دوشنبه 03 دسامبر 12 | 09:32

معلولیت و محرومیت و داستانی دنباله‌دار

هر ساله در روز جهانی معلول مشکلات این افراد از جامعه بازگو می شود به امید اینکه حداقل تا سال آینده معلولان امکان حضور بی دغدغه را در سطح شهر و همچنین ادارات و دستگاهها داشته باشند اما باز هم در سال بعد همان مشکلات و همان محدودیت ها و محرومیت ها….


هم اکنون بیش از ۳ میلیون نفر در ایران معلول وجود دارد که از این تعداد حدود ۵۶۰ هزار نفر نابینا و کم بینا، ۵۰۰ هزار نفر ناشنوا و نیمه شنوا، یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر معلولان جسمی حرکتی و ۵۰۰ هزار نفر دارای سایر معلولیت‌ها مانند سندروم‌دان و اوتیسم هستند. از این میان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در سازمان بهزیستی پرونده دارند و از این تعداد حدود۳۰۰ هزار نفر ماهیانه مستمری دریافت می‌کنند که البته مبلغ آن اندک و ناچیز است.

در حال حاضر معلولان با مشکلات زیادی روبرو هستند بطوریکه اشتغال، مسکن، عدم امکان حضوردر جامعه و اماکن عمومی بدلیل مناسب سازی نبودن، بیمه تکمیلی، مستمری ناچیز، کافی نبودن هزینه ایاب و ذهاب، رعایت نشدن قانون ۳درصد استخدام در دستگاههای دولتی و… از مهم‌ترین مشکلات این افراد است.

البته در جهت رفع مشکلات آموزشی و تحصیلی دانشجویان و دانش آموزان معلول سازمان بهزیستی اقداماتی انجام داده و با وزارت علوم و دانشگاه آزاد نیز تفاهم نامه‌ای به امضا رسانده بطوریکه در حال حاضرشهریه ۱۵ هزار دانشجوی معلول پرداخت می‌شود و این افراد از خدمات کمک آموزشی بهره‌مند می‌شوند اما باز هم تا رسیدن به سطح مطلوب فاصله وجود دارد.

نرخ بیکاری ۴۰ درصدی در میان معلولان

مدیر عامل انجمن حمایت از حقوق معلولان در روز جهانی معلول در مورد نرخ بیکاری معلولان گفت: براساس اطلاعات موجود نرخ بیکاری در معلولان ۴۰ درصد اعلام شده است و برهمین اساس نیز باید سازمانهای متولی امور معلولان و همچنین مسئولان و دولت در جهت اشتغال این افراد اقدامات مفیدی انجام دهند.

وی تاکید کرد: به طور معمول معلولان در دوران پیری از آسایش برخوردار نیستند زیرا اشتغال آنان درزمان لازم محقق نمی‌شود، در نظر گرفتن بیمه بازنشستگی برای معلولان در دوره پیری آنان و اختصاص مزایایی در این خصوص مانند بازنشستگی با ۲۰ سال خدمت باید از سوی مسئولان مد نظر قرار گیرد.

وی مشکل مسکن را از دیگر دغدغه‌های جامعه معلولان ذکر کرد و افزود: مسکن مهر معلولان به سرانجام نمی‌رسد. کدام معلول می‌تواند در ابتدا ۱۰ میلیون تومان آورده و ۱۴۰ هزار تومان به صورت اقساط ماهیانه بپردازد؟ مسئولان باید نیازهای اولیه و جدی معلولان را به مجلس و دیگر مراجع اعلام کنند تا از بار مشکلات این قشر بکاهند.

این درحالی است که رئیس سازمان بهزیستی در پاسخ به سوالی از تامین سهم آورده مسکن مهر مددجویان بهزیستی بخصوص معلولان خبر داد و گفت: سازمان بهزیستی به عنوان متولی امور معلولان سهم آورده این افراد را تامین خواهد کرد.

همایون هاشمی افزود: سازمان بهزیستی براساس قانون ۴ میلیون تومان سهم آورده مددجویان را برای مسکن مهر پرداخت می‌کندو چنانچه فردی نیازمند باشد و مددجویان نیز این موضوع را پس از بررسی تامین کنند تمامی سهم آورده وی از سوی سازمان پرداخت خواهد شد.

بکارگیری مشاور معلولان در قوه قضاییه

رییس انجمن دفاع از حقوق معلولان همچنین از مسئولان قوه قضاییه خواست تا مشاوری ویژه معلولان در این نهاد به کار گرفته شود تا در صورت وقوع موارد قضایی و حقوقی برای این افراد با توجه به شرایط جسمی و توان آنان تصمیم گیری شود.

محمود‌نژاد در مورد مناسب سازی اماکن و معابر نیز گفت: این موضوع نیز از سوی دستگاه‌ها علی رغم اینکه در قانون جامع حمایت از حقوق معلولان مورد تاکید قرار گرفته، رعایت نمی‌شود.

وسایل حمل و نقل عمومی مانند مترو، اتوبوس، تاکسی؛ اماکن عمومی، سازمانهای دولتی و خصوصی؛ ساختمان‌ها، معابر و… از جمله مواردی است که مناسب سازی نشده و معلولان را برای تردد و عبور و مرور با مشکل مواجه کرده‌اند.

به گفته وی، در دادگاه‌ها و دادگستری‌ها امکاناتی مانند بالابر وجود ندارد بنابراین مراجعه یک معلول برای انجام کار در چنین مکانهایی مشکل دیگری است که باید مدیران مربوطه مد نظر قرار دهند.

محمودنژاد افزود: مستمری که درسال جاری مددجویان دریافت می‌کنند بسیار ناچیز است و حتی برای خرید دو کیلو گوشت نیز کافی نیست بطوریکه خانواده یک نفره ۴۰ هزار تومان، دو نفره ۴۵ هزار تومان، ۳ نفره ۵۵ هزار تومان، ۴ نفره ۶۰ و ۵ نفره نیز ۷۵ هزار تومان مستمری دریافت می‌کنند. البته در سال جاری قرار بود مستمری مددجویان بهزیستی ۲۰ درصد افزایش پیدا کند که متاسفانه تاکنون این موضوع محقق نشده و به گفته معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی هنوز اعتبار افزایش مستمری مددجویان تخصیص داده نشده و به محض اختصاص بودجه نسبت به افزایش مستمری‌ها اقدام خواهیم کرد.

معلولان در سرشماری محاسبه نمی‌شوند

وی با اظهار ناخرسندی از کوتاهی مسئولان کشوری نسبت به مشکلات معلولان، گفت: در سرشماری سالیانه کشور از خانوار‌ها سوالی مبنی بر اینکه آیا در منزل شما معلولی زندگی می‌کند پرسیده نمی‌شود تا از این طریق بتوان به جمعیتی دقیق و رسمی از معلولان دست یافت.

مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق معلولان با اشاره به اینکه خودروهای تولیدی در داخل غیر استانداردهستند، گفت: غیر استاندارد بودن خودرو‌ها باعث ایجاد معلولیت در کشور می‌شود بطوریکه براساس آمارهای موجود روزانه ۱۱۰ نفر، ماهیانه ۳۳۰۰ نفر و سالانه ۴۰ هزار نفر به دلایل مختلف مانند زایمان‌های نادرست، برخی جراحی‌ها و تصادف‌های جاده‌ای به تعداد معلولان افزوده می‌شود.

وی از مسئولان خواست تا با وضع قوانین از دستگاههای که در تولید معلولیت نقش دارند مانند صنعت خودروسازی خسارت دریافت کند.

که البته همایون هاشمی نیز این موضوع را قبول داشته و عنوان کرد: سازمان بهزیستی هر سال اعتبار زیادی را بابت معلولان ضایع نخاعی هزینه می‌کند و بیش از ۶۰ درصد اعتبارات ما در بخش معلولان صرف می‌شود به همین دلیل چنانچه دستگاههایی که منجر به بروز معلولیت می‌شوند به سازمان خسارت پرداخت کنند تاحدی این مشکل جبران می‌شود.

دریافت خسارت از دستگاههای تولید کننده معلولیت

وی گفت: سال گذشته تلاشهای زیادی برای دریافت اعتبار از محل درآمدهای ناشی از جرایم راهنمایی و رانندگی و همچنین درآمدهای عوارض راه‌ها را داشتیم که در این راستا موفق شدیم در ماده واحده سال ۹۱، ۵۰۰ میلیون تومانه اعتبار دریافت کنیم.

رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه برای دریافت خسارت خلا قانونی وجود دارد که امیدواریم با همکاری دولت و مجلس برطرف شود، افزود: برای دریافت خسارت از دستگاه‌ها بهتر است لایحه‌ای ارائه شود که در این خصوص اقدامات لازم بزودی انجام خواهد شد.

در هر حال اقداماتی از سوی نهادهای حمایتی برای معلولان انجام شده اما نسبت به اقدامات و خدماتی که انجام نشده بسیار ناچیز است به همین دلیل امیدواریم روزی برسد که با برنامه ریزی درست و اقدامات مناسب معلولان همانند مردم عادی امکان زندگی و استفاده از امکانات جامعه را داشته باشند و شهروند درجه یک محسوب شوند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.