چندی پیش دکتر مرضيه وحيد دستجردي از حذف بودجه برنامه كنترل جمعيت خبر داد و گفت: بودجه برنامه كنترل جمعيت به طور كلي حذف شد و اكنون چنين برنامهاي در وزارت بهداشت وجود ندارد.
وی همچنین گفت: “وزارت بهداشت از دولت تقاضاي بودجه 19 ميليارد توماني را برای اجراي برنامه سلامت باروري کرده است تا با استفاده از آن به سلامت مادران، نوزادان و كودكان كمك كنيم و اميدواريم اين بودجه در اختيار وزارت بهداشت قرار گيرد.
سياست جمعيتي وزارت بهداشت در جهت سياستهاي كلي نظام است و در اين مسير سياست كنترل جمعيت به آن معنا كه در گذشته بوده ديگر وجود ندارد و سياستهاي ما سياست سلامت خانوار و سلامت باروري است كه در تمام نقاط كشور اجرا ميشود.”
این صحبت وزیر بهداشت با واکنش های متفاوتی روبرو شد تا آنجا که برخی داروخانه ها خبر از کاهش قرص های جلوگیری از بارداری را دادند و موجی از نگرانی در بین خانواده هایی که از وسایل جلوگیری برای تنظیم خانواده استفاده می کردند، ایجاد شد.
با پیگیری از چند مرکز بهداشت در نقاط مختلف شهر تهران و برخی شهرستان های اطراف متوجه شدیم که نامه ای از سوی دانشگاه علوم پزشکی در خصوص حذف بودجه کنترل جمعیت به این مراکز ابلاغ شده است و از آن ها خواسته شده تا وسایل جلوگیری، به دلیل کمبود و حذف بودجه، به صورت رایگان در اختیار افراد قرار نگیرد.
چندی پیش محمد میرزایی رئیس انجمن جمعیت شناسی نیز هشدار داد که با حذف وسایل جلوگیری از بارداری سقظ جنین افزایش پیدا خواهد کرد.
حرف و حدیث ها و نگرانی ها ادامه داشت تا اینکه دکتر محمد اسماعیل مطلق مديرکل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت به واکاوی این موضوع پرداخت و اظهار داشت: وزات بهداشت تاکنون ابلاغی را به خانه های بهداشت در خصوص حذف وسایل جلوگیری نداشته است و فعالیتش را در راستای خدمت رسانی به جامعه هدف انجام می دهد.
وی ادامه داد: دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، هر فعالیتی را که به سلامت مادر و کودک منجر شود انجام خواهد داد و بحث ما “سلامت مادر, سلامت نوزاد” است. البته خدماتی نیز برای فاصله گذاری بین زایمان ها که مادر دو سال فرصت شیر دادن به کودک و یک سال نیز برای رسیدگی به برنامه های رفتاری، گفتاری و تکامل کودک را داشته باشد، در این دفتر صورت می گیرد و دولت بودجه ای را برای این موضوع و آموزش های پیش از اردواج تخصیص داده است.
مديرکل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با تاکید بر این نکته که بودجه کنترل جمعیت حذف شده است نه تنظیم خانواده، گفت: تنظیم خانواده و کنترل جمعیت دو مقوله جدا از هم است و بحث ما تنظیم خانواده به معنای کنترل جمعیت نیست. تنظیم خانواده به خانواده ها می گوید که با آگاهی، آزادانه فرزند بیاوریم و فرزندآوری را مناسب با سیستم جسمی مادر تعیین می کند.
مطلق با بیان اینکه افراد جامعه نگران عدم دسترسی به وسایل جلوگیری از بارداری که در راستای سلامت مادر و کودک توزیع می شود نباشند، ادامه داد: بحث ما کنترل جمعیت نیست، وزارت بهداشت و درمان، سلامت جمعیت تحت پوشش که شامل مادر و نوزاد است را در دستور کار دارد و ما هر کاری برای تحقق این امر انجام می دهیم.
وی افزود: متاسفانه افراد جامعه بحث کنترل جمعیت را با سلامت جمعیت اشتباه گرفته اند. وزارت بهداشت دیگر ردیفی برای کنترل جمعیت ندارد، ولی از تلاشش برای سلامت مادر و نوزاد دست بر نخواهد داشت تا مرگ مادر، نوزاد و کودک به حداقل برسد و خوشبختانه در این راه موفق بوده ایم و باید خانواد ها کمک کنند که این کار صورت گیرد. ما مرگ کودک را از 245 در 1000 را به 18 در 1000 تولد زنده رسانده ایم و کار بسیار انجام شده است و باید این آمار را تا سال 1404 به زیر 15 در 1000 برسانیم.
وی در ادامه به عواملی که سلامت بانوان در جامعه را تهدید می کند اشاره کرد و گفت: مشکلاتی که ما الان در جامعه داریم یکی سن ازدواج است که میانگین آن به 27 سال رسیده است در صورتی که بهترین سن بارداری 20 تا 30 سال است. بنابراین سن ازدواج در 27 سالگی به این معنی است که هفت سال از بهترین سن بارداری عقب هستیم.
دکتر مطلق با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت باید برنامه های خود را در جهت کاهش سن ازدواج تدوین کند، تصریح کرد: باید تلاش شود سن ازدواج تا 20 سال کاهش یابد که برای این کار وزارت بهداشت باید زمینههای تامین اشتغال، رفع مشکل بیکاری و در نهایت فراهم کردن مسکن برای جوانان، که از مهم ترین دغدغه آنها و اصلیترین علت افزایش سن ازدواج است، را فراهم کند.
مدیر کل سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت، طولانی بودن فاصله بین ازدواج و بارداری را از دیگر مسائل تهدید کننده سلامت زنان و خانواده دانست و اظهار کرد: مشکل دیگر در زمینه سلامت بانوان این است که فاصله بین ازدواج و بارداری در بین بسیاری از جوانان ازدواج کرده، بسیار طولانی و حداقل سه سال است در صورتی که این بارداری باید بلافاصله یا در فاصله کمتری اتفاق بیفتد.
وی در ادامه با بیان اینکه نباید سلامت روحی، روانی و اجتماعی خانوادهها را با شیوه تک فرزندی به مخاطره انداخت، از رواج تک فرزندی در خانوادهها انتقاد کرد و افزود: متاسفانه تک فرزندی در خانوادههایی با دهکهای بالا که توانایی اجتماعی، مالی و علمی خوبی دارند، یک فرهنگ است. در صورتی که در بررسی های انجام شده تک فرزندی در تمام جوامع اروپا و حتی در ایران مشکلات روانی و اجتماعی برای خود خانواده و فرزندانشان در آینده ایجاد می کند.
این مقام مسئول در وزارت بهداشت، رشد زایمان سزارین در کشور را از دیگر مسائل تهدید کننده سلامت زنان عنوان کرد و گفت: روند رو به رشد زایمانهای سزارین در کشور یکی از مهم ترین تهدیدهای سلامت زنان جامعه شده است که وزارت بهداشت باید با برنامههای منظم و مدون نظیر تشریح فواید زایمانهای فیزیولوژیک، از بروز عوارض زایمانهای سزارین جلوگیری کند. البته در حال حاضر برنامههایی برای رشد زایمانهای فیزیولوژیک در بیمارستانهای دوستدار مادر، اجرایی می شود.
دکتر مطلق در پایان به برنامههای وزارت بهداشت در راستای تامین سلامت بانوان اشاره کرد و گفت: سلامت خانواده و خودمراقبتی و مراقبت در خانه از میانسالان، تامین سلامت جامعه نوجوانان و جوانان و بحث ازدواج آنها در آموزشهای قبل از ازدواج و پس از ازدواج، کاهش سزارین و رشد زایمان فیزیولوژیک، از جمله مهم ترین برنامههای وزارت بهداشت در راستای تامین سلامت بانوان و خانواده در جامعه است.
Sorry. No data so far.