دوشنبه 19 نوامبر 12 | 11:24

ماهی‌گیری انگلیس از آب گل‌آلود خاورمیانه

سفرهای «کامرون» با تمرکز بر معاملات نظامی و امتیازات نفتی برای شرکت‌های انگلیسی نشان می‌دهد انگلیس به دنبال تقویت روابط با شرکای خاورمیانه‌ای خود است.


«اینترنشنال پالیسی دایجست» در مقاله‌ای به قلم «تیموتی دبلیو کلمان» نوشت: اخیراً اعلام شد که انگلیس و امارات متحده عربی قرارداد همکاری دفاعی امضا کرده‌اند که می‌تواند شامل خریدهای نظامی از شرکت‌های BAE (BA. L)، EDAS (EDAS: NV) و Finmeccanica (FNC. MI) باشد. این نشان می‌دهد که انگلیس به‌دنبال تقویت روابط اقتصادی و دیپلماتیک با شرکای خاورمیانه‌ای برای تسهیل ایجاد امنیت منطقه‌ای به بهانه مقابله با تهدید برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران است.

بازدید کامرون از امارات متحده عربی

بازدید «دیوید کامرون»، نخست وزیر انگلیس از منطقه نیز عمدتاً حول نزاع‌های دیپلماتیک اخیر بوده که خواستار سرمایه‌گذاری‌های انرژی انگلیس در منطقه و به‌خصوص امتیازات نفت انگلیس در امارات متحده عربی شده‌اند.

دیدار «دیوید کامرون» با هدف تمرکز بر منافع اقتصادی و دفاعی صورت گرفت. همچنین درباره تداوم خشونت در سوریه، مسلح شدن شورشیان سوری و استراتژی‌های موثر برای مقابله با تهدیدهای پیش روی ثبات منطقه‌ای نیز در این دیدار بحث شد.

واقعیت در بافت

هفته گذشته «کامرون» و همتایانش در امارات اعلان کردند که یک قرارداد دفاعی بسته‌اند. در بیانیه‌ای مشترک، دو کشور اعلام کردند که یک «شراکت صنعتی دفاعی» برقرار کرده‌اند که متمرکز بر تقویت همکاری درباره جنگنده «تایفون» و دیگر تکنولوژی‌ها است.

جنگنده «تایفون» یا «یوروفای‌تر» یک هواپیمای جت چندکاره است که با «راپتور F-۲۲» و «لایتنینگ F-۳۵» قابل‌قیاس می‌باشد اما اما فاقد برخی قابلیت‌ها است. گزارش‌ها نشان می‌دهد که «کامرون» معامله‌ حداقل ۶۰ «یوروفای‌تر» به ارزش تقریباً ۵/۹ میلیارددلار انجام داده است. اما نه انگلیس و نه امارات نشان نداده‌اند که چنین سفارش خریدی به امضا رسیده است.

هرچند دیدار «کامرون» از امارات متمرکز بر همکاری‌های دفاعی بود، اما وی درباره مسئله دیپلماتیک ابوظبی نیز بحث کرد. پیش‌تر ابوطبی اعلان کرده بود که «بریتیش پابلیک» از لیست شرکت‌های مجاز برای مناقصه در منطقه نفتی ساحلی که نفت انگلیس از سال ۱۹۳۹ برگزار می‌کرد مستثنی است. اختلاف دو کشور بر سر سخت‌گیری‌های انگلیس درخصوص افراطیون اسلامگرا بود.

سفر کامرون به عربستان سعودی

به دنبال بازدید «کامرون» از امارات متحده عربی، وی به عربستان سعودی سفر کرد و در آنجا با شاه عبدالله و ولیعهد «سلمان» درباره فروش تسلیحات بحث و مذاکره نمود. علاوه بر تعقیب معاملات دفاعی، «کامرون» تلاش داشت روابط را نیز بهبود بخشد.

مدت زمانی بود که شرکای خاورمیانه‌ای احساس ناراحتی داشتند، به‌خصوص پس از حمایت آشکار انگلیس از بهار عربی این ناراحتی بیشتر نمود یافت. مجلس انگلیس خواستار بررسی میزان و ماهیت روابط میان بحرین و عربستان سعودی شده که این اوضاع را در جبهه سیاست خارجی انگلیس پیچیده‌تر کرده است. درحالیکه کشورهای خاورمیانه تلاش دارند امنیت داخلی را برقرار کرده و مانع تظاهرات‌های عمومی برای تهدید ساختارهای مسلم قدرت شوند، اقدامات دولت فعالان حقوق بشر را به خشم آورده است.

مذاکره رهبران انگلیسی و عربستانی درباره مسائل امنیت منطقه‌ای

علاوه بر مسائل دیپلماتیک و معامله تسلیحاتی، رهبران عربستان سعودی و انگلیس درباره مسائل امنیت منطقه‌ای از جمله وضعیت سوریه بحث کردند. «کامرون» در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی «العربیه» گفت که از «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه حمایت می‌کند تا مجوز عبور وی از سوریه فراهم شده و گذار صلح‌آمیز قدرت صورت گرفته و جنگ داخلی این کشور پایان یابد.

«کامرون» همچنین موضوع ساخت «نواحی امن» در ترکیه با حمایت سازمان ملل برای کمک به پناهندگان فراری از خشونت سوریه را مطرح کرد. وی اظهار داشت که تمام گزینه‌ها باید روی میز باشد و با گفتن این حرف که «ما نباید گزینه‌های آینده را نادیده بگیریم» ظاهراً نشان داد که تمایل دارد شورشیان سوریه را مسلح کند.

انگلیس متعاقباً اظهارات «کامرون» را اصلاح کرد و اذعان داشت که تحریم تسلیحات اتحادیه اروپا مانع مسلح‌سازی شورشیان می‌شود. همچنین اعلان شد که تمام گزینه‌ها باید موردبررسی قرار گیرد. اما ژنرال «سر دیوید ریچاردز»، رئیس ستاد ارتش انگلیس روز ۱۱ نوامبر به خبر بی‌بی‌سی گفت که برای کمک به اقدامات بشردوستانه می‌توان گروهان‌های انگلیسی را در مرز سوریه و ترکیه مستقر کرد.

ارزیابی موقعیت

در بازدید نخست‌وزیر «کامرون» مسائل مختلف از جمله تقویت روابط دفاعی با متحدین کلیدی، تضمین منافع اقتصادی و به‌خصوص امتیازات نفتی، مسائل امنیت منطقه‌ای شامل جنگ داخلی سوریه و افزایش تهدید ایران مورد بحث قرار گرفت.

کامرون، فروشنده سیار

اقدامات شخصی برای تقویت معاملات دفاعی با ملاقات با سران کشور‌ها امری استاندارد نیست. تصمیم «کامرون» برای ظاهر شدن در نقش یک سفیر شخصی یا فروشنده‌ای شخصی حاکی از این باور است که این نوع قراردادهای تضمین‌شده هستند. این برای شرکت BAE موفقیتی بزرگ محسوب می‌شود، به‌خصوص با توجه به این واقعیت که هند طی قراردادی مشابه در چند ماه قبل تصمیم به خرید ۱۲۶ جنگنده «داسالت» فرانسه گرفت.

تلاش «کامرون» برای ایجاد همکاری‌های دفاعی و لابیگری شخصی برای معاملات دفاعی مشخصاً با هدف شغل‌سازی در انگلیس انجام می‌شود. هرچند امارات متحده عربی همچنان در حال مذاکره برای خرید جت‌های «داسالت رافال» فرانسوی است که می‌تواند به‌جای «یوروفای‌تر» انگلیس عمل کند، به نظر می‌رسد فشار برای تقویت پیوندهای دفاعی با امارات و کشورهای دیگر به خاطر تهدید ایران است.

حمایت از توانمندی‌های نیروی هوایی امارات متحده عربی و عربستان سعودی

حمایت از توانمندی‌های نیروی هوایی امارات متحده عربی و عربستان سعودی به منزله بازدارنده‌ تلقی می‌شود. تهدید ایران برای بستن مسیر تنگه هرمز که مسیر کشتیرانی حساسی است برای کشورهای تولیدکننده نفت مانند امارات و عربستان سعودی هزینه زیادی دربرخواهد داشت. در مقابل، درصورتی که ایران تصمیم بگیرد انسداد دریایی ایجاد کند با استقرار ناوگان هواپیمائی مدرن مواجه خواهد شد که باید از قبل فکری برای آن بکند.

به لحاظ دیپلماتیکی این نشان‌دهنده تعهد انگلیس به روابط بلندمدت با شرکای خاورمیانه‌ای خود است و این پیام را متبادر می‌کند که برغم تهدید فعالان حقوق بشر، انگلیس همچنان به حفظ پیوندهای محکم خود را ملزم می‌داند.

نگرانی جدی مقامات عربستان و امارات

جنگ سوریه و احتمال اثر سرریزی آنکه باعث جنگی بزرگ‌تر در خاورمیانه خواهد شد همچنان یک نگرانی جدی برای عربستان سعودی، امارات متحده عربی و کشورهای دیگر است. اقدامات «کامرون» و اعمال فشار نشان‌دهنده تمایل به ایجاد گذار صلح‌آمیز قدرت در سوریه است اما این اقدامات همچنین نشان می‌دهد که نگرانی‌های فعالان منطقه به بالا‌ترین حد رسیده است.

نتیجه‌گیری

پبامد نهائی سفر «کامرون» به خاورمیانه هنوز مشخص نیست. همکاری و شراکت دفاعی با امارات پیشرفت روبه‌جلوئی بود اما شامل سفارش خرید از BAE نبود، هرچند این امر ممکن است در آینده نزدیک اتفاق افتد. تلاش‌های انگلیس برای بازاطمینان‌بخشی متحدینش که هنوز به آن‌ها متعهد است احتمالاً از طریق اطمینان‌بخشی‌های شخصی حاصل شده است اما هنوز شک و تردید وجود دارد. در مقابل، مشخص نیست که آیا این اطمینان‌بخشی‌ها آنقدر بوده که امارات را متقاعد کند تا به «بریتیش پابلیک» اجازه بازگشت به لیست مزایده امتیازات نفتی در ابوطبی را دهد یا خیر. اما این محتمل به نظر می‌رسد که تهدید علیه «بریتیش پابلیک» متوقف خواهد شد. این یک تاکتیک قوی برای دیپلماسی بی‌مهارت امارات بود. به لحاظ امنیت منطقه‌ای، اظهارات و علائم «کامرون» درباره حکومت سوریه لفاظی بود.

در ‌‌نهایت اینکه بازدید «کامرون» درباره شغل‌آفرینی و دفاع بود. تمرکز وی بر تضمین سودهای اقتصادی از طریق معاملات نظامی و امتیازات نفتی برای شرکت‌های انگلیسی بود و در عین حال به شرکای خاورمیانه‌ای انگلیس پیشنهاد سخت‌افزار برای مدرن‌سازی سیستم‌های دفاعیشان دادو به آن‌ها این اطمینان را داد که انگلیس همچنان شریکی فابل‌اطمینان و متحدی محکم برای آن‌ها خواهد بود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.