دوشنبه 03 دسامبر 12 | 13:14

دریایی بودیم، چرا صنعت دریایی‌مان عقب افتاده است؟

چرا بنادر ما اینقدر ضعیف‌اند؟ در حوزه اقتصادی، برخی بنادر منطقه، اکثر ترانزیت‌ها را به عهده دارند و چرا باید به زیر ساخت با عظمت کشتی‌سازی، که در همین جا داریم بی‌توجهی شود کشتی‌های ما را خارجی‌ها بسازند یا تعمیرات ما در خارج انجام شود چرا باید بنادر مهم ما، که در اقیانوس واقع شده مثل جاسب، کنارک و چابهار پیشرفت نکرده باشند…


چهارشنبه شب بالاخره سری جدید برنامه تلویزیونی ثریا پخش خود را آغاز کرد. این برنامه که به صورت زنده از بندرعباس پخش شد ویژه دستاوردهای جدید نیروی دریایی خصوصا در حوزه ناوشکن و زیردریایی‌ها بود.

به گزارش تریبون مستضعفین در این برنامه، امیر دریادار سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش که به عنوان میهمان ثریا حاضر بود در خصوص چگونگی ساخت ناوشکن جماران گفت: قصه جماران از ساخت قطعه شروع شد، ما تقریبا قبل از انقلاب فقط کاربری می‌کردیم و هیچ کار فعالیت خاصی نداشتیم، و وقتی ایران تحریم شد آن‌ها فکر می‌کردند که ما هیچ کاری نمی‌توانیم بکنیم. ما ابتدا به فکر ساخت قطعه افتادیم در حالی که همه قطعه‌ها خارجی بود. مقام معظم رهبری به نیروی دریای فرمودند که ناوشکن بسازید ما به فکر افتادیم چگونه شروع کنیم ابتدا ماکت ساختیم، چون کار ناوشکن سخت است طوری که ۱۲ سال طول کشید تا جماران ساخته شد در مراحل اول دچار مشکلاتی شدیم ولی بعد‌ها موضوع ملی شد و کار روی روال افتاد و در حال حاضر ما از ۱۲ سال رسیدیم به ۳سال که این حاصل علم و دانش بچه‌های جوان ما در سطوح عالی است که خیلی هم با انگیزه و پشتکار هستند.

در ماجرای دزدان دریایی ۱۵۰۰ کشتی داخلی و خارجی را اسکورت کردیم

دریادار سیاری همچنین در خصوص ماجرای دزدان دریایی و نحوه ورود ایران در این موضوع گفت: یکی از وظایف نیروی دریایی مقابله با هر گونه نا‌امنی در مسیر کشتی‌های تجاری و نفت‌کش است. این ممکن است در مقابل پدیده‌ای مانند دزدان دریایی باشد و ممکن است در دفاع مقدس باشند که ما مجبور باشیم در مقابل حملات موشکی ساحل به دریای دشمن و تهاجم هوایی آن‌ها نزدیک به ۱۰ هزار تا کشتی را از بندر عباس تا بندر امام که شمال خلیج فارس است اسکورت کنیم و این کار را انجام دادیم.

ماجرای دزدان دریایی هم ظرف چهار پنج سال گذشته اتفاق افتاده است. فکر می‌کنم سال ۸۷ بود که سازمان کشتیرانی جهانی از کشور‌ها درخواست کرد که کشورهای که آمادگی حضور در خلیج عدن را دارند حضور پیدا کنند و با ناو جنگی‌هایشان بتوانند با دزدان دریا روبرو شوند و امنیت منطقه را برقرار کنند و جمهوری اسلامی ایران جزو اولین کشورهای بود که جواب مثبت داد و ما از آن زمان ضمن اینکه حضورمان در شمال اقیانوس هند آزاد و سرخ و… ادامه داشته و امنیت مواسلاتی کشور را برقرار کردیم، حدود ۱۵۰۰ کشتی را در رفت و آمد اسکورت کردیم در حین انجام این مأموریت اگر دیگران هم تقاضای کمک کردند کمک کردیم.

انتقادات سیاری از عدم توجه به ظرفیت‌های فراوان ساحل و دریا

سیاری در پاسخ به این سوال که چرا در کشور از ظرفیت‌های فراوان سواحل و دریا‌ها استفاده نمی‌شود و نیروی دریایی چه ماموریتی در این خصوص دارد گفت: ما که یک کشور دریایی بودیم و نشان دادیم که در حوزه دفاعی می‌توانیم از ناوشکن تا زیر دریایی بسازیم چرا صنعت دریایی-مان عقب افتاده است؟ چرا بنادر ما اینقدر ضعیف‌اند؟ در حوزه اقتصادی، برخی بنادر منطقه، اکثر ترانزیت‌ها را به عهده دارند و چرا باید به زیر ساخت با عظمت کشتی‌سازی، که در همین جا داریم بی‌توجهی شود کشتی‌های ما را خارجی‌ها بسازند یا تعمیرات ما در خارج انجام شود چرا باید بنادر مهم ما، که در اقیانوس واقع شده مثل جاسب، کنارک و چابهار پیشرفت نکرده باشند و بندرهای برخی کشورهای منطقه پیشرفت کرده باشد؟

این‌ها بنادر اصلی هستند و نزدیک‌تر به خطوط مواسلاتی جهانی. مقام معظم رهبری یک جمله‌ای دارند که به سواحل جنوب شرق اشاره می‌کنند و می‌فرمایند که ساحل در دریای عمان و خلیج فارس برای ما یک گنج است، یک ذخیره است و به نظر بنده باید اعتراف کنیم که در مورد این موضوع دقت نکردیم، ما از ظرفیت-های ساحل دوریم در حالی که دو سوم جمعیت جهان یا در کنار دریا یا چند کیلومتری دریا هستند و شهرهای مهم جهان در کنار دریا قرار دارد. ما در بحث سواحل ضعیف عمل کردیم اما مدتی است که به فکر افتاده‌اند و تاکید به آن شده است از جمله به نیروهای نظامی و غیره تاکید شد که از منابع دریا استفاده شود برای این کار به نیروی دریایی ماموریت داده شد که باید سواحل دریایی را گسترش دهد و امنیت آن برقرار شود تا بتوان از منابع آن استفاده کرد و خود مقام معظم رهبری، هم به نیروهای مسلح و هم به دولت جمهوری اسلامی تاکید کردند که در دریای آزاد حضور داشته باشیم تا از منابع بتوانیم استفاده کنیم البته این حضور در دریاهای آزاد اهداف بزرگتری هم دارد؛ حضور در عرصه‌های بین المللی، به اهتزاز در آوردن پرچم در بین بقیه کشورهای دنیا و حضور با دلایل اطلاعاتی و امنیتی و ارتقا عمق دفاع رزمی و دیگر مسائل که لازمه یک نیروی دریای راهبردی است.

توان ما در بحث تعمیر و ساخت زیر دریایی از برخی کشورهایی که ۴۰سال است زیر دریایی دارند بالا‌تر است

سیاری همچنین درباره رسیدن به توانایی ساخت زیردریایی توضیح داد که دستیابی به علم زیر دریایی در دهه هفتاد بود و از دهه هفتاد تا حالا که حدود ۲۰ سال می‌گذرد ما پیشرفت بسیار جهشی در بحث علم زیر دریایی داشتیم، زیر دریایی یک سلاح استراتژیک است و یکی از ابزارهای مهم توان دفاعی کشور محسوب می‌شود. محیط زیر دریا هم محیط بسیار شگفت انگیز و پیچیده‌ای است که شما بخواهید در زیر دریا‌ها حضور داشته باشید پس اولین چیزی که باید داشته باشیم علم زیر دریاست. یعنی زیر دریا را بشنایم، فیزیک دریا را باید بشنایم، لایه‌های آب را باید بشناسیم محیط زیست را باید بشناسیم زیست دریا را باید بشناسیم لایه‌های کف دریا را در دسترس داشته باشیم و امروزه بالا‌ترین سطح فناوری مربوط به زیر دریایی‌ها است.

مسئله بعدی ما این بود که اول بتوانیم زیر دریایی‌هایی را که داریم را تعمیر کنیم، برای تعمیر نیاز به قطعه داشتیم و به دنبال ساخت قطعه رفتیم، قطعاتی که در کشور ما سابقه نداشتند. رفتیم به دنبال تهیه و ساخت قطعه و تعمیر زیر دریایی و به شما بگویم بعضی از قطعات و ابزاری را که ساختیم کیفیتش به مراتب چند برابر قطعه‌ای بود که کشور سازنده‌اش ساخته بود و جالب است توان علمی ما در بحث تعمیر و ساخت زیر دریایی از برخی کشورهایی که ۴۰سال است زیر دریایی دارند بالا‌تر است و این در حالی است که تعمیرات اساسی زیر دریایی بالا‌ترین توان علمی و صنعتی را می‌طلبد.

برای دسترسی به زیر دریایی دو راه بیشتر وجود ندارد یا خودمان بسازیم یا باید دست نیاز به سوی دیگران دراز کنیم که بدهند یا ندهند که در نیروی دریایی آمدند و نشستند و شروع کردند به طراحی کردن و ساختن و ما می‌توانیم را تحقق بخشیدیم

سیاری در این خصوص با اشاره به اینکه ما از همه توانمندی‌ها استفاده می‌کنیم گفت ما با دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، امیر کبیر، علم و صنعت، اصفهان، شیراز و مالک اش‌تر و… ارتباط داریم. چون بالاخره این جوانان در این کشور علم دارند و باید رشد کنند..

گفتنی است در این برنامه مستندهای زیبایی از برخی دستاوردهای نیروی دریایی به نمایش در آمد.

برنامه ثریا کاری از گروه اجتماعی شبکه اول است که هر هفته چهارشنبه شب‌ها حدود ساعت ۲۳ از شبکه اول سیما به صورت زنده پخش می‌شود. پایگاه اطلاع رسانی این برنامه sorayatv. ir است که اخبار و مستندهای برنامه در این پایگاه قابل مشاهده است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.