آیین آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه تهران صبح دیروز با حضور مدیران حوزه علمیه، طلاب و اساتید و در حضور نماینده مقام معظم رهبری، حجت الاسلام محمدی گلپایگانی و رئیس حوزههای علمیه خواهران و برادران سراسر کشور در مدرسه عالی شهید مطهری برگزار شد.
اشتباهی که قرائتی در ابتدای طلبگی کرد
حجتالاسلام محسن قرائتی در این مراسم در سخنانی ضمن اشاره به اینکه مردم دنیا به سه دسته تقسیم میشوند، گفت: برخی از مردم در عرصه تولید فعالاند، برخی دیگر در عرصه توزیع و برخی نیز صرفا در عرصه مصرف.
وی در ادامه افزود: طلبگی از این جهت خوب است که بعضیها در آن مانند شهید مطهری به مرحله تولید علم میرسند و اگر کسی بیان و قلم مناسب برای تولید علم را نداشت به توزیع علوم افرادی چون شهید مطهری میپردازد و چنانچه در این عرصه نیز توانایی و استعدادی نداشت از آنچه کسب کرده از خودش مصرف میکند و به آن عمل میکند.
رئیس ستاد اقامه نماز در ادامه گفت: وقتی که طلبه جوانی بودم ۵۰ بار خواستگاری کردم و همه به خاطر اینکه طلبه بودم به من زن ندادند و الان همه پشیماناند.
قرائتی در ادامه سخنان خود به بیان ویژگیهای طلاب نمونه پرداخت و گفت: اولین مشخصه طلبه نمونه این است که تعطیلات را کم میکند و از تعطیلات هم استفاده میکند؛ دومین ویژگی آن این است که حداقل استفاده را از رادیو و تلویزیون کرده و کمترین وقت را به روزنامه خواندن اختصاص میدهد.
وی در ادامه با اشاره به بهرهگیری کم تعدادی از حوزههای علمیه از قرآن گفت: یکی از دلایل اینکه قرآن مهجور میباشد، احتمالهاست.
رئیس ستاد اقامه نماز به طلاب توصیه کرد مطالعه دقیق کنید و در عرصههای تفسیر وارد شوید.
قرائتی در ادامه گفت: یکی از اشتباهات من در ابتدای طلبگی این بود که بنا بر پیشنهاد پدرم فکر میکردم تا ملا نشدهام نباید منبر بروم.
وی ادامه داد: الان معتقدم طلبههای سال اول هم باید برای تبلیغ بروند، چرا که تبلیغ دو گونه است؛ یکی فنی و دیگری غیرفنی و طلبه سال اول نباید وارد تبلیغ فنی شود چرا که این کار فقیه است اما تبلیغ غیرفنی را طلبه سال اول هم میتواند انجام دهد.
رئیس ستاد اقامه نماز در ادامه به طلاب توصیه کرد: قرآن را جدی بگیرید؛ چرا که قرآن هر کلمهاش یک نکته است.
قرائتی در ادامه با اشاره به اینکه در بعضی مدارس هنوز به قرآن به طور جدی پرداخته نشده است، افزود: همانطور که به کفایه و رسائل جدی هستیم به قرآن هم جدی شوید.
وی ضمن تاکید بر اینکه سعی کنید به پیروی از امام علی (ع) خطبههای کوتاه بخوانید، افزود: با قرآن و نهجالبلاغه چفت شوید؛ چرا که قرآن پاسخ همه سوالها را میدهد.
رئیس ستاد اقامه نماز با تاکید دوباره بر این مسئله که باید برای پیشرفت در عرصههای علمی و معنوی از تعطیلات کم کرد، گفت: یکی از نکات مهم در طلبگی این است که دنبال مدرک نباشید.
وی با اشاره به اینکه ما باید خنده حلال را بین مردم رواج دهیم گفت: تا به حال عرضه این را نداشتیم که به مردم خنده حلال عرضه کنیم.
قرائتی در ادامه افزود: روزی خانواده به من گفتند اگر یک روز شد که شما پامنبریهایت را نخندانی و آقای صدیقی پامنبریهایش را نگریاند، آن روز روزی است که امام خمینی میآید.
قرائتی در پایان به مسئله هجرت و مهاجرت اشاره کرد و گفت: همانطور که یکی از مسائل مهم که قبل از قیامت از آن سوال میشود، مسئله هجرت است باید هر طلبهای پس از یادگیری علوم دینی برای تبلیغ و اطلاعرسانی به مردم، آمادگی به مهاجرت و هجرت داشته باشد و به این امر اقدام کند.
توصیههای حجتالاسلام بوشهری در آغاز سال تحصیلی به طلاب تهران
حجتالاسلام بوشهری با اشاره به برخی روایات اهل بیت، حوزههای علمیه طلاب و روحانیون را احیاگران مکتب اهل بیت خواند و گفت: کسانی که علوم اهل بیت را میآموزند و به دیگران آموزش میدهند همین روحانیون و طلاب هستند.
رئیس حوزههای علمیه برادران سراسر کشور در ادامه با اشاره به اینکه وقتی انسان میخواهد مفهومی را به مخاطب تفهیم کند بهترین راه این است که از زبان واسطه استفاده نکند، گفت: بهتر است هر مبلغی که برای تبلیغ به خارج از کشور یا یکی از استانهای دارای گویش خاص میرود از زبان و گویش همان مردم برای تبلیغ استفاده کند.
بوشهری در ادامه افزود: امروز روز آغاز مسئولیت مدیران حوزهها، طلاب، اساتید و نظام اسلامی است.
وی با اشاره به حضور اساتید و علمای برجسته در این جلسه گفت: این حضور به معنی مسولیتپذیری این بزرگان در قبال حوزههای علمیه است.
رئیس حوزههای علمیه برادران سراسر کشور ایران خطاب به طلاب گفت: مسئولیت شما این است که خوب درس بخوانید و از فرصتها بهترین بهره را ببرید.
بوشهری در ادامه به طلاب توصیه کرد: حرمت اساتید را به شایستگی حفظ کنید تا توفیقات و برکات عمرتان افزون گردد.
وی در ادامه گفت: هر حجره و مدرسهای کانون خروشانی از تحصیل علم و کمال میباشد؛ لذا به آنچه میآموزید از دستورات دینی عمل کنید.
رئیس حوزههای علمیه برادران سراسر کشور در ادامه خطاب به طلاب گفت: اگر طلاب از مکروهات و محرمات دوری کنند و به مستحباب و واجبات پایبند باشند صاحب نفس میشوند.
بوشهری در ادامه افزود: ما باید بپذیریم گاهی ناهنجاریهای جامعه به ما طلاب و روحانیون باز میگردد؛ چرا که آن گونه که باید دین و احکام خدا را برای مردم تبیین نکردهایم.
وی در ادامه با اشاره به وضعیت حجاب در جامعه و بروز معضل حجاب گفت: ما مانند لشکری هستیم که اگر پست خود را ترک کنیم بیشک منجر به شکست خواهد شد؛ چرا که لشکری که به وظیفه خود عمل نکند ولو به رهبری پیامبر شکست میخورد.
رئیس حوزههای علمیه برادران سراسر کشور در ادامه گفت: اگر بدعتها در جامعه پیدا شود روحانیت است که در مقابل آن باید سینه سپر کند.
بوشهری ادامه داد: طلاب باید بدانند که ما تافته جدابافته از مردم نیستیم و باید با مردم رابطه تنگاتنگ داشته باشیم.
وی گفت: حوزه اگر بخواهد استقلالش حفظ شود باید با مردم رابطه تنگاتنگ داشته باشد تا مردم، حوزه را از خود بدانند و در قبال آن احساس مسئولیت کنند.
رئیس حوزههای علمیه برادران سراسر کشور، طلاب را به آشنایی با شرایط، شبهات و مقتضیات زمان دعوت کرد و گفت: طلاب همانگونه که رویدادها و شرایط نو به نو میشود باید نو به نو شوند.
بوشهری با بیان اینکه طلبه نباید به نظام اسلامی بیتفاوت باشد، گفت: نظام اسلامی نیز در قبال روحانیت و حوزههای علمیه مسئولیتهایی دارد و نظام باید روحانیت را دیدهبان بیدار تلقی کند؛ چرا که خواستگاه نظام اسلامی حوزه علمیه است.
وی خطاب به اساتید گفت: طلاب سرمایههای ما هستند؛ چرا که مراجع تقلید آینده بین همین طلابی است که خادمان اسلاماند.
رئیس حوزههای علمیه برادران سراسر کشور مدیران حوزههای علمیه را به برنامهریزی درست برای طلاب توصیه کرد تا وقت طلاب به فرصتسوزی تبدیل نشود و آنها را دعوت به رابطه تنگاتنگ با طلاب نمود.
بوشهری در پایان ضمن تاکید بر اینکه باید به گونهای عمل کنیم که وجودمان برای اسلام مفید باشد خطاب به طلاب گفت: بخوانید تا بدانید، بخوانید تا عمل کنید، بخوانید تا تدوین دین کنید و در آخر بخوانید تا با بدعتها مبارزه کنید.
جمشیدی: نظام و حوزههای علمیه هرگز از یکدیگر جدا نمیشوند
حجتالاسلام جمشیدی، رئیس حوزههای خواهران سراسر کشور با بیان اینکه شروع سال تحصیلی فرصتی مناسب برای توجه، اتحاد و اتکال به ذات مقدس الهی است گفت: هر مومن پس از اتکال به خدا باید ظرفیتهای خود را بشناسد تا از ظرفیت خود حداکثر استفاده را بنماید.
رئیس حوزههای عملیه خواهران سراسر کشور گفت: ما از ابتدای طلبگی با امام عهد بستیم و خود را برای سربازی ایشان تربیت کردم اگر چه همه از ابتدا خود را برای سرداری آماده میکنند اما ما خود را برای سربازی ایشان آماده کردهایم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه حوزههای علمیه ستون اصلی تولید علم در تارک تاریخ بودهاند گفت: حوزههای علمیه تنها کسانی هستند که علم را هرگز نه برای توسعه علم، نه برای خود علم بلکه فقط برای خدا و در ظرفی با طهارت تولید کردهاند.
حجتالاسلام جمشیدی با اشاره به نیاز بالای جامعه امروز ما به کرسیهای نظریهپردازی گفت: این امر جز در سایه تلاش برای علمآموزی محقق نخواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه اکثریت روحانیت ما زندگیشان از متوسط مردم پایینتر است گفت: روحانیت مزد و اجر تلاش خود را از کسی دیگر طلب میکند.
رئیس حوزههای عملیه خواهران سراسر کشور با اشاره به برگزاری جلسه آیین آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه گفت: این همایش همدستی و همداستانی روحانیت انقلابی در دفاع از کیان تشیع و انقلاب اسلامی را نشان میدهد.
حجتالاسلام جمشیدی تاکید کرد: نظام جمهوری اسلامی و حوزههای علمیه هرگز از یکدیگر جدا نمیشوند چرا که هدفشان یکی است.
وی در ادامه با بیان آماری از تعداد خواهران تحت پوشش حوزههای علمیه خواهران گفت: قبل از انقلاب اسلامی تعداد کمی حوزه علمیه داشتیم اگر چه در طول تاریخ تشیع زنان عالمه زیاد بودند اما فعالیت سازمان یافتهای برای ارتقای علمی این قشر نداشتیم.
رئیس حوزههای علمیه خواهران سراسر کشور افزود: پس از انقلاب با پشتیبانی مرحوم امام خمینی و تلاشهای بزرگانی چون مرحوم بهشتی و قدوسی امروز در سراسر کشور بیش از ۳۷۰ مدرسه علمیه خواهران داریم.
وی فارغالتحصیلان حوزههای علمیه خواهران را ۷۰ هزار نفر و طلاب خواهر مشغول به تحصیل را ۵۰ هزار نفر دانست که در ۱۴ رشته آموزشی در عرصههای مختلف حوزههای علمیه مشغول به تحصیل هستند.
حجتالاسلام جمشیدی با اشاره به نقشآفرینی زنان مبلغ در عرصه اجتماع گفت: به برکت ظرفیتی که انقلاب برای خواهران ایجاد کرده امروز ما با یک پدیده مواجه هستیم.
وی در ادامه افزود: این هزاران مفسر، اندیشمند و فقیه ظرفیتی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
رئیس حوزههای علمیه خواهران سراسر کشور، با بیان اینکه هر خواهر طلبه جامعه هدفش در ابتدای خود و خانواده اوست و سپس به حسب امکانات و شرایط عرصههای اجتماعی گفت: با ارتقای سطح علمی و مهارتی خواهران طلبه در عرصه تولید علم و پاسخگویی به شبهات و مقابله با عرفانها و اندیشههای کاذب حداکثر استفاده را میکنیم.
وی در پایان گفت: خواهران حوزههای علمیه الگوهای مناسبی در عرصههای مختلف از جمله در عرصههای عفاف و حجاب هستند.
آیت الله مجتبی تهرانی: تصحیح انگیزه طلاب علوم دینی ضروری است
آیتالله تهرانی نیز در این مراسم گفت: انگیزه فردی که در آغاز مسیر تحصیل و طلب علم قرار دارد بسیار مهم است، از این رو باید از طلابی که وارد حوزههای علمیه میشوند از چرایی ورودشان به حوزه سؤال کرد که چرا به حوزه آمدهاند؟ لذا پاسخهای گوناگونی را خواهیم شنید که بیانگر انگیزههای آنها است.
وی تصریح کرد: بالاترین انگیزه طلب علم را طلب علم برای علم دانست و آن را امری ارزشمند برشمرد.
این استاد اخلاق بیان داشت: عدهای از افراد، انگیزه ورود به حوزه را رسیدن به درجه فقاهت مطرح میکنند چرا که مقامی بالاتر و مقدستر از مرجعیت وجود ندارد و گروهی هم حوزه را وسیلهای برای امرار معاش میدانند و برخی دیگر نیز گرفتن مدرک را انگیزه خود در طلبگی بیان میکنند.
آیتالله تهرانی افرود: کسی که انگیزه خود را از ورود به حوزه، رسیدن به درجه مرجع تقلید بیان میدارد به خودی خود ارزشمند نیست، چرا که «خدا» در آن وجود ندارد و این فرد، بدون انگیزه الهی در تحصیل و تدریس، چیزی را به دست نخواهد آورد.
وی بیان داشت: اولین چیزی که برای ترویج، تبلیغ و نصرت دین الهی در حوزههای علمیه لازم است و میتواند آن را از رکود بیرون آورد این است که تصحیح انگیزه تحصیل در آنجا تدریس شود؛ لذا یکی از آثار تصحیح انگیزه برای تحصیل و تدریس در حوزههای علمیه آن است که طلاب برای ترویج و تبلیغ دین، همت گمارند.
این استاد اخلاق تصریح کرد: ساده زیستی، یکی از امور مهمی است که روحانیون باید توجه ویژهای به آن داشته باشند و این نیز از همان تصحیح انگیزه نشأت میگیرد، بنابراین هر فردی که یک گام برای بهبود وضعیت اقتصادی زندگی خویش بردارد به همان مقدار از معنویت و ارزش معنویات او کاسته خواهد شد.
رشاد: مجتهد اخلاق کم داریم
در ادامه حجتالاسلام رشاد، رئیس شورای مدیریت حوزههای علمیه استان تهران با تشکر از ارگانها و سازمانهای یاریدهنده در برگزاری این آیین بازگشایی حوزههای علمیه تهران گفت: حضور حجتالاسلام محمدیگلپایگانی، نماینده محترم ولیفقیه در این جلسه نشان توجه خاص رهبری به امور حوزههای عملیه تهران است.
وی در ادامه با تشکر و قدردانی از حضور آیتالله مجتبی تهرانی گفت: اگر چه ما مجتهد اخلاقی زیاد داریم اما مجتهد اخلاق کم داریم و آیتالله مجتبی تهرانی از ارکان حوزههای علمیه و مجتهد اخلاق به حساب میآیند.
حجتالاسلام رشاد از حضور حجتالاسلام بوشهری، حجتالاسلام جمشیدی، حجتالاسلام قرائتی و تمام اساتید و طلابی که در این جلسه حضور داشتند قدردانی کرد.
در پایان این جلسه طلاب از محضر آیت الله مجتبی تهرانی و بیانات اخلاقی ایشان بهره بردند.
Sorry. No data so far.