کودکی یعنی شادی و آرامش و بیدغدغه دنبال همین دویدن اما افسوس که این الفبای ساده کودکان برای برخی نانوشته باقی مانده و هنوز در شهر ما اگر تنها چند ثانیهای نیز پشت چراغ قرمز توقف میکنی شاهد کودکان و نوجوانان اسپند و گل به دست هستیم که برخی از این کودکان نیز با قد کوتاه خود تلاش میکنند تا شیشه خودروها را در چند ثانیه چراغ قرمز سریع پاک کنند.
شهروندان البرزی ناخودآگاه سر هر چهار راهی چشمشان به این کودکان و نوجوانان میافتد که هر کدام مشغول کاری هستند یکی با اسپند، دیگری مشغول فروختن گل به خودروها هستند و گاهی نیز برخی از کودکان با چهره معصومشان با اصرار از صاحبان خودروها میخواهند که یک فال خریداری کنند.
دیدن این صحنهها دل هر شهروندی را به درد میآورد چرا که کودک و نوجوانان در این سن باید سر کلاس درس باشد نه در خیابانها یا چهار راهها.
به بهانه و مناسبت روز جهانی کودک تمام توجهمان به کودکان و نوجوانان خیابانی است و از متکدیان خارجی و پاکستانی استان البرز و پیرمردهای دست فروش در این گزارش فاکتور میگیریم.
کودکان کار نتیجه افزایش بیکاری، اعتیاد، مهاجرت، تورم و… در سطح جامعه است که اگر مسئولان استان و کشور به وضعیت اینگونه کودکان توجهی نکنند دود اسپند همین کودکان خیابانی به چشم خودمان خواهد رفت.
افزایش تعداد کودکان کار و خیابانی در کشورهای جهان سوم در حال افزایش است در صورتی در کشورهای صنعتی از جمله سوئد رعایت حقوق کودکان در درجه نخست توجه قرار دارد و بعد از رعایت حقوق کودکان به حقوق زنان توجه میکند.
متاسفانه برخی کودکان برای تامین معیشت خانواده خود مجبور به کار کردن هستند و زمانی که مسئولان فقط اقدام به جمع آوری این کودکان میکنند و کاری برای ساماندهی و آموزش و حمایت از آنها نمیکنند این کودکان مجبور به کار پنهانی و زیر زمینی میشوند و تهدیدهای مختلفی از جمله سوق آنها به باندهای مواد مخدر در کمین این کودکان است.
کودک آزاری نیز در کنار معضل بیگاری از کودکان مشکل دیگری شده است که در حال حاضر در کشور شاهد آن هستیم.
بیش از یک میلیارد تومان برای رفاه و تامین اجتماعی کرج در نظر گرفته شد
فرماندار کرج، در خصوص اینکه تاکنون چه کارهایی در خصوص جمع آوری و حمایت از کودکان خیابانی در کرج انجام شده است، اظهار داشت: بیش از یک میلیارد تومان برای رفاه و تامین اجتماعی کرج در نظر گرفته شده است.
مهدی ایراننژاد افزود: سر فصل جدیدی در سال گذشته با عنوان رفاه و تامین اجتماعی باز شد که بودجه برای این سر فصل در نظر گرفته شد.
وی ادامه داد: در سال گذشته حدود دو میلیارد و ۳۲۰ میلیون تومان برای اینکار در نظر گرفته شده است
فرماندار کرج تصریح کرد: استمرار این کار را در سال جاری نیز انجام شده است و اعتبار پایه حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
جمع آوری کودکان خیابانی در دستور کار پروژه آسیبهای اجتماعی
وی گفت: جمع آوری کودکان خیابانی در پروژه آسیبهای اجتماعی در نظر گرفته شده است و جمع آوری کودکان خیابانی و ایجاد مرکز نگهداری کودکان دختر و پسر به صورت مجزا نیز در دستور کار است.
ایراننژاد افزود: به صورت مجزا توسعه مرکز اورژانس اجتماعی خانواده سال گذشته در کمالشهر افتتاح شد که از اعتبارات سفر سوم هیئت دولت به استان البرز تامین اعتبار شد.
فرماندار کرج اظهار داشت: در مصوبات شورای برنامه ریزی و کمیته برنامه ریزی شهرستان نیز اولویت رسیدگی به مشکلات و معضلات فرهنگی و اجتماعی خانوادهها به ویژه خانوادههای آسیب پذیر در دستور کار قرار دادهایم.
وی تصریح کرد: از سال ۹۱ تاکنون سه جلسه در این خصوص برگزار کردیم که شهرداری، بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره)، نیروی انتظامی و دستگاه قضایی با مسئولیت فرمانداری، ستاد آسیبهای اجتماعی ویژه رصد مشکلات کودکان و خانوادههای بیسرپرست را تشکیل دادند.
تهدیدهای زیادی در کمین کودکان خیابانی است
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار البرز، اظهار داشت: تهدیدهای زیادی در کمین کودکان خیابانی است.
ناصر رجبی افزود: موضوع حمایت و جمع آوری کودکان خیابانی یکی از ماموریتهای اداره کل بهزیستی استان البرز است که تشکیلاتی در این خصوص شکل گرفته است.
وی ادامه داد: اگر کودکان خیابانی مدیریت نشود ممکن است در اختیار باندهای قاچاق و مواد مخدر قرار گیرند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر کودکان خیابانی سر چهار راههای استان اتباع خارجی هستند که بیشتر آنها پاکستانی هستند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار البرز با بیان اینکه اکثر این پاکستانیها به صورت غیر مجاز وارد کشور شدهاند، اضافه کرد: طی یک مرحله در دو ماه گذشته این متکدیان جمع آوری شدند ولی متاسفانه این افراد بر میگردند و جایگزین میشوند.
وی افزود: این برنامه جمع آوری به صورت مستمر با کمک شهرداری انجام خواهد شد تا چهره شهر پاکسازی شود.
وی گفت: یک کودکی ممکن است که بیسرپرست باشد و دچار ناهنجاری اجتماعی شود که برای تمام موارد ماموریتهایی در نظر گرفته شده است.
رجبی تصریح کرد: با بودجه ۶ هفته تسلیحات هستهای دنیا میتوان مشکل کودکان بیپرست و بد سرپرست جهان را حل کرد و همچنین اگر به ازای هر کودک ۵ دلار کمک شود دیگر مشکل کودکان جهان حل خواهد شد و دیگر شاهد کودکان کار نخواهیم بود.
وی افزود: متاسفانه امروزه برخی از کشورها هزینه هنگفتی سالانه صرف سلاحهای هستهای میکنند در صورتی که برخی از کودکان در بعضی از کشورها با سوء هاضمه مواجه هستند.
با وجود جمع آوری کودکان کار و خیابانی در استان البرز ولی هم اکنون شاهد حضور این کودکان در سطح خیابانها هستیم بنابراین ضعف در مرحله نخست یعنی جمع آوری کودکان خیابانی است که دستگاه متولی آن باید بیشتر دقت کند.
تعداد کودک خیابانی در استان البرز کم است
کارشناس مسئول آسیبهای اجتماعی اداره کل بهزیستی استان البرز، با بیان اینکه کودک خیابانی در استان البرز کم داریم، اظهارداشت: اکثراً کودکان کار هستند و کودک خیابانی در استان البرز کم است.
معصومه عباسیزاده افزود: کودک خیابانی به این معنی است که محل زندگی کودک در خیابان است ولی کودکان در استان البرز اکثراً کودکان کار هستند و این کودکان دارای خانواده هستند و برای درآمد مجبور به کار کردن هستند.
وی ادامه داد: بهزیستی استان البرز دارای یک مرکز کودک خیابانی که در هر دوره آن ظرفیت نگهداری ۱۰ کودک را دارا است.
کارشناس مسئول آسیبهای اجتماعی اداره کل بهزیستی استان البرز تصریح کرد: کودک بر اساس شرایط و وضعیتش در دورههای مختلف نگهداری میشود که یک کودک ممکن است ده روز و یک کودک یک ماه نگهداری شود.
هدف ما سالم سازی محیط شهری است
وی گفت: کودکان حمایت حقوقی در زمینههای مختلف میشوند از لحاظ درگیری در باندهای مختلف، حمایت حقوقی از کودک در خانواده بزهکار، حمایت از لحاظ مددکاری، پیوند بین کودک و خانواده و بررسی مشکل خانوادهها و توانمند کردن آنها از جمله حمایتهای ما است که هدف ما سالم سازی محیط شهری است.
عباسیزاده اظهار داشت: آئین نامه حمایت و ساماندهی از کودکان خیابانی توسط هیئت دولت تنظیم و به استانداری و فرمانداریها ارسال شده است.
وی با بیان اینکه طی این آئین نامه ۱۳ دستگاه استان البرز کار ساماندهی کودکان را دارند، اضافه کرد: نیروی انتظامی، شهرداری، دادگستری، اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی، بهداشت و درمان، تامین اجتماعی، صدا و سیما، آموزش و پرورش، هلال احمر، کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی از جمله دستگاههای درگیر با این آئین نامه هستند.
کارشناس مسئول آسیبهای اجتماعی اداره کل بهزیستی استان البرز افزود: بهزیستی استان البرز زمانی در امر ساماندهی و حمایت از کودکان خیابانی ورود پیدا میکند که کار جذب آن توسط نیروی انتظامی و شهرداری انجام شده باشد.
عباسیزاده ادامه داد: این دو دستگاه برای جمع آوری و جذب کودکان اردوگاهی دارند که کودکان در این اردوگاه تقسیم بندی میشوند.
وی گفت: تا زمانی که جذب و حکم قضایی صادر نشود کودکان به چرخه و سیکل نگهداری و حمایت وارد نمیشود.
کارشناس مسئول آسیبهای اجتماعی اداره کل بهزیستی استان البرز اظهار داشت: بهزیستی به عنوان یکی از دستگاههای مرتبط با ساماندهی کودکان خیابانی تاکنون سه کمیته استانی ساماندهی کودکان خیابانی تشکیل داده است و شیوه نامه عملیاتی و برنامه اجرایی آن نوشته شده است.
عباسیزاده تصریح کرد: در این آئین نامه سهم هر دستگاهی مشخص شده است که زمان و میزان اعتبار آن مشخص است.
وی افزود: اعتبارات، شرح وظیفه و کمیته و آئین نامه در زمینه حمایت و ساماندهی کودکان خیابانی مشخص شده است اما بحث و تاکید ما توجه ویژه دستگاههای استان به شیوه نامه بومی اجرایی و عملیاتی آئین ساماندهی کودکان خیابانی است.
کارشناس مسئول آسیبهای اجتماعی اداره کل بهزیستی استان البرز ادامه داد: اگر این کار صورت گیرد قدم مثبت و موثری در جهت ساماندهی کودکان خیابانی برداشته خواهد شد.
عباسیزاده گفت: تمام تلاش و کوشش و توجه دستگاه باید افزایش مشارکت و حساسیت نسبت به این شیوه نامه باشد.
به هر روی آنچه در خیابانها و سر چهار راههای شهر مشهود است؛ حضور صدها کودک خیابانی و کودک کار است که بیهیچ پشتوانهای تلاش میکنند تا رویاهای کودکانه را با اندک درآمدی از دست فروشی جبران کنند و حال به نظر میرسد به رغم وعدهها و تخصیص بودجههای اندک آن هم در آستانه فصل سرما باید چارهای برای ساماندهی این کودکان اندیشید.
Sorry. No data so far.