سه‌شنبه 18 سپتامبر 12 | 16:30

روز دختر؛ از ظاهر تا اصالت اسلامی

حيان علوی

قرار گرفتن و مطرح شدن افراد بزرگ و سرشناس دین در بطن جامعه نه تنها امری مبارک است بلکه در بستر سازی برای ایجاد مفاهیم دینی بسیار سود بخش است اما متاسفانه متصدیان امر فرهنگی تنها به مطرح شدن این اسامی بسنده می کنند اما در نهایت معانی و مفاهیمی که باید برای زندگی جوان امروزی به طور اثر بخش موثر باشد موجود نیست.


حيان علوی- میلاد حضرت معصومه (س) در چند سال اخیر به نام روز دختر نام گذاری شده است و بی شک هدف از این اسم گذاری تنها عملی سمبلیک و نمادین نبوده است و متصدیان فرهنگی در صدد آن بوده اند که به بهانه این مناسبت ها بستری را فراهم کنند تا به وسیله آن فرهنگ و رفتار جامعه را به الگوهای اسلامی نزدیک تر گردانند.

هرچند که این هدف گذاری ها در نگاه اول بسیار جالب و سود بخش به نظر می رسد اما با اندکی توجه به روند روز دختر به مناسبت میلاد کریمه اهل بیت می توان متوجه شد این اسم گذاری نیز نه تنها مشکلی از مشکلات جامعه را حل نکرد بلکه به همان آسیب های قبلی که باعث می شد تا در مسائل فرهنگی دچار شعار زدگی شویم، دچار شدیم.

در حقیقت برای فرار از مشکل شعار زدگی و این که بزرگان دین را تنها به سمبلی مبهم و غیر کارآمد تبدیل کنیم لازم است این مشکل فرهنگی را ابتدا از درون خود سیستم فرهنگی کالبد شکافی کنیم.

آیا روز دختر توانسته مفاهیم ارزشی و کاربردی را به جامعه منتقل کند؟

با توجه به این که در چند سال اخیر میلاد حضرت معصومه (س) روز دختر قرار گرفته است تا چه اندازه در فرهنگ و یا حداقل مفاهیم معنوی جامعه تغییر حاصل شده است؟ آیا به حقیقت درک و معنی درست و واضح و کاربردی از حضرت معصومه (س) و مفهوم و جایگاه دختر توانسته ایم ارائه دهیم؟ و یا از این بزرگوار تنها به بهانه ازدواج نکردن سمبلی برای روز دختر قرار داده ایم؟

قرار گرفتن و مطرح شدن افراد بزرگ و سرشناس دین در بطن جامعه نه تنها امری مبارک است بلکه در بستر سازی برای ایجاد مفاهیم دینی بسیار سود بخش است اما متاسفانه متصدیان امر فرهنگی تنها به مطرح شدن این اسامی بسنده می کنند اما در نهایت معانی و مفاهیمی که باید برای زندگی جوان امروزی به طور اثر بخش موثر باشد موجود نیست.

سوال اصلی و اساسی در این نکته نهفته است که چرا این قبیل حرکت های فرهنگی در راستای نزدیک کردن فرهنگ دینی به زندگی روزمره مردم یا ناکارآمد جلوه می کند یا با نگاهی خوش بینانه از حداکثر پتانسیل خود بهره نمی برد؟

اصلی ترین رخنه در خود سیستم فرهنگی

شاید اصلی ترین آسیب و رخنه را در خود سیستم فرهنگی باید جستجو کنیم بدان معنا که خود متصدیان فرهنگی نیز نگاهی روشن و واضح از ارتباط بین ولادت حضرت معصومه (س) و روز دختر ندارند بدان معنا که نگاه دینی و تاریخی در دستگاه فرهنگی به آن میزان تخصصی نیست تا بتواند رویکردی واضح و کاربردی به نسل جوان ارائه دهد.

از کارکرد دستگاه های فرهنگی در عرصه های مختلف به راحتی می توان متوجه کمبود کارگروه تخصصی در زمینه های پژوهش تاریخی و دینی شد تا آن جا که از مناسبت های این اعیاد جز پوسته ای باقی نمانده است و معنا و مفهوم در سطح حداقلی خویش کاربرد دارند.

«بانوی فاطمی عیدت مبارک» یعنی چه؟

زمانی که الگوهای اسلامی از مرحله شعار زدگی خارج شوند می توانند بستری مناسب برای فرهنگ سازی باشند. این آسیب در بخش زنان بیشتر گریبان گیر بخش فرهنگی جامعه است. به عنوان نمونه در میلاد حضرت زهرا با این بیان به زنان جامعه تبریک گفته می شود: «بانوی فاطمی عیدت مبارک» به راستی بانوی فاطمی، مانند حضرت زهرا بودن و الگو بودن ایشان برای زنان جامعه تا چه اندازه عملی و کاربردی برای زنان جامعه مفهوم سازی شده است؟

آیا این مفهوم سازی در سطح ضعیف جامعه از آن نشات می گیرد که هیچ مفهومی وجود ندارد یا مفاهیم در سطح حداقلی در متون دینی یافت می شود؟ که اگر به این جواب راضی شویم به معنای آن است که مطلع از حجم والا و سطح گسترده اطلاعات متون دینی نیستیم که شامل هزاران هزار حدیث علوی و رضوی در زمینه های بسیار متنوع و گوناگون است.

دین اسلام بر فراز قله های کمیت و کیفیت سبک زندگی

دین اسلام با توجه به این که دین خاتم است محال است که از جنبه تئوری پردازی و کمیت و کیفیت علمی دچار اندکی نقص باشد. هر کس که در سطح متوسطی با عالم احادیث و روایات و تفاسیر آشنا باشد به راحتی درک خواهد کرد که هیچ نقصانی از لحاظ منبع و کیفیت مطالب آموختنی وجود ندارد.

در حقیقت می توان گفت نبود کارگروه تخصصی در جهت مفهوم یابی و نزدیک کردن آن به متن زندگی مردم برنامه های فرهنگی را با خللی جدی مواجه کرده است تا نام این بزرگواران مخصوصا در قسمت الگوهای زن مسلمان با خللی جدی مواجه شود.

اکنون که به برکت انقلاب اسلامی این فرصت فراهم شده تا با بستر سازی مناسب به رواج فرهنگ اسلامی همت بگماریم جای صد حیف و افسوس است که این فرصت طلایی به شعار زدگی محض تبدیل شود.

آسیب به شعار زدگی محدود نمی شود و به طنز و لودگی خواهد رسید

اگر این بستر سازی فرهنگی سریع تر روند وجودی خود را هماهنگ با مفاهیم اصیل و ناب اسلامی نکند در آینده ای نه چندان دور شاهد آن خواهیم بود که این ایام تنها کاربردی تاثیر گذار و علمی نخواهند داشت بلکه متاسفانه تنها به دست مایه ای برای طنز و لودگی تبدیل خواهند شد.

عدم سامان دهی ارزش را به ضد ارزش تبدیل می کند

به هر جهت هر چند که این حقیقت اجتماعی بسیار گزنده و تلخ است اما بهتر است در آیینه اجتماع نظری بیفکنیم و بدانیم كه هر جریان دینی اجتماعی که قادر به جهت دهی درست آن نباشیم تبدیل به سیلابی خواهد شد که اندک اندک خود آرمان های ما را هدف می گیرد.

به بیان واضح تر اگر قادر نباشیم به روز دختر در میلاد مبارک حضر معصومه (س) سامان دهی ارزشی و مفهومی بکنیم شبکه های اجتماعی و حتی پيامك ها اندک اندک معانی و مفاهیم جدیدی همراه با طنز برای آن تعریف خواهند کرد که در کوتاه زمان حتی اثری ضد ارزشی خواهد داشت.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.