حجتالاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند، با اشاره به ضرورت پرداختن به مساله امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اظهار کرد: اهمیت امر به معروف و نهی از منکر به قدری است که یکی از فروعات دین محسوب شده و در روایات اهل بیت (ع) توصیه زیادی نسبت به آن شده است و آثار سوء برجستهیی را برای ترک امر به معروف و نهی از منکر در جامعه بیان کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: طبیعی است که وقتی امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ترک شود فساد زمینه رشد پیدا میکند و محیط امنی برای رشد رذایل ایجاد میشود، اما اگر امر به معروف در جامعه نهادینه شود عرصه برای رشد خوبیها و امنیت برای رشد فضائل در جامعه فراهم میشود.
این عضو هیات علمی دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم با بیان اینکه «همین مساله، اهمیت امر به معروف و نهی از منکر را نشان میدهد» گفت: به دلیل اینکه مساله امر به معروف و نهی از منکر با بدنه عمومی جامعه ارتباط دارد رعایت آن، زمینه را برای ایجاد یک جو اجتماعی مثبت و عدم رعایت آن زمینه را برای ایجاد یک جو منفی فراهم میکند و همین مساله نشاندهنده شعاع تاثیرگذاری این فریضه مهم در جامعه اسلامی است.
پیروزمند افزود: معروفها و منکرها به تبع واجبات و محرماتی که در جامعه شکل میگیرد معنا میشوند و از آنجا که واجبات و محرمات را از یک زوایه میتوان به واجبات و محرمات فردی و اجتماعی تفکیک کرد به همین دلیل معروفها و منکرها نیز به دو دسته فردی و اجتماعی تقسیم میشوند.
وی با اشاره به اینکه «واجبات و محرمات فردی آن دستهای است که بیشتر جنبه شخصی دارد و در صورت ترک یا عمل به آن خود فرد متضرر یا منتفع میشود» تصریح کرد: اگر شخص مسوولیتهای اجتماعی بر عهده داشته باشد به دلیل اینکه در یک مسند اجتماعی نشسته بازتاب رعایت التزامات شرعی و عدم رعایت آن گریبان جامعه را میگیرد و به سرعت به بدنه آن منتقل میشود، بنابراین چنین واجبات و محرمات را اجتماعی مینامند.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با اشاره به مهمترین معروفی که در جامعه باید رعایت شود، اظهار کرد: مهمترین امری که در معارف اسلامی باید از آن مراقبت کنیم مساله توحید است، بنابراین آنچه جریان توحید را در جامعه ضمانت میبخشد پایبندی به ولایت است بر این اساس میتوانیم مهمترین معروف را تشخیص دهیم.
پیروزمند یادآور شد: بر این اساس میتوانیم بگوییم به هر شکلی که شرک در جامعه رسوخ پیدا کند این مهمترین منکر محسوب میشود و در مقابل به هر مقدار که پایبندی به جریان ولایت در جامعه وجود داشته باشد به مهمترین معروف عمل شده است.
وی با بیان اینکه «ولایت در جامعه از ولایت معصومین که در راس قرار دارند شروع میشود و در زمان غیبت به ولایت فقیه امتداد پیدا میکند» گفت: در زندگی اجتماعی ما بعد از امر توحید و ولایت معصومین (ع) پایبندی و التزام به تبعیت از ولی اجتماعی که در جامعه ما ولی فقیه است یکی از مهمترین معروفها در زمان معاصر محسوب میشود.
این عضو هیات علمی دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم خاطرنشان کرد: در نقطه مقابل آن، سلسله مراتب منکر وجود دارد که اگر کسی از آن انکار و تمرد کند نسبت به مراتب ولایت به همان میزان منکر بزرگتری را مرتکب شده است.
پیروزمند با بیان اینکه «التزام به توحید یعنی التزام به ربوبیت و ولایت خداوند بر عالم» افزود: اگر توحید را با ولایت و امامت معصومین (ع) و عصر غیبت پیوند دهیم میتوانیم بگویم همه در یک محور میگنجند و آن التزام به ولایت است که از ولایت خداوند شروع میشود و تا ولی اجتماعی در زمان غیبت امتداد پیدا میکند.
این کارشناس فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اگر التزام به ولایت اتفاق بیفتد رعایت واجبات و محرمات دیگر که در جای خود مهم هستند در ذیل آن اتفاق خواهد افتاد و ضمانت اجرا پیدا خواهد کرد، اما اگر امر ولایت سست شود عمل به سایر محرمات و واجبات نیز عقبه و ضمانت تحقق نخواهد داشت.
Sorry. No data so far.