نظرات احمد داوود اغلو، وزیر امور خارجه ترکیه درباره مبانی سیاست خارجی در ترکیه در قالب کتابی با عنوان «عمق راهبردی» در ایران منتشر شد.
کتاب «عمق راهبردی» نوشته احمد داوود اغلو، وزیر امور خارجه ترکیه که از وی به عنوان معمار سیاستهای نوین ترکیه نیز یاد میشود با ترجمه محمدحسین نوحینژاد ممقانی از سوی موسسه انتشارات امیرکبیر منتشر شد.
این کتاب به تفصیل نظریات داوود اغلو درباره بازگشت ترکیه به خاورمیانه و به زبانی دیگر آشتی این کشور با گذشته خود را بیان میکند و نظرات نویسنده به عنوان معمار و نظریهپرداز در سیاست خارجی نوین ترکیه را برای استفاده از ظرفیت سیاست جغرافیایی و راهبرد جغرافیایی ترکیه به گونهای که آن را مبدل به پلی میان شرق و غرب کند، بیان میکند.
همچنین از نکات قابل توجه در این کتاب تاکید بر این موضوع است که گرچه برای ترکیه پیوستن به اتحادیه اروپا امری است که نقش محوری دارد، ولی در این سیر نه تنها نباید از شرق و نقاط پیرامونی آن نباید غفلت کرد بلکه باید با محکم کردن پیوند با شرق، از ظرفیت آن نیز برای اقبال از ترکیه در اتحادیه اروپا سود جست.
این کتاب از سه بخش اصلی تشکیل شده است که در بخش اول از آن مفاهیم و سوالات اصلی در باره بیان مفایم استراتژیک در سیاست خارجی ترکیه در قالب سه فصل با عنوان «مولفههای قدرت و طراحی راهبردی»،«ناکافی بودن نظریه راهبردی و نتایج آن» و«میراث تاریخی و جایگاه بینالمللی ترکیه» ارائه شده است.
در بخش دوم از این کتاب تلاش شده تا چهارچوب نظری تحلیل راهبردی با مخاطب در میان گذاشته شود که نویسنده این امر را در چهار فصل به انجام رسانده است. در فصل نخست نویسنده برای کمک به درک مفهوم سازی تحلیل راهبردی مبتنی بر عمق جغرافیایی با مفاهیم اصلی و ابزارهایی نظری، مدل سیاست خارجی جاری ترکیه مورد نقد قرار داده است. در سه فصل بعدی از آن نیز مفاهیمی راهبردی مانند خشکی نزدیک، دریایی نزدیک، قارهای نزدیک مورد توجه قرار گرفته و به کمک آنها مفاهیم راهبردی جدید در سیاست خارجی ترکیه پس از دوران جنگ سرد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
سومین فصل از این کتاب نیز به تطبیق چهارچوب نظری با حوزه های سیاست خارجی در ترکیه پرداخته است که در پنج فصل برای مخاطب گردآوری شده است.
در فصل نخست از این بخش به پیمانها و سازمانهای جهانی چون ناتو، آگیت، اکو، ایکو، دی -8 و جی – 20 به عنوان ابزارها اصلی راهبردی قابل بهرهبرداری از سوی ترکیه در شکلدهی به سیاست خارجی خود پرداخته است و در فصلهای بعدی به ترتیب سیاستهای بالکان، خاورمیانه، آسیای میانه و اتحادیه اروپایی ترکیه مورد توجه قرار گرفته است و بر دیدگاه عمق راهبردی بر مبنای تحلیلهای تاریخی جغرافیایی برای آن ارائه شده است.
وزیر امور خارجه ترکیه در بخشی از این کتاب مینویسد: مناسبات ترک ـ ایران یکی از اساسیترین عوامل تعیین کننده موازنههای خاورمیانه تلقی میشود. حوزههای فعل و انفعالی که موازنههای قفقازها وآسیای میانه به عنوان دو شاخص مهم دیگر در مناسبات ترک – ایران با خاورمیانه تشکیل میدهند، این تعیینکنندگی را بیشتر افزایش داده است. پیگیری هماهنگ و متوازن سیاستهای مربوط به شاخههای منطقهای سیاست کلی آسیا، اساس مناسبات ترک ـ ایران را تشکیل میدهد. یک چنین رویکردی جامع و هماهنگ از لحاظ سیاستهای نزدیک خشکی، نزدیک دریایی نزدیک قارهای ترکیه نیز دارای اهمیت بهسزایی است.
کتاب «عمق استراتژیک» را انتشارات امیرکبیر در شمارگان 1000 نسخه و قیمت 21200 تومان منتشر کرده است.
Sorry. No data so far.