنثی شده در مرز غزه- مصر- اسراییل مطرح شده بود، پوشش داد. وی در بازدید از منطقه فوق در روز دوشنبه گفت که اسراییل «باید و میتواند» برای محافظت از امنیتش به خود اتکا کند. نتانیاهو گفت: «هنگامی که بحث بر سر دفاع از شهروندان اسراییلی است، اسراییل باید و میتواند تنها به خود اتکا کند. هیچ کس غیر از ارتش و دیگر نیروهای امنیتی اسراییل نمیتواند این نقش را بازی کند و همچنان به در پیش گرفتن این شیوه ادامه خواهیم داد.»
بازتابها در اسراییل تایمز
یک روز پس از چاپ مطلب فوق، این روزنامه صهیونیستی چهار بازتاب از گزارش درباره برنامه تلویزیونی را منتشر کرد. در اولین خبر آمده است که ۴۶ درصد از مردم اسراییل اعتقاد دارند که اسراییل نباید به تأسیسات هستهای تهران حمله کند و میزان حمایت از نخستوزیر از ۴۶ درصد در سه ماه پیش، به ۳۴ درصد کاهش یافته است. ۳۲ درصد موافق حمله و ۲۲ درصد هم بدون نظر هستند.
در خبر دوم از ایهود اولمرت – نخستوزیر رژیم صهیونیستی- نقل شده است که تهران فاصله زیادی با نقطه بدون بازگشت دارد و صحبت عمومی از یک حمله احتمالی باعث خسارت جدی میشود و در حال حاضر و آینده نزدیک «نیازی به واکنش اسراییل» نیست. در خبر سوم به گزارش شبکه ۱۰ صهیونیستی استناد شده است که در جلسهای با حضور مقامات ارشد صهیونیستی در سال ۲۰۱۰، دیسکین (رییس شین بت)، داگان (رییس موساد) و اشکنازی (رییس ستاد مشترک) با اتفاق نظر با هرگونه تهاجم اسراییل مخالفت کرده بودند. این اظهارنظرها باعث عصبانیت شدید باراک و نتانیاهو شده بود. در آخرین مطلب نیز از تأکید نتانیاهو بر ضرورت انصرافبان کی مون از سفر به تهران جهت شرکت در نشست سران غیر متعهدها خبر داده شده و این در حالی است که دبیرکل سازمان ملل قصد تغییر برنامه خود را ندارد.
Sorry. No data so far.