درحالي كه پروژه پرسروصداي «لاله» هنوز جلوي دوربين نرفته و بحث توليد آن حالا در محافل سياسي هم واكنشهايي را به همراه داشته، مسعود اطيابي نيز قصه و ساخت فيلمي را دارد كه موضوعش بيشباهت به پروژه اسدا… نيكنژاد نيست. هرچند او ميگويد فيلم تازهاش ربطي به «لاله» نيكنژاد ندارد. جداي از اين پيوستن مسعود اطيابي به صف مخالفان توليد پروژه «لاله» نيز در نوع خود جالب توجه است و جالبتر از آن واكنش او مقابل موافقان توليد اين فيلم است. اطيابي در محفلي اعلام كرده اگر قرار است «لاله» با بودجه چند ميلياردي و با سرمايه دولت ساخته شود من هم زندگي فائقه آتشين را ميسازم!
درمورد پروژه جديدتان بگوييد كه از قرار معلوم بيارتباط با فيلم «لاله» نيست.
– اين پروژه چندان هم جديد نيست و من مدتهاست كه خيال كار كردن آن را دارم. درواقع منتظر يك فرصت مناسب بوديم. بهجز خانم لاله صديق كه نامش اين روزها به خاطر اخبار پروژه فيلم لاله بر سر زبانها افتاده است، اتومبيلرانان زن ديگري مثل زهره وطنخواه و مرضيه جليلوند در اين زمينه فعاليت دارند كه پرداختن به زندگي حرفهاي آنها داراي جذابيتهاي زيادي است كه ميارزد تا سينمايي هم بشود. به هر حال براي مخاطب جالب است بداند كه چرا وقتي اين افراد از موقعيتهاي خوبي در جايگاه خود بهرهمند ميشوند از ايران خارج شده و به زندگي در كشورهاي ديگر روي ميآورند. مجموعه اين پتانسيلهاي داستاني باعث شد تا ما به فكر روايت سينمايي آن بيفتيم و البته قبل از آن ميبايست مشخص ميكرديم كه اين كار بايد براساس كدام دسته از نيازهاي جامعه انجام شود. رفتارهاي اجتماعي جوانان مسئله مهمي است كه ضرورت پرداختن به آن هميشه احساس شده است. مخصوصاً دختراني كه رويكردهايي پسرانه دارند و ميخواهند كارهاي غيرمتعارفي انجام دهند.
متن توسط خود شما به نگارش درآمده است؟
– طرح كار از من بود، اما نوشتن آن را به چند نفر ديگر سپردهام. همان شر و شور جوانانهاي كه عرض كردم باعث ميشود اين كاراكترهاي قصه وارد عرصه مسابقات اتومبيلراني بشوند. اين فيلمنامه براساس دختراني كه واقعاً دست به اين اقدام زدهاند نوشته شده و ما هم با پيگيري اخبار مربوط به آن كنجكاو شديم و دريافتيم ميتواند سوژه خوبي براي فيلم باشد. ما درحال پيگيري تدريجي امر بوديم تا اينكه من امسال متوجه شدم پروژهاي به نام لاله در آستانه شروع به كار است كه به لحاظ سوژه و داستان شباهت زيادي با متن ما دارد، اما بايد بگويم كه محتواي قصه ما با آن متفاوت است. اخبار ساخت فيلم ما ناخواسته منتشر شد و مراحل مقدماتي آن سنگين است و گمان نميكنم به اين زوديها كليد بزنيم. واقعيت اين است كه يك بودجه هفت، هشت، ده ميلياردي هم در اختيار ما قرار داده شده است، اما نياز نيست كه ما آن را صرف توليد كنيم چون براي ساخت اين فيلم رقمي كمتر از آن برآورد شده است و قرار شده اين پول براي اكرانهاي خارج از كشور فيلم و تبليغات آن صرف بشود. ما درحال حاضر روي متن خودمان كار ميكنيم و من معتقدم ربطي به فيلم «لاله» پيدا نميكند. درست است كه موضوع هر دو فيلم اتومبيلراني خانمهاست، اما پرداخت ما قطعاً منحصر به خودمان خواهد بود.
بله، اما اگر «لاله» ساخته شود ممكن است از جذابيت فيلم شما كاسته شود.
– نخير، من اينطور فكر نميكنم. آنطور كه عوامل فيلم «لاله» عنوان كردهاند مقصودشان معرفي يك زن موفق ايراني است و چنين ادعايي رويكرد كلي آنها را مشخص ميكند. طبق اظهارات نمايندگان مجلس هم، گويا پروژه تمايلات فمينيستي هم دارد، درحالي كه چنين ايراداتي به متن ما وارد نميشود. اگر به فيلمنامه ما دقت كنند، درمييابند كه ما آن را براساس سوره نساء و مجموعه سخنان خداوند درباره زنان در قرآن به نگارش درآوردهايم. هدف ما ساخت يك فيلم مخاطبپسند است كه در عين حال پيام ارزشي و معنوي خود را نيز منتقل كند.
آيا براي دريافت پروانه ساخت اقدام كردهايد؟
– ما عجله خاصي نداريم و منتظريم بعد از انجام تحقيقات كامل آن را براي اخذ پروانه ارائه بدهيم. الان درگير امور مربوط به پيشتوليد فيلم هستيم و درصدديم هرآنچه براي شروع كار لازم است، فراهم بياوريم. اقدامات مربوط به هماهنگي كار هم اهميت زيادي دارد. ضمن اينكه بايد اتومبيلهاي ويژهاي را تدارك ببينيم و اين مورد چيزي نيست كه بتوان از آن ساده گذشت. براي بهتر انجام شدن اين بخش از كار هم از دوستان كارداني كه همراه ما هستند مشاوره خواستهايم. حتي بهزودي براي آشنايي بيشتر با فضا سفري به خارج از كشور خواهيم داشت.
شنيدهايم كه جايي عنوان كردهايد اگر «لاله» ساخته شود، شما هم زندگي يك خواننده زن قديمي (فائقه آتشين) را ميسازيد. درست است؟
– شما اين ماجرا را از كجا شنيدهايد؟ ساختن فيلم زندگي فائقه آتشين چيزي بود كه من آن را در يك محفل خصوصي عنوان كرده بودم و الان تعجب ميكنم كه شما چطور از آن باخبريد. ضمن اينكه افراد حاضر در آن جلسه موافق ساخت «لاله» بودند و من در واكنش به آنها، اين را گفتم.
به هر حال عالم خبر و رسانه است! در اين باره توضيح بيشتري داريد؟
– من اين موضوع را در يك جلسه خودماني مطرح كردم. اگر روزگاري رويكردهاي جمهوري اسلامي تغيير كند و بنا باشد در سينما به معرفي الگوي مختلف و گوناگون زنان مطرح كشورمان بپردازد، اين خواننده زن ايراني هم سوژه جذابي براي پرداخت است. درحال حاضر اما چنين تصميمي عملي نميشود.
با توجه به اينكه شما از مديران اصناف خانه سينما بودهايد درباره سخن تازه رياست جمهوري كه منبعش هم شما بوديد مبني بر ادامه فعاليت خانه سينما چه نظري داريد؟
– اين موضوع يك مسئله جداگانه است و من ترجيح ميدهم بحث درمورد آن را به زمان ديگري موكول كنم. چون هم مقوله مفصلي است و هم بهتر است بعد از برگزاري جلساتي و به دست آوردن اطلاعات بيشتر به صحبت درمورد آن بپردازيم.
ساخت زندگی گوگوش هم ایده و ابتکار جدید و جالبی خواهد بود- چرا که نه ؟