شنبه 25 آگوست 12 | 19:55

تغییر سیاست غرب در قبال جنگجویان سوری

با ادامه اختلاف ها در اپوزیسیون سیاسی سوریه در خارج از این کشور و نیز ناکامی روندهای بین المللی در فشار به دولت، به نظر می رسد کشورهای غربی سیاست خود در قبال مخالفان دولت سوریه را تغییر می دهند.


ناآرامی ها در سوریه در حالی وارد هجدهمین ماه خود شده که همچنان شهرهای مختلف این کشور عرصه نبرد خونین میان نیروهای دولتی و مخالفان مسلح است. با این وجود توان و قدرت نیروهای دولتی همچنان بیشتر از مخالفان بوده است.

مخالفان مسلح از حدود یک ماه پیش و پس از ناکامی در نبرد با نیروهای دولتی در شهرهای مختلف سوریه، تلاش کردند تا عرصه نبرد را به دو شهر دمشق و حلب بکشانند. تا پیش از آن دمشق پایتخت و حلب پرجمعیت ترین شهر سوریه و مرکز تجاری این کشور، نسبتا شرایط آرامی را به خود دیده بود و جز چند انفجار، درگیری های خیابانی و تن به تن نیروهای دولتی و مخالفان آنطور که در شهرهای دیگر سوریه رخ داده بود، در این دو شهر اتفاق نیافتاده بود. مخالفان، جنگ با نیروهای دولتی در دمشق و حلب را ‘جنگ سرنوشت ساز’ خواندند؛ چرا که می دانستند، تسلط بر این دو شهر می تواند هدف آنها در ساقط کردن دولت کنونی سوریه را به منصه ظهور برساند. با این وجود تیر مخالفان مسلح در این دو شهر به سنگ خورد و نبرد آنها با نیروهای دولتی نتوانست به نفعشان تمام شود و سرانجام مخالفان بیشتر مناطقی از این دو شهر را که توانسته بودند به تسلط خود درآورند، یکی پس از دیگری به نیروهای دولتی واگذار کردند و آنطور که انتظار داشتند به هدف خود نرسیدند.

در این میان ناکامی مخالفان مسلح که بیشتر آنها در گروهی زیر عنوان ‘ارتش آزاد سوریه’ جمع شده اند، باعث شده تا استراتژی کشورهای پشتیبان مخالفان دولت سوریه رفته رفته تغییر کند.

به طور کلی مخالفان یا به تعبیری اپوزیسیون سوریه دارای تنوع و تکثر بسیاری است که گرچه در مخالفت با دولت اشتراک دیدگاه دارند، اما رویکرد و روش و نگاه متفاوتی نسبت به چگونگی مواجهه با وضعیت کنونی و نیز آینده سوریه دارند. به اعتقاد بسیاری همین تکثر و اختلاف در نیروهای مخالف دولت سوریه یکی از عوامل اصلی در ناکامی آنها در نبرد با نیروهای دولتی بوده است.

یکی از اصلی ترین گروه های سیاسی مخالف دولت سوریه ‘شورای ملی سوریه’ است که سال گذشته تاسیس شد. این گروه متشکل از گروه های ریز و درشت سوری از لیبرال گرفته تا اسلام گراست.

کشورهای غربی در یک سال گذشته تلاش بسیاری را برای مطرح کردن این گروه و کمک به آن به عنوان آلترناتیو پس از سقوط احتمالی دولت کنونی در سوریه صرف کردند؛ اما اختلاف های داخلی و نیز دور بودن آنها از فضای داخلی سوریه باعث شد این گروه رفته رفته جایگاه و وزن خود را از دست بدهد.

در این میان به نظر می رسد کشورهای غربی نیز به این درک رسیده اند که نباید تمام اتکای خود را به این گروه معطوف کنند و لازم است تغییراتی را در حمایت از نیروهای مخالف اعمال کنند.

‘هیلاری کلینتون’ وزیر امور خارجه آمریکا، حدود ۱۰ روز پیش با تعدادی از نمایندگان جریان های مخالف دولت سوریه دیدار کرد که در میان آنها هیچ یک از اعضای شورای ملی این کشور دیده نمی شدند.

در این میان تحولات میدانی یک ماه اخیر، این کشورها را به این درک رسانده که باید بیش از پیش از جریان مسلح در این کشور حمایت کنند.

وزارت خارجه بریتانیا چند روز پیش اعلام کرد که پنج میلیون پوند به ارتش آزاد سوریه کمک می کند. تا پیش از این معمولا کشورهای غربی در قالب شورای ملی سوریه به مخالفان کمک می کردند و کمک مستقیم به دیگر گروه ها دستکم به صورت علنی بی سابقه بوده است.

از سوی دیگر وزارت خارجه بریتانیا بتازگی اعلام کرد که چندی پیش یکی از مقام های این وزارتخانه در ترکیه با یکی از مقام های عالیرتبه ارتش آزاد سوریه دیدار کرده است.

به نظر می رسد کشورهای غربی به دنبال آن هستند تا با حمایت بیشتر از گروه های مسلح در سوریه وزن و توان آنها را در عرصه نبرد با نیروهای دولتی بیشتر کنند تا بتوانند به هدفشان که براندازی دولت بشار اسد است، برسند.

ناکامی های اخیر مخالفان مسلح سوریه در عرصه میدانی در برابر نیروهای امنیتی این کشور، این نگرانی را در میان مخالفان خارجی دولت ایجاد کرده که اگر به سرعت از گروه های مسلح در سوریه حمایت جدی نکنند، ممکن است دولت این کشور بتواند بحران را به شکل تمام عیار حل کند.

از سوی دیگر یکی از دلایلی که کشورهای غربی را به حمایت گسترده تر از مخالفان مسلح در سوریه واداشته، ناکامی آنها در پیشبرد سیاست فشار علیه دولت اسد در شورای امنیت به دلیل مخالفت کشورهایی همچون روسیه و چین بوده است. به بیان دیگر پس از آنکه غرب از پیگیری روندهای سیاسی در عرصه بین المللی ناامید شده، تلاش می کند در عرصه میدان با کمک رسانی بیشتر به ارتش آزاد سوریه، موازنه را به نفع مخالفان بهم بزند و به اصطلاح کار را در داخل یکسره کند.

دور تازه ای از حمایت کشورهای غربی از مخالفان مسلح سوری در حالی انجام می گیرد که ‘اخضر ابراهیمی’ فرستاده جدید سازمان ملل و اتحادیه عرب، که هفته گذشته جانشین کوفی عنان شد، به دنبال راه حل سیاسی برای حل بحران در سوریه است. به باور بسیاری، ادامه سیاست غرب و همپیمانان منطقه ای آنها در حمایت یکجانبه از مخالفان در سوریه و تلاش برای براندازی دولت این کشور مانع بزرگی در موفقیت راه حل سیاسی است که اخضر ابراهیمی به دنبال تحقق آن است.

به نظر می رسد با حمایت بیشتر کشورهای مخالف دولت سوریه از گروه های مسلح در این کشور، پیش بینی می شود که این کشور طی روزها و هفته های اخیر شاهد گسترش درگیری های خشونت بار باشد. رخدادی که می تواند بر حجم تلفات انسانی و مالی بحران ۱۸ ماه سوریه بیفزاید و نمکی بر زخم کهنه ناآرامی ها در این کشور بپاشد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.