شنبه 29 سپتامبر 12 | 21:15

اولین کافه کتاب در راسته انقلاب افتتاح شد

مسئول موسسه انتشاراتی امیرکبیر در مراسم راه‌اندازی کافه کتاب امیرکبیر گفت: این برای اولین بار است که در راسته انقلاب کافه کتابی برای اهالی فرهنگ ایجاد شده است.


بخش ویژه فروشگاه کتاب انتشارات امیرکبیر تحت عنوان «کافه کتاب» عصر امروز در کتاب‌فروشی امیرکبیر واقع در خیابان انقلاب رو به روی دانشگاه تهران شروع به کار کرد.

در این جلسه احمد نثاری، مسئول انتشارات امیرکبیر، ساعد باقری و سهیل محمودی و جمعی از اصحاب رسانه حضور داشتند.

نثاری: اولین کافه کتاب در راسته انقلاب راه‌اندازی شد

احمد نثاری مسئول موسسه انتشاراتی امیرکبیر در مراسم راه‌اندازی کافه کتاب امیرکبیر گفت: از ابتدای حضور خود در این موسسه آرزوهای فراوانی در ذهن من بود و یکی از آن‌ها توسعه بخش بازرگانی و فروش محصولات امیرکبیر بود. این آرزو رفته رفته تحقق یافت و در حال حاضر گروه‌های زیادی با امیرکبیر فعالیت می‌کنند. هم اکنون افرادی چون علی‌اکبر ولایتی، سهیل محمودی و ساعد باقری پروژه‌های بزرگی را با این انتشارات بسته‌اند و بخشی از آثار آن‌ها منتشر شده و برخی نیز در آینده منتشر خواهند شد.

وی در ادامه افزود: از دو سال پیش استارت بازسازی فروشگاه انجام شد و به بازسازی و مرمت و ساخت کتاب‌فروشی و کافه کتاب پرداختیم. این برای اولین بار است که در راسته انقلاب کافه کتابی برای اهالی فرهنگ ایجاد شده است. همچنین در این فروشگاه بخش کتاب کودک نیز در زیرزمین فروشگاه ایجاد شده و از امروز آماده خدمات رسانی به کودکان است.

چنین مکان‌هایی موجب مسالمت و همزیستی می‌شود

سهیل محمودی در مراسم افتتاح این کافه کتاب گفت: وجود مراکزی به عنوان پاتوق برای اهالی فرهنگ از گذشته در ایران وجود داشته است. در دوره صفویه ما مفهومی به نام قهوه‌خانه‌ داشتیم. آرزوی من این است که در مورد تاریخ قهوه‌خانه یا زورخانه در ایران کار پژوهشی انجام دهم. این پژوهش کاری است که افرادی چون میشل فوکو نیز به آن پرداخته‌اند. برای نمونه وی در مورد پیاده‌روها در فرانسه یک کار پژوهشی دارد.

وی در ادامه گفت: قهوه‌خانه در دوره صفویه جای افراد فرهنگی بوده است. حتی در گذشته برخی از ازدواج‌ها نیز در آنجا شکل می‌گرفته است و این ازدواج‌ها در حضور اصحاب فضل بوده است. تذکره نصر آبادی نشان می‌دهد که قهوه‌خانه پاتوق چنین کاری بوده است و بعدها نیز قلیان به قهوه‌خانه‌ها وارد شد.

محمودی در ادامه گفت: در دوره قاجاریه نیز این روند ادامه داشت و در آنجا کافه‌هایی در نزدیک لاله‌زار شکل گرفت. در راسته لاله‌زار سعید نفیسی، ملک الشعراء، میرزاده عشقی، علامه قزوینی، نصرالله فلسفی و … در مغازه‌های چای فروشی خیابان لاله‌زار جمع‌ می‌شدند و این مناطق پاتوقی برای آن‌ها بود. به مرور زمان در کنار این مراکز کافه‌هایی مثل «گراند هتل» شکل گرفتند که نسیم شمال و ایرج میرزا در آنجا بودند.

وی در ادامه افزود: در دوره پهلوی اول بعد از آن دوره سخت‌گیری جاهایی در منوچهری و فردوسی پیدا شدند که اصحاب فرهنگی در آنجا دور هم جمع می‌شدند. بعدها کافه نادری شکل گرفت. کافه نادری مبنای تحولات اخیر فرهنگی در سده معاصر بوده‌ است. این اتفاقات به تأسی از تحولات فرهنگی در فرانسه شکل گرفت. تالار قند ریز جایی بود که مرحوم آل‌احمد در آنجا می‌رفت. کافه فیروز نیز از مکان‌هایی بود که آل‌احمد و اصحاب آل‌احمد در آنجا جمع می‌شدند و پایه‌گذار تحولات فرهنگی بودند. حتی نطفه کانون نویسندگان نیز در این کافه‌ها بسته شد.

سهیل محمودی در مورد بازگشایی کافه کتاب امیرکبیر گفت: به نظر من همین که امیر کبیر به عنوان یک ناشر نیمه دولتی به این اقدام دست زده، یک خط‌شکنی در عرصه فرهنگی ایجاد شده است. اینکه اصحاب فرهنگ جاهایی را داشته باشند بسیار ضروری است تا حرف‌های خود را بازگو کنند. چرا باید همه در فیس‌بوک حرف‌های خود را بگویند؟ چرا نباید جز فیس‌بوک فضای دیگری برای حرف زدن نداشته باشیم؟

وی در انتقاد از مسئولین گفت: این کافه‌ها موجب تضارب آرا میان اهالی فرهنگ می‌شود. نباید اجازه دهیم که پچ پچه در جامعه رواج پیدا کنند زیرا این امر موجب نگرانی است. رواج چنین مکان‌هایی موجب مسالمت و همزیستی می‌شود.

در انتهای این مراسم نیز بخش کودکان فروشگاه کتاب امیرکبیر با حضور مسئولین و اهالی فرهنگ افتتاح شد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.