چهارشنبه 05 سپتامبر 12 | 15:10

خاوری فرار کرد یا فراری‎اش دادند؟

امیراحمد شهریاری

جهرمی و مه آفرید امیر خسروی اعتقاد دارند که خاوری را فراری دادند تا دست بعضی‎‌ها رو نشود.


امیراحمد شهریاری – «خاوری که با توجه به گستردگی فساد در بانک ملی در این پرونده و پرونده‎‎های دیگر، احتمال دستگیری خود را به‎خاطر ارتباط با این پرونده‎‎‌ها و عوامل پشت پرده آن‎‎‌ها می‌‎داد به کانادا گریخت و اکنون عوامل مرتبط با وی در بانک مرکزی و دولت در صدد رفع و رجوع این فرار هستند که با کمک و پشتیبانی برخی از آنان انجام گرفته است و از ترس گسترده‎‌تر شدن ابعاد این موضوع با شخص اصلی پیگیری‎کننده و شکایت‎کننده اصلی این پرونده برخورد نمودند.» بیانیه جهرمی مدیرعامل عزل شده بانک صادرات در ۶ مهر ۱۳۹۰ آن‎قدر شوک‎آور بود که هیچ کس نمی‌‎توانست آن را باور کند. محمودرضا خاوری مدیرعامل بانک ملی از ترس برخورد قضایی از کشور گریخته و بد‌تر از همه او یک شهروند کانادایی محسوب می‌‎شده است. محسنی اژه‎ای در‌‌ همان روز اعلام کرد که به‎نفع خاوری است که برگردد اما در حالی سالگرد فرار خاوری را می‌‎گذرانیم که کوچک‌ترین خبری از او نیست. در این میان این سؤال به‎وجود می‌‎آید که خاوری چگونه و با کمک چه کسانی از کشور خارج شد؟ جهرمی و مه آفرید امیر خسروی اعتقاد دارند که خاوری را فراری دادند تا دست بعضی‎‌ها رو نشود.

معارفه مدیرکل حراست بانک ملی

تنها چند روز پس از رسانه‎ای شدن تخلف بزرگ بانکی یعنی در ۲۰ شهریور ۱۳۹۰ مدیرکل حراست بانک ملی تغییر می‌‎کند. مراسم معارفه صفای نیکو مدیر جدید حراست بانک در روز دوشنبه ۲۱ شهریور با حضور آقایان خاوری مدیر عامل بانک، زارعی رییس سازمان حراست کل کشور، رییس اداره کل مبارزه با جرایم پولی وزارت اطلاعات و احمدی دبیر کل بانک مرکزی برگزار شد. البته با توجه به مشکلاتی که برای صفای نیکو پیش آمد، وی نتوانست بیشتر از ۳ ماه حراست از بانک ملی را عهده‎دار شود و مرتضی قربانی در ۲۹ آبان ۱۳۹۰ به‎عنوان رییس جدید اداره کل حراست بانک معرفی شد.

فرار لندن – تورنتو

غلامرضا ریاحی وکیل مه آفرید امیرخسروی در هفتم خرداد ماه امسال در جریان دوازدهمین جلسه دادگاه فساد بانکی ادعا‎هایی را درباره فرار خاوری مطرح کرد که قاضی سراج مجبور شد در جلسه بعدی آن را تکمیل کند. ریاحی درباره فرار خاوری گفت: «باید پرسید در روز تحقیقات از خاوری در پیش بازپرس فردمحمدیان چه‎کسی به‎عنوان وکیل همراه خاوری بوده که برخلاف نظر اداره اطلاعات خوزستان، فردمحمدیان خاوری را بازداشت نمی‌‎کند و حتی نامه ممنوع‎الخروج او را هم امضا نمی‌‎کند. من باز هم سؤالم را مطرح می‌‎کنم چه‎کسی همراه خاوری به بازپرسی رفته بود که به فردمحمدیان توصیه کرده بود و باعث شد برخلاف اظهارنظر اداره اطلاعات، خاوری ممنو‎ع‎الخروج نشود. افسوس می‌‎خورم که هنوز هم باید این سؤال را مطرح کنیم که چه‎کسی به فردمحمدیان توصیه کرد که خاوری را ممنوع‎الخروج نکند که به این ترتیب خاوری ۳ روز بعد وارد هواپیما می‌‎شود و از مرز خارج می‌‎شود. البته در جلسه دیروز دادگاه (۶ خرداد ۱۳۹۱) دفترچه یادداشت من را دزدیدند. می‌‎دانید چرا؟ به‎خاطر آن‎که من در آن دفترچه نام وکیل خاوری را نوشته بودم. خاوری ارتباطات زیادی داشت که اگر می‌‎ماند هم خودش آسیب می‌‎دید و هم پای دیگران را به میان می‌‎کشید اما وقتی پرونده به تهران می‌‎آید، وزارت اطلاعات درخواست دیگری می‌‎نویسد و به دستور افشارنیا، فردمحمدیان اقداماتی انجام می‌‎دهد.»

خاوری فرار کرد یا فراری‎اش دادند؟

البته به غیر از ریاحی خود مه آفرید هم از فراری دادن خاوری سخن گفت و ادعا کرد که برای پنهان کاری بعضی‎‌ها مجبور شدند که وی را فراری بدهند. قاضی سراج در جلسه بعدی دادگاه مجبور شد در این‎باره توضیحاتی بدهد:
«در تاریخ ۲۰ شهریور ۱۳۹۰ آقای خاوری به‎عنوان مأموریت، تقاضای خروج از کشور به انگلستان را داشته است. در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۳۹۰ طی نامه‎ای با شماره ۵۷۸۶۶۹ با ماموریت ایشان به خارج از کشور موافقت شده است. در ۶ مهر ۱۳۹۰ مشاور نهاد و دبیر هیأت نظارت بر مسافرت‎‎های خارجی کارکنان دولت آن مأموریت را کان لم‎یکن تلقی کرده است. یعنی چند روز بعد از این‎که خاوری به خارج رفته است، این مأموریت کان لم یکن تلقی می‌‎شود و آقای خاوری در هتلی در انگلستان و از طریق فکس استعفای خود را به دفترش اعلام می‌‎کند.

دشتی رییس دفتر خاوری هم در این‎باره به ما گفته۳۱ شهریور ۱۳۹۰ آقای خاوری به مدیر حراست (که فقط ۹ روز از کار جدیدش در حراست می‌‎گذشت) می‌‎گوید قصد سفر به لندن برای شرکت در جلسه بانک پی‎ال سی لندن را دارم. از وزارت اطلاعات سؤال کنید اگر ممنوع الخروج نیستم بروم. آقای صفایی نیکو مدیر حراست از طریق دکتر زارعی رییس سازمان حراست کل کشور موضوع را پیگیری نموده و نهایتا معاون وزارت اطلاعات بلامانع بودن خروج آقای خاوری را اعلام کرده است.

خاوری از کانادا هم فرار کرد

کشور کانادا قرار بود خاوری را به ایران تحویل بدهد، اما خاوری متوجه موضوع شد و فرار کرد. رامین مهمان پرست سخنگوی وزارت امور خارجه گفته است با سفارت کانادا در تماس بوده‎ایم و افسر پلیس رابط کانادا در اسلام‎آباد را به تهران دعوت کردیم و موضوع پرونده را به‎طور کامل در میان گذاشتیم و وی مسئولیت پیگیری آن را بر عهده گرفت. به گفته او از طریق سفارت نیز پیگیری‎‎هایی شد که ملاقاتی با خاوری صورت گیرد و زمینه‎‎های برگشت وی را فراهم کنیم. متأسفانه وی در ملاقات حاضر نشد.

مباحثی مطرح شد در ارتباط با این‎که ممکن است وی کانادا را ترک کرده باشد. ‎ در همین رابطه کاردار کانادا احضار شد و از وی توضیح خواسته شد. البته منابع غیر رسمی از قول اردوان خاوری پسر محمود خاوری نوشتند: «این‎جا (کانادا) خیلی برایش مشکل ایجاد کردند. ایرانیان مقیم این‎جا از یک طرف و پلیس از طرف دیگر، مدام مقابل خانه ما بودند و دو ماشین نیز به بهانه حفاظت همه کار‌هایش را تحت نظر داشتند تا جایی که در زندگی جاری‎اش تأثیر گذاشته بود. برای همین هرچه این‎جا داشت را به ما واگذار کرد و خودش به آمریکا رفت.» محمودرضا خاوری در اغلب مناسبت‎های مذهبی مثل مراسم روز قدس و تجدید میثاق سالیانه با آرمان‎‎های امام خمینی (رحمت‎الله‎علیه) شرکت می‌‎کرد تا جایی که در مراسم یادواره شهدای ترور در ۱۵ شهریور ۱۳۹۰ (دو هفته قبل از فرار) سردار جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران با اهدای لوحی از وی تقدیر کرد. فرار خاوری درس‎‎های بزرگی به مسئولان داد؛ درسی که امیدواریم فرا گرفته شده باشد و به این زودی‎‌ها فراموش نشود.

  1. ققنوس
    5 سپتامبر 2012

    از خود جهرمی چه خبر؟
    اگر فرار خاوری درسی داشت، جهرمی الان آزاد نبود و قصه نمی‌گفت!

  2. shakib
    10 سپتامبر 2012

    حالا خاوری داخل کشو نیست و دست کسی بهش نمیرسه، پرونده “آقای جهرمی” که اختلاس در دوران ریاست ایشون بر بانک صادرات صورت گرفت به کجا رسید؟
    آیا اصلا اتهامی به ایشون تفهیم شد!؟
    یک روز ، نه. اصلا یک ساعت بازداشت شد!؟
    حکم اعدام، نه. حکم حبس ، نه. اصلا حکم انفصال از اخدمات دولتی گرفت!؟

  3. رضا
    13 جولای 2015

    به خدا قسم اگر آنچه را كه به ناحق از بيت المال مسلمين برداشته باشند حتي اگر آن را كابين زنانشان قرارداده باشند از حلقومشان بيرون مي كشم

    افسوس كه با مرگ او عدالت نيز مرد

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.