بوی گس کافور در کنار همهمه بستگان اموات و صدای ناله و ضجه، فضای غسالخانه را فرا گرفته بود. در این بین کودکی دبستانی با چند بارخیز برداشتن توانست حس کنجکاوی خود را ارضاء کند و پشت شیشه های غسالخانه را ببیند. بدن لخت و عریان پیرمردی که زخم بستر، کمر وی را سرخ و کبود کرده بود بر روی سنگ غسالخانه افتاده بود.
دو مرد مشغول جابه جایی و شستن جنازه پدربزرگ کودک بودند. آن ها روپوش و دست کش های مخصوصی پوشیده و به دهان خود ماسک سفیدی زده بودند. نوه جسور پیرمرد، وحشتزده از غسالخانه فرار کرد.
در میان راه و در سالن بینراه، چند جنازه دیگر را هم دید که کفن شده بودند. جنازههای کفن شده توسط یک ریل از سالن غسالخانه به سالن میانی حرکت داده میشدند. کودک وحشتزده این بار بیحال از غسالخانه خارج شد.
***
در فضای بیرونی غسالخانه خانواده های عزادار کم کم همدیگر را پیدا کرده و ناله و شیون سرمیدادند. دختربچه ای شش- هفت ساله همراه با مادرش در صندلی رو به روی ما نشسته بود. چند دقیقهای نگذشته بود که خالهاش را دید. بسیار شاد شد و به سمت وی دوید تا خود را به آغوش وی بیاندازد اما خاله وی که این بار خود دختری یتیم شده بود هیچ توجهی به وی نکرد و روبه روی در غسالخانه نشست و شروع به گریهزاری کرد. دختربچه که ابتدا از اینکه تمام بستگانش را میدید ذوق کرده بود اینبار بغض کرده و گوشهای کز کرد.
***
سازمان بهشت زهرا(س) یکی از نهادهای زیرمجموعه شهرداری تهران است که در سالهای گذشته سعی کرده برای مردمی که گاهی گذرشان به این بخش از شهر میافتد محیطی مناسب فراهم آورد. فضاهای سبز و آبنماهای زیبا، خیابانهای منظم و تمیز و بسیاری دیگر از خدمت سازمان بهشت زهرا(س) را نمیتوان نادیده گرفت.
اما از آنجایی که شهرداری تهران خود را در قبال موضوعات فرهنگی و اجتماعی و آسیب های آن مسئول میداند بیتوجهی به ؛بعد فرهنگی؛ غسالخانهها را نیز میبایست متذکر شد. شکی نیست غسالخانه بهشت زهرا(س) تهران یکی از اصولیترین غسالخانههای کشور است که در آن به مسائل مهمی همچون بهداشت توجهی کافی و لازم میشود.
اما بیدقتی موجود در خصوص مسائل مربوط به روح و روان کودکان را نمیتوان نادیده گرفت. حداقل کاری که از این سازمان انتظار میرود، ممنوعیت برای ورود کودکان کم سن و سال به سالن های غسالخانه است.
بعید است بتوان کارشناسی در حوزه دین و یا روانشناسی جست که موافق با حضور کودکان در غسالخانه و دیدن صحنههای آنجا باشند. گام بعدی که توقعی زیادی هم از شهرداری تهران نیست تاسیس مرکزی شبیه به مهدکودک موقت برای کودکانی است که خانواده های آنها درگیر مراسم های تغسیل و تدفین هستند.
این درحالی است که بسیار پیش میآید با مرگ یکی از بستگان تمام آشنایان در کنار هم به بهشت زهرا (س) مراجعه میکنند و خانوادههایی که خود عزادار هستند نه حس و توان مناسبی برای به همراه داشتن فرزندان خود دارند و نه امکانی برای سپردن کودکان خود به دیگر نزدیکان که آن ها هم در بهشت زهرا(س) هستند.
Sorry. No data so far.