به دنبال انکه نرخ ارز در سطح ۲۵۰۰ تومان تثبیت شده و مانع نوسانات زیاد شده است و در نتیجه سایر بخشهای بازار کالا، تولید و بازرگانی کشور نیز به تدریج به سمت ثبات نسبی حرکت خواهد کرد.
در چنین شرایطی، افرادی که دلار و ارزهای دیگر را در کیف و خانههای خود ذخیره کردهاند، به تدریج ارز خود را در بازار فروختهاند زیرا وقتی نوسان و افزایش نرخ ارز را در بازار نداشته باشیم، نگهداری دلار و ارز سودی ندارد و بهتر است که ارز و دلار به بازار فروخته شود و پول آن در بخش دیگری مثلا در بانکها سرمایه گذاری شود.
نکته دیگری که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد میزان ارز سرگردان و راکدی است که عدهای با هدف حفظ ارزش پول خود و یا کسب سود از فروش آن نگهداری میکنند. به گفته رئیس کل بانک مرکزی، این رقم حدود ۱۲ تا ۱۸میلیارد دلار است که بازگشت آن به بازار میتواند بخشی ازصنایع و تولید و بازرگانی کشور را حمایت کند.
همچنین علاوه بر اینکه نگهداری این دلارها، سودی ندارد و تثبیت نرخ ارز باعث شده که ذخیره کنندگان نسبت به ادامه نگهداری و ذخیره ارز تردید داشته باشند، باید توجه داشت که نگهداری این دلارها که حدود ۱۲ تا ۱۸ میلیارد دلار است، خطراتی نیز برای مردم دارد. زیرا طبق گزارشهای نیروی انتظامی، اخیرا در سرقتهایی که صورت گرفته، موضوع سرقت ارز مورد توجه سارقین بوده است و این رقم بزرگ ذخیره دلاری راکد در دست مردم، انگیزه سارقین را برای دست اندازی به این دلارها افزایش داده است و لذا مردم باید مراقب این سرقتهای اخیر دلاری در کشور باشند.
عدهای از سارقین، با شناسایی کسانی که دلار و سایر ارزها را در منزل یامحل کار یا در جیب و کیف خود نگهداری میکنند، برنامهای برای سرقت ارز طراحی و اجرا کردهاند و مبالغی ارز را به سرقت بردهاند.
براین اساس، نیروی انتظامی و کارشناسان و شبکه بانکی توصیه کردهاند که مردم به جای نگهداری ارز در منزل و در جیب خود، به فکر تغییر روش سرمایه گذاری خود باشند و مثلا معادل ریالی آن را در حساب سرمایه گذاری بانکها سپرده گذاری کنند و یا در حساب ارزی بانک هابه صورت سپرده نگهداری کنند تا از سرقت آنها و یا راکد ماندن آنها جلوگیری شود.
با توجه به مدت زمانی که این دلارهای سرگردان و راکد، در دست مردم باقی میماند، میلیاردها دلار خسارت باید برای این رکود سرمایهها در نظر گرفت. مردم میتوانند در این چندماه و چند سال سود را از محل دیگری کسب کنند.
نکته حایز اهمیت این است که نرخ ارز واقعی و متناسب با نرخ تورم در ۱۰ سال اخیر و ثبات نسبی این روند که نرخ دلار را حدود ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان ارزیابی کرده است، بیش از افزایش و نوسان شدید آن به اقتصاد سود میرساند. زیرا وقتی کسب و کار مردم در اثرثبات نسبی نرخ ارز و دلار، گردش داشته باشد و پول در اقتصاد بچرخد و اشتغال کارخانهها و صنایع و تولید کشور حفظ شود، در نهایت همه مردم و کل اقتصاد سود خواهد برد و میزان نرخ سود هر معامله ارزی نیز مشخص خواهد بود و تکلیف مردم در صادرات، واردات، تولید و کسب وکار وخرید وفروش، روشن است و میدانند که بالاخره با چه نرخی بفروشند و یا بخرند.
براین اساس، امید است که دولت بتواند از محدوده نرخ دلار ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان دفاع کند و از نوسان شدید آن جلوگیری کند و بر اساس نرخ مبادلهای و فعالیت شبکه بانکی کشور، چشم انداز روشنی را پیش روی کسب وکار مردم قرار دهد.
البته در شرایط تحریمها، اقتصاد مقاومتی و کاهش صادرات نفت کشور، طبیعی است که همچنان باید در اولویت بندی مخارج ارزی دقت کنیم و ابتدا کالاهای ضروری واساسی و سپس نیاز بخش تولید را در اولویت قرار دهیم و به دنبال آن از واردات کالاهای غیر ضروری بپرهیزیم و افزایش عمق ساخت داخل و رشد درصد خودکفایی و تولید کشور را مورد توجه قرار دهیم.
Sorry. No data so far.