به گزارش تریبون مستضعفین مستند تقابل که مردادماه گذشته از شبکه یک سیما پخش شد از تولیدات گروه تلویزیونی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که به بازخوانی ورود نیروی دریایی سپاه و قایقهای تندرویش به درگیری با نیروهای آمریکایی در خلیج فارس -پس از جنگ نفتکشها- میپردازد. به بهانه پخش این مستند از تلویزیون، میزگردی در دفتر تریبون مستضعفین با حضور حسین ساختمانیان (تهیهکننده مستند تقابل و مدیر گروه تلویزونی سپاه) و داوود مرادیان (کارگردان مستند تقابل) برگزار شد که در آن تاریخچه فعالیتهای این گروه و همچنین تحلیل محتوای مستند بررسی شد.
مشروح میز گرد نقد و بررسی مستند «تقابل»
تماشای آنلاین و دانلود مستند «تقابل»
ساختمانیان در این نشست با اشاره به فعالیت های گروه تلویزیونی سپاه در دوران دفاع مقدس گقت: با پذیرش قطعنامه 598 بحث جبههها تقریبا بسته شدو جبههای جدید باز شد و آن هم این بود که باید دفاع مقدس بازخوانی میشد.
وی افزود: می توانم بگویم مقطع سال 65 تا سال 80 اوج فعالیت گروه تلویزیونی سپاه بود. دلیلش هم این بود که خیلیها اهمیت دفاع مقدس را دریافته بودند و در زمینه های مختلفی به این موضوع عنایت داشتند.
تهیه کننده مستند تقابل در پاسخ به سوالی در رابطه با مشکلات برنامه سازی در حوزه دفاع مقدس در دهه هفتاد گفت: من قبول ندارم که نمیگذاشتند کار بکنند. دست همه برای کار کردن باز بود ، ولی از یک مقطعی٬ وقتی فراغت پیدا شد و در واقع وقتی موضوع دفاع مقدس تمام شد٬ دیدند که این فیلمها چقدر اهمیت دارد. هر کس هر چیزی داشت را به عنوان یک گنجینهی خیلی بزرگ از آن محافظت کرد و ضمناً میخواستند این فیلمها دست نااهلان نیفتد.
ساختمانیان درباره رابطه گروه تلویزیونی سپاه و صدا و سیما گفت: زمانی گروه تلویزیونی سپاه جایگاهی بسیار والا و اساسی و حیاتی در تلویزیون داشت، اما بتدریج این مسئله مورد غفلت قرار گرفت.
وی در همین باره افزود: با وجود سابقه شش٬ هفت سال سابقه کار میدانی در این عرصه، خودم نمیتوانم وارد تلویزیون بشوم. افرادی که بخواهند بروند با اجازه و امضا من میروند داخل، ولی من خودم چندین بار که رفتم مقابل در صدا و سیما من را نگه داشتند. میگویند تو خودت را نمیتوانی تایید کنی.
رئیس گروه تلویزیونی سپاه با اشاره به سعی صدا و سیما برای سازماندهی گروههای نهادی گفت: هنگامی که شبکه یک نتوانست گروهها را ساماندهی کند شروع کرد به محدود کردن آنها، مثلا ما قبلا مستند دفاع مقدس در مورد شهدا یا عملکرد سپاه می ساختیم و میدادیم به شبکهها، اینها پخش میکردند، ولی آرام آرام دیدیم که ما را محدود کردند، اینقدر محدود شدیم که همین چند وقت پیش یکی از مدیران محترم گفتند که من دیگر نمیتوانم برنامه شما را پخش کنم، شما هر برنامهای دارید باید بنویسید به مسئول شبکه و با وی باید ارتباط داشته باشید و مسئول شبکه برای ما بنویسد که ما پخش کنیم.
وی در همین باره افزود: برخی دوستان احساس کرده بودند اگر مسئولین سپاه به مدیر صدا و سیما برسند، سوال می کنند که چرا وضعیت سپاه در صدا و سبما این گونه است؟ از قبل گفته بودند که برنامههای سپاه ضعیف است. در حالیکه برنامه سازهایی که با ما در حال کار هستند، در خلوت که میرسند، همهشان تعریف میکنند.
ساختمانیان درباره آغاز همکاری داوود مرادیان با گروه تلویزیونی سپاه گفت: وقتی آمدم گروه تلویزیونی را گرفتم٬ یک سری دوستان آمدند خودجوش٬ گفتند ما می خواهیم کار بکنیم از جمله همین آقای مرادیان. ایشان آمدند گفتند که من می خواهم یک فیلم بسازم در رابطه مین و مین روبی با نام مزدور خاموش. من پول و امکانات را به ایشان دادم و بعد که ایشان آمد و کارش را آورد، وقتی کار را دیدم گفتم که این کار متفاوتی نسبت کارهای قبلی است. آقای مرادیان سعی کرده بود از خودش مایه بگذارد و واقعا مایه گذاشته بود. من بلافاصله رفتم پیش سردار شریف به ایشان گفتم که این را ببین. وقتی که ایشان به عنوان مسئول روابط عمومی آمد و فیلم را دید، گفت این کار خیلی قابلی است.
مرادیان نیز در رابطه با ساخت مستند مزدور خاموش گفت: پنج سال پشت سر هم یکی از مسئولین نامه نوشته بود که ما در شرق کشور مین کاشتیم نیازی نیست مستند ساخته شود. شرق کشور 1000 متر مین کاشتیم و غرب کشور 16 میلیون مین در کشور ما کاشته بودند و هیچ شناختی از این دو تا نداشت.
ساختمانیان با اشاره به وحود نیروهای قابل در گروه تلویزونی سپاه گفت: وقتی قرار شد نصاویری از سیلوها منتشر شود، گفتند که تصویربردارهای تلویزیون نمی توانند به اینجا وارد شوند. چون که سیلوها یکی از استراتژیک ترین مسائل و یکی از امنیتیترین تجهیزات است. بچه ها را با یک وضعیت ایزوله و شرایطی که باید رعایت میشد، بردند آنجا و تصویربرداری کردند و آمدند. گروههای تلویزیونی تصورشان این بود که شاید اینها نتوانند کار کنند. بعد دوستان گفتند که فکر نمیکردیم شما این بچه های قابل را داشته باشید که بتوانند این کارها را انجام دهند.
وی همچنین افزود: در رزمایش پیامبر اعظم 5 هم همین اتفاق افتاد. چندین اکیپ را بستیم بردیم که از جمله یکی از اکیپها کارگردان و فیلم بردارش آقای مرادیان بود.
رئیس گروه تلویزیونی سپاه درپاسخ به این سوال که آیا در صد و سیما کسانی هستند که با سپاه عناد داشته باشند گفت: بايد صادقانه بیان كرد که بحث سر عناد و اینها نیست. تجهیزات آنقدر پیشرفت کرده که الان دست همه این تجهیزات وجود دارد. خب صدا و سیما هم با این مسئله مواجه است و از جاهای مختلف برایشان برنامه میآید. تعدد برنامه است و همه هم دلشان میخواهد برنامههایشان پخش شود. بعضی اوقات در رودربایستی قرار میگیرند، مثلا آقای فلان مسئول گوشی را بر می دارد، قوه فلان مي گويد آقای مسئول شبکه؛ ما با همدیگر رفیق هستيم، ما اگر با هم نباشیم فلان اتفاق در مملکت میافتد، چرا برنامهی ما را پخش نمیکنید. آقا ما یک برنامه تهیه کردیم شما پخش نکردید. این تلفن را که میگذارد٬ مجبور است برنامه را پخش کند.
تهیه کننده مستند تقابل در رابطه با پخش این مستند از صدا و سیما گفت: ما این فیلم را که فرستاده بودیم، برای سوم شعبان بود که می شد سوم خرداد. گفتند که بدليل مذاكرات 5+1 صلاح نيست پخش شود! و بالاخره پس از کلی پیگیری 5 بعدازظهر برنامه پخش شد. فرصت 5 بعدازظهر فرصت خوبی نیست برای تلویزیون دیدن، این ساعت بیشتر بچهها پای تلویزیون هستند، به هر حال من فکر می کنم تاثیر خودش را گذاشت.
کارگردان مستند تقابل درباره نحوه شکل گیری ایدهی این مستند گفت: در رزمایش پیامبر اعظم ۵ برخی گفتگوها حاکی از این بود که یک سیستمی آمریکا را زده است. اول هم جدی نگرفتیم، چون چیزی در این رابطه پیدا نمیکردیم جز یک واقعه. بعد یواش یواش که این تاریخچه باز شد خودمان جذبش شدیم.
ساختمانیان با اشاره به بخش های مختلف دفاع مقدس، درباره علت غفلت از بخشی از آن گفت: علتش هم این بود که در اوج سختیها و در اوج پیچیدگی جنگ اتفاق افتاد. شما که نگاه کنید از سال 65 تا 67 قضایا تمام میشود. به خاطر همین شما به جز یک مقاطعی مثل هدف قرار دادن ایرباس توسط ناو آمریکایی، بقیه مسائل خیلی کم گفته میشود. یکی از دلایلش هم این است که امریکاییها دنبال بهانه می گردند که از این نمد هم کلاهی برا خودشان درست کنند.
مرادیان در این گفتگو با انتقاد از کم توجهی به ساخت آثاری که وقایع دفاع مقدس را بدرستی منعکس کنند گفت: نظامی آمریکایی 265 نفر زن و بچه را کشته، بعد مدال هم گرفته، 4 مستند هم برای تطهیرش ساخته شده. ما چند تا مستند برای ماجرای البکر و الامیه داریم؟ ارزش سیاسی ندارد؟ حضرت آقا در اجلاس گفت وقتی خبر البکر و الامیه که در سازمان ملل به من رسید، در آنجا سرمان را بالا گرفتيم که بله ما این کار را کردیم.
ساختمانیان در این گفتگو با اشاره به ظرفیت های فضای مجازی گفت: شما بیایید این جریان را با دقت تاریخی بازخوانی بکنید که چه موقع چه اتفاقی افتاد. وقتی این کار را انجام بدهید مثل یک پازل تکه تکه کنار هم قرار می گیرد و تبدیل به تابلو میشود و میشود یک شعار خیلی عجیب و آن اینکه آمریکا دائم میگوید گزینه روی میز داریم. اینها گزینهای ندارند. سال 65 تا 67 همه گزینه هاشان را امتحان کردند٬ کاری نبود که نکرده باشند.
مدیر گروه تلویزیونی سپاه افزود:زمانیکه ایران داشت در خلیج فارس میجنگید٬ تمام قدرت دنیا با اینها بود. ژاپن، انگلیس، فرانسه و …. وقتی اتفاقات را کنار هم میگذارید مشخص می شود و الان ایران یک قدرت منطقه ای هست. جمعیت آن موقع ما بین 35 تا 40 میلیون بود که الان 75 میلیون جمعیت داریم، تجهیزاتش واقعا ساخت داخل است و همه بومی شده. اینکه حالا اینها دارند حرف می زنند٬ باید به مردم گفت که گول اینها را نخورید.
با سلام خدمت شما 2 روزه همه جا رو گشتم براي آهنگ مستندي که آقاي ساختمانيان درمورد پژاک ساخته در آخر فيلم آهنگ بسيار زيبا و تاثير گزاري ديده
داغ مرگ لاله ها بر دوش تو … خواهشن اگه را داره به ايميلم بفرستيد