پنج‌شنبه 25 اکتبر 12 | 12:17

ابتکار تلویزیون در ترویج پیاده‌روی اربعین

پخش مستند «یا اهل العالم» در این زمان این فایدۀ مهم را داشت که از اکنون فرصت تکاپو و ثبت نام مشتاقان در کاروان‌های پیاده‌روی اربعین در عراق را فراهم می‌کند تا إن شاء الله سهم ما ایرانی‌ها در بزرگترین گردهمایی عاشقان حسینی بیش از هر سال باشد.


 

دوشنبه اول آبان بعد از خبر 20:30، قسمت اول از یک مستند غافلگیر کننده به نام «یا اهل العالم» در جهت معرفی و تبلیغ پیاده‌روی اربعین از شبکه دوم سیما پخش شد. در فیلم، مردم عراق را می‌دیدیم که به قصد زیارت حضرت اباعبدالله(ع) در روز اربعین از شهرهای مختلف عراق تا کربلا را پیاده طی می‌کنند. این مستند که در اربعین سال گذشته فیلمبرداری شده بود محصول دفتر بیان معنوی (ناشر آثار حجت الاسلام پناهیان) است.

دربارۀ پیاده روی اربعین

طبق حدیثی که مرحوم شیخ عباسی قمی از حضرت عسگری(ع) نقل کرده زیارت اربعین یکی از پنج نشانۀ مؤمن است (مفاتیح الجنان، باب دوم، اعمال روز اربعین). لهذا فتوای مراجع تقلید ساکن در عراق بر این است که زیارت اربعین برای مسلمانانِ این کشور واجب است. سال‌ها قبل از این فتوا، شیعیان عراق حسرت زیارت کربلا را می‌خوردند و قادر نبودند به زیارت بروند خصوصاً در روز اربعین که همواره با منع و تعقیب فوق العاده همراه بود. اما آنها اکنون توفیق دارند تا همراه با خانوادۀ خود در این پیاده‌روی شرکت کنند.

بعد از سقوط حاکم مستبد عراق، اولین اربعین حسینی در اردیبهشت 1382 به طور خودجوش برگزار شد که در طی آن، سه میلیون نفر از نقاط مختلف عراق با پای پیاده به زیارت کربلا رفتند. این نخستین اربعین، با اعجاب ارتش امریکا و خبرگزاری‌های مستقر در عراق مواجه شد و آنها این قیام سراسری و آرام مردم عراق را به جهان مخابره کردند. شمار زائران حسینی در اربعین 1430 هجری (28 بهمن 1387) به ده میلیون نفر رسید و در اربعین 1433 (دی ماه سال 1390) شمار زائران مشتاق حضرت اباعبدالله(ع) به هفده میلیون نفر بالغ گشت.

به طور متوسط هر ساله حدود دو میلیون نفر به زائران اربعین افزوده شده است. مردم شهر بصره که پانصد کیلومتر تا کربلا فاصله دارد نیز هر ساله این مسیر را پیاده طی می‌کنند. موکب بنی‌عامر که بزرگترین هیئت اهالی بصره است از پنجاه دستۀ پانصد نفری تشکیل شده که هر دسته شعر و بند خاص خود را که قسمتی از یک قصیدۀ بلند است می‌خوانند و سینه می‌زنند. اتوبان هشتاد کیلومتری نجف به کربلا که در مسیر جنوب به شمال است در روزهای منتهی به اربعین مملو از جمعیت است به طوری که برای ایاب و ذهاب اتومبیل‌ها راهی وجود ندارد. این جاده مهم‌ترین مسیر زائران است.

در مورد مستند

مستند «یا أهل العالم» به تصاویری از حضرت آیت الله بهجت(ره) مزین بود که می‌فرمود: حضرت صاحب الزمان(عج) در خطاب به اهل جهان خود را به عنوان فرزند حضرت امام حسین(ع) معرفی می‌کند. حجت الاسلام علیرضا پناهیان نیز که در چند سال اخیر به پیاده‌روی اربعین توفیق یافته در شرح این حدیث، پیاده‌روی اربعین را از جنس تمرین‌ها و تلاش‌های مقدمه‌ساز ظهور دانستند و اینکه ثمرات خون اباعبدالله یقیناً در مقدمه‌سازی ظهور مؤثر خواهد بود. خداوند از طریق خیل عظیم زائران کربلا حضرت امام حسین(ع) را به جهانیان خواهد شناساند و لذا زمینه برای حضرت امام زمان(عج) مهیا می‌شود تا آن حضرت در آغاز ظهور، خود را فرزند حضرت سیدالشهدا معرفی کند؛ آن هنگام که صاحب الزمان(عج) بفرمایند: «ألا یا أهلَ العالَم إنَّ جدیّ الحسین قَتَلوهُ عَطشاناً …».

اقدام به موقع صدا و سیما برای ترویج اربعین

هر تلاش و تکاپویی با یک نیت یا آرزو شروع می‌شود. لذا پخش چنین مستندی در ماه صفر و روزهای منتهی به اربعین، به اندوه و حسرت آرزومندان منجر می‌شد و این البته با غرض ساخت این مستند که تبلیغ برای پیاده‌روی اربعین و افزونی شمار زائران است منافات دارد. پخش مستند «یا اهل العالم» در این زمان این فایدۀ مهم را داشت که از اکنون فرصت تکاپو و ثبت نام مشتاقان در کاروان‌های پیاده‌روی اربعین را فراهم می‌کند تا إن شاء الله سهم ما ایرانی‌ها در بزرگترین گردهمایی عاشقان حسینی بیش از هر سال باشد.

پخش این مستند در این زمان یقیناً بدون تدبیر و هدف‌گیری مسئولان سیما نبوده است. در اینصورت می‌توانیم انتظاراتمان را از ایشان افزایش داده منتظر باشیم که تبلیغ پیاده‌روی اربعین به عنوان ترویج بزرگترین گردهمایی مردمی در زیر این آسمان، در برنامه‌ریزی شبکه‌های داخلی و خارجی سازمان قرار گیرد.

انتظار از مسئولان سازمان حج و زیارت

امید است مسئولان سازمان حج و زیارت نیز به اهمیت حضور ایرانیان در این میعادگاه بزرگ، توجه بیشتری کرده با مسئولان عراقی رایزنی کنند تا بتوانند سهمیۀ ایام اربعین را از عرف معمول سال افزایش دهند و به عاشقان ایرانیِ حضرت اباعبدالله فرصت دهند تا در این گردهمایی و میعاگاه بزرگ شرکت کنند. زیرا هیچ روزی در میان همۀ روزهای سال، برای زیارت حضرت اباعبدالله الحسن(ع) همچون زیارت اربعین مورد نظر اهل بیت نبوده است. تا آن حد که زیارت اربعین یکی از پنج نشانۀ مؤمنان تعبیر شده است.

و اما بعد…

شور و شعور در این زیارت‌ها و پیاده‌روی‌ها توأمان دیده می‌شود و می‌تواند برای حضرت صاحب الزمان(عج) منتظر و یاور تربیت کند. به این امید که ما نیز لایق هر دو باشیم؛ هم زیارت خاصۀ اربعین و هم یاری خاص حضرت صاحب(عج).

[1]. متن کامل حدیث را در اینجا می‌آوریم. از حضرت عسکری علیه السلام روایت شده که فرمود: «علامات مؤمن پنج چیز است: اقامۀ 51 رکعت نماز فریضه و نافله در شبانه روز، زیارت اربعین کردن، انگشتر بر دست راست کردن، جبین را در سجده بر خاگ گذاشتن و بسم الله الرحمن الرحیم را بلند گفتن».

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.