حجت الاسلام علیرضا پناهیان روز گذشته در نشست «دغدغههای فرهنگی» که در اصفهان برگزار شد، با بیان اینکه مردم و جامعه انقلابی ما از فرهنگ خوبی برخوردار هستند، گفت: شکر این نعمت واجب است و باید به دنبال برطرف کردن نقاط ضعف خود باشیم.
وی وضعیت فرهنگی امروز جامعه را از دوران اول انقلاب و دفاع مقدس بهتر عنوان کرد و با اشاره به اینکه در این زمینه، رشد طبیعی خود را داشتهایم، بیان داشت: انتقاداتی که امروز در عرصه فرهنگ وارد است دلیلی نمیشود که قدر ارزشهای موجود را ندانیم.
این کارشناس مسائل فرهنگی وجود رهبری قوی، دغدغهمند و توانمند در عرصه فرهنگ در جمهوری اسلامی ایران را یکی از فرصتهای بزرگ برای کشور دانست و ادامه داد: تاریخ اهل بیت، قرآن و علم و معرفت و وصیت نامه شهدا ذخایر تمام نشدنی فرهنگی است که استفاده کافی از آنها نکردهایم.
پناهیان با بیان اینکه در زمینه فرهنگ با تمام رشدی که داشتهایم نسبت به امکانات دچار ضعف هستیم، اذعان داشت: با توجه به نیازی که جامعه امروز ابراز میکند و همچنین مسئولیتهای جهانی، ضعفهای فوق العاده و تاسف برانگیزی در زمینه کار فرهنگی داریم؛ به نحوی که گویا دچار ضعف عضلات فکری برای بهره برداری از منابع خود برای تولید دانشی به جهت ارتقای فرهنگی هستیم.
کسانی که از سینمای جمهوری اسلامی انتظار کار جهانی ندارند، دچار حماقتاند
وی افزود: امروز تولید کنندگان فرهنگی باید به رسالت جهانی خود بیندیشند، چرا که سوژه برای فعالیت و زمینه پذیرش آن بیشمار است، اما ما حرف تازهای نزدهایم و در این زمینه میتوان گفت کسانی که از رسانه و سینمای جمهوری اسلامی ایران انتظار کار جهانی ندارند دچار حماقت مفرط شدهاند.
این استاد حوزه و دانشگاه یکی از علل این مسئله را ضعف نیروهای مذهبی عنوان و تاکید کرد: امروز حزب اللهی بودن به معنای رفتن روی مین نیست، بلکه امروز باید توانایی خود را در عرصه تولیدات فرهنگی و بین المللی ثابت کنیم و این مسئولیت را متوجه خود بدانیم، اما متاسفانه در این زمینه با توجه به ذخایر غنی که در اختیار داریم کم کاری کردهایم.
پناهیان افزود: من نمیتوانم بپذیرم که نیروهای فرهنگی در کشور ما به صورت تفریحی کار فرهنگی کنند، یعنی توانایی خود را افزایش ندهند و تنها در محدوده تواناییهای بالفعل خود فعالیت کنند؛ در حالی که تکنولوژی زمینههای بسیار گوناگونی را برای استفاده در مقابل ما قرار داده است.
برای کار فرهنگی که بسیار حساستر از بسیاری از شغل هاست، متخصص تربیت نمیکنیم
وی یکی از دلایل وجود مشکلات فرهنگی در جامعه را نداشتن متخصص خوب در زمینه فرهنگ عنوان کرد و گفت: در جامعه ما برای شغلهای گوناگون متخصص و دورههای آموزشی تخصصی وجود دارد، اما برای کار فرهنگی که بسیار حساستر از بسیاری از شغل هاست، متخصصی تربیت نمیکنیم و تنها به خوب بودن آدمها اکتفا میشود، آن هم افراد خوب که معمولا توانایی خاصی ندارند و به ناچار وارد حوزه فرهنگ شدهاند.
این کارشناس مسائل مذهبی همچنین عدم تخصص مسئولان فرهنگی را بزرگترین مانع برای کار فرهنگی دانست و ادامه داد: در کشور ما هنوز یک رشته قوی مدیریت فرهنگی در حوزه و دانشگاه نداریم تا بتواند دانش مدیریت فرهنگی تولید کند.
پناهیان ادامه داد: امروزه فقه رسانه یک توانایی است که حوزه باید در این زمینه کار جداگانهای انجام دهد تا باب فقه در رسانه باز شود.
وی در ادامه عدم وجود درک فرهنگی در قانونگذار را فاجعه انگیز برشمرد و تاکید کرد: در این شرایط برای کنترل آسیبهای فرهنگی، قوانین حقوقی وضع میکنند اما نمیدانند که به همه مسائل فرهنگی نمیتوان به صورت قانونی و حقوقی نگاه کرد؛ برای مثال تعداد امضاهای اول عقدنامه را افزایش میدهند اما به همین نسبت میبینیم که آمار طلاق افزایش پیدا میکند.
این کارشناس مسائل فرهنگی با بیان اینکه برای تربیت مدیران فرهنگی لایق نیاز به دانش فرهنگی کامل داریم، اذعان داشت: ما نیاز به دانش فرهنگی مبتنی بر انسانشناسی عمیق اسلامی داریم نه غربی، در حالی که سیستم آموزش عالی ما در این زمینه از بسیاری از دانشجویان هم عقبتر بوده و فعالیت کمتری داشته است.
پناهیان افزود: اما متاسفانه بدنه کارشناسی و بخشهای مدیریت فرهنگی در کشور ما یا تحت تاثیر آموزههای غربیاند و یا جزئی نگر هستند.
وی همچنین با انتقاد از وضعیت استعدادیابی در کشور تصریح کرد: متاسفانه امروز همه استعدادهای کشور وارد دروس فنی و پزشکی میشوند، در حالی که باید این افراد مستعد وارد حوزههای فرهنگی نیز بشوند، اما تاکنون فردی برای اصلاح این وضعیت برنامه ریزی نکرده است.
امروز به گردانهای مستندساز و فیلمنامه نویس نیاز داریم
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با بیان اینکه متاسفانه بدنه فرهنگی و حزب اللهی جامعه احساس مسئولیت زیادی در این زمینه نمیکنند، به نقش بسیج در این زمینه اشاره کرد و گفت: بسیج بزرگترین مسئولیت فرهنگی را در کشور به عهده دارد و وقت آن رسیده است که امروز گردانهای مستندساز و فیلم نامه نویس برای بسط ارزشهای انقلاب داشته باشیم، اما فعلا حتی یک دسته هم نداریم.
پناهیان ادامه داد: امروز نیاز داریم برای اینکه با عناصر و مخاطبین بیشتری ارتباط داشته باشیم، از رسانه بویژه فیلم و سریال سازی استفاده کنیم و با توجه به سرعت و دقتی که در این زمینه نیاز داریم باید تواناییهای خود را در این زمینه افزایش دهیم.
وی تصریح کرد: امروزه باید عناصر فرهنگی خود را به جهان معرفی کنیم، اما برای مثال تاکنون جهان را در معرض نور سیدالشهدا (ع) قرار ندادهایم تا دلها را با خود ببرد و حتی سازمانهایی همچون فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم در این زمینه کار خاصی انجام ندادهاند.
این کارشناس مسائل فرهنگی با اشاره به اینکه بن بستهای امروز در غرب فرصتهایی طلایی برای کار فرهنگی برای ما ایجاد کرده است، گفت: امروز باید با مستند سازی در این زمینه به جوانان خود نشان دهیم که میخواهند به کجا برسند.
پناهیان با بیان اینکه برخی به اشتباه نام برخی از مظاهر خوبی در غرب را اسلام میگذارند و شیفته آن میشوند، ادامه داد: این مظاهر که بعضا شبیه برخی از احکام اسلام هستند، به دلیل اینکه مبتنی بر تقوا نیست، هیچ ارزشی ندارد، اما برخی از جوانان فرهنگی و مذهبی ما متوجه این موضوع نیستند.
وی افزود: این مسئله سم مهلکی است که فکر کنیم غرب از نظر فرهنگی از ما جلوتر است، بلکه همین زمینههایی که برخی از افراد شیفته آن میشوند، نقاط ضعف غرب است که فهمیدن این مسئله نیاز به درک فرهنگی دارد.
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه برای مثال با توجه به اینکه غرب در زمینه حجاب به بن بست رسیده است ما نباید زحمت خیلی زیادی برای ترویج حجاب در جهان بکشیم، ادامه داد: اما هنوز برخی از نیروهای فرهنگی ما در این ماندهاند که چطور باید حجاب را ترویج کنیم که این نشانه ضعف عنصر فرهنگی است.
ارزشهای فرهنگیمان باید به جهان صادر شود
پناهیان در ادامه بیان داشت: در صورتی که ما به معرفی ارزشهای فرهنگی خود و ترویج آن پرداختیم و در داخل برخی از افراد از آن استفاده نکردند، باید ارزشهای خود را به جهان صادر کنیم، چرا که بازخورد این مساله در نهایت به داخل کشور بر میگردد و گروهی از این ساده اندیشان را بیدار میکند؛ البته ممکن است که برخی هم قصد بیدار شدن را نداشته باشند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه برای کار فرهنگی خوب بودن تنها کافی نیست بلکه نیاز به دانش، افزایش توانایی، همت والا، دیدن رسالت جهانی و همچنین توسلات به اهل بیت (ع) دارد، گفت: کسی که بخواهد دلهای مردم را آباد کند، ابتدا باید خانه دل خود را آباد کرده باشد.
این استاد حوزه و دانشگاه در پایان با بیان اینکه امروز روز ما و شهدای ما و ابا عبدالله الحسین (ع) در جهان است، تصریح کرد: امروز تمامی موتورهای تولید فرهنگی در غرب سوخت، محصول و خریدار جدید ندارند و جهان منتظر محصولات فرهنگی جدید است و این بار ما باید در عرصه فرهنگ انقلاب کنیم.
Sorry. No data so far.