شنبه 08 دسامبر 12 | 12:06

درس‌های جنگ هشت روزه غزه برای حزب‌الله و ایران

حزب‌الله لبنان در جنگ هشت روزه به دقت تحرکات نیروهای اسرائیلی و مقاومت را زیر نظر داشت و آماده پاسخگویی به هرگونه تجاوز احتمالی اسرائیل به مرزهای لبنان بود. با پایان یافتن زودهنگام این تهاجم و شکست دوباره اسرائیل در نابودی توان مقاومت، حزب‌الله نیز درس‌های مهمی از این جنگ گرفته است.


طی جنگ هشت روزه غزه، حزب‌الله لبنان خود را از هر جهت برای مقابله با حمله احتمالی اسرائیل آماده کرده بود. با پایان یافتن این تهاجم، رهبران حزب‌الله در تلاش برای کسب تجربیات جدید از این جنگ و درس‌های آن برای مقاوت هستند.

عملکرد حزب‌الله در این ۸ روز به گونه‌ای بود که گویی آن‌ها نیز بخشی از این جنگ چند جانبه با اسرائیل هستند. قطعا حزب‌الله شریک اصلی مقاومت فلسطین در پیروزی‌های چند سال اخیر بوده است. جنگ اسرائیل علیه غزه برای حزب‌الله همانند شبیه‌سازی از یک جنگ بزرگ‌تر بود که می‌تواند علیه لبنان یا ایران باشد. بنابراین مقاومت لبنان به دقت رویداد‌ها و نتایج حمله اخیر به غزه را تجزیه و تحلیل می‌کند.

روزنامه لبنانی السفیر درباره درس‌های مقاومت از این جنگ می‌نویسد: درگیری اخیر اسرائیل و گروه‌های فلسطینی این فرصت را برای حزب‌الله فراهم کرد تا توان ارتش اسرائیل را پس از جنگ‌های ۳۳ و ۲۲ روز بسنجد.

اسرائیل پس از جنگ‌های ۳۳ و ۲۲ روزه با تشکیل کمیته‌های تحقیق و برگزاری رزمایش‌های متعدد درصدد تقویت نقاط ضعف ارتش بود که در ‌‌نهایت تلاش کرد تا در جنگ غزه خود را بیازماید که این‌بار بسیار زود‌تر از قبل مجبور به عقب‌نشینی شد.

درس‌های جنگ غزه برای ایران و حزب‌الله

این روزنامه لبنانی نتایجی را که حزب‌الله تا کنون با تحلیل تهاجم اخیر اسرائیل به غزه بدست آورده است اینگونه ذکر می‌کند:

* دستگاه‌های اطلاعاتی و اطلاعات نظامی اسرائیل فاقد اشراف اطلاعاتی کامل در مورد حجم و نوع موشک‌های گروه‌های مقاومت فلسطینی بودند و گواه این مسئله هم شوک اولیه آن‌ها از فرود موشک‌های مقاومت در تل‌آویو و بیت‌المقدس بود. اگر دستگاه اطلاعاتی اسرائیل قادر به تشخیص «توانمندی پنهان» گروه‌های مقاومت فلسطینی نبوده، طبعاً در برابر حزب‌الله با موارد غافلگیر‌کننده بیشتری روبرو خواهد بود که اطلاعی از آن‌ها نداشته‌اند.

* نگاهی به عملیات جنگنده‌های اسرائیلی طی هشت روز جنگ غزه نشان داد این نیروی هوایی اسرائیل قادر به سرانجام رساندن عملیات‌های خود نیست، در همین حال نیروی زمینی ارتش نیز از هرگونه مداخله و پیشروی خودداری می‌کنند.

* جبهه داخلی اسرائیل نیز علیرغم تمام تلاش‌ها برای تقویت آن طی سال‌های اخیر همچنان بسیار شکننده و آسیب‌پذیر است. نیروهای اسرائیلی پیش از این حمله چندین مانور و تمرین شبیه سازی جنگ را اجرا کردند اما با به صدا درآمدن آژیر خطر در تل‌آویو حتی پیش از اصابت موشک‌ها وحشت بر این شهر حاکم می‌شد و مردم به نقاط امن می‌گریختند. اصابت این موشک‌ها به سرزمین‌های اشغالی، اعتماد اسرائیلی‌ها به اطمینان‌هایی که مقامات این رژیم می‌دادند در هم شکسته است.

اصابت موشک به تل‌آویو و دیگر شهرهای مهم اسرائیل اعتماد ساکنان آن را از وعده مقامات اسرائیلی سلب کرد

* معدود موشک‌هایی که به شهرهای مهم اسرائیل – نظیر تل‌آویو و بیت‌المقدس – اصابت کرد، توازن و تعادل نیروهای نظامی این رژیم را برهم زد. این مسئله به وضوح نشان دهنده ضعف دشمن به ویژه در زمینه حفظ کنترل و توازن نیروهای خود طی عملیات نظامی است.

* در جنگ هشت روزه ثابت شد که سامانه پدافند موشکی «گنبد آهنین» نمی‌تواند شهرهای اسرائیل از حملات موشکی در امان نگه دارد. این سامانه بیشتر شبیه به پرده‌ای با منافذ بسیار است که به سختی می‌تواند چند ده یا چند صد موشک را ره‌گیری کند. اما در برابر هزاران موشکی که از لبنان به سوی اسرائیل شلیک خواهد شد، این سامانه توان دفاع نخواهد داشت.

حزب‌الله همچنان سلاح‌های پیشرفته و برگ‌های برنده خود را مخفی نگاه داشته است. سید حسن نصرالله نیز در سخنرانی روز عاشورا هشدار داد در صورت تعرض اسرائیل به خاک لبنان، هزاران موشک مقاومت بر شهرهای فلسطین اشغالی فرود خواهد آمد و تمام شهر‌ها و شهرک‌های اسرائیلی به میدان جنگ تبدیل خواهد شد. این پیام نصرالله بیانگر پیشرفت چشمگیر و استراتژیک توانمندی‌های حزب‌الله از سال ۲۰۰۶ تا کنون است.

منابع نزدیک به حزب‌الله نیز تایید کرده‌اند که در صورت وقوع جنگ میان اسرائیل و حزب‌الله، نیروهای اسرائیلی از حجم و کیفیت سلاح‌هایی که حزب‌الله طی این سال‌ها بدست آورده است تا سر حد مرگ شوکه خواهند شد. علاوه‌ بر این، اهداف مشخصی در درون سرزمین‌های اشغالی با موشک‌های با دقت بالای حزب‌الله که با استفاده از مختصات جغرافیایی دقیقا به هدف برخورد می‌کنند، منهدم خواهند شد.

این منابع همچنین در مورد توان کنونی حزب‌الله برای مقابله با اسرائیل گفته‌اند: «اگر در جنگ سال ۲۰۰۶ حزب‌الله ظرف ۳۳ روز اسرائیل را شکست داد و توان نظامی آن را درهم شکست، امروز در صورت بروز درگیری حزب‌الله در کمتر از یک‌ هفته اسرائیل را به زانو در خواهد آورد.» جنگ غزه در برابر آنچه که امروز حزب‌الله برای غافلگیری دشمن مهیا کرده است، «پیک‌نیکی» برای نیروهای اسرائیلی به نظر خواهد رسید.

منابع نزدیک به حزب‌الله در عین حال احتمال اقدام نظامی اسرائیل بر ضد لبنان یا ایران را – بویژه پس از تجربه جنگ غزه – بسیار بعید ارزیابی می‌کنند. پیش‌تر مقامات اسرائیل ادعاهای حزب‌الله مبنی بر توامندی‌هایشان را در راستای جنگ روانی می‌دانستند اما امروز بیش از هر زمان دیگری نسبت به توان دفاعی حزب‌الله متقاعد شده و اطمینان پیدا کرده‌اند که ادعای مقاومت جنگ روانی نیست. به همین دلیل اسرائیل به شدت نگران توان نظامی مقاومت لبنان شده است. مقامات اسرائیلی معتقدند از آنجا که گروه‌های فلسطینی تحت محاصره در غزه به موشک‌های متنوعی مجهز شده بودند، حزب‌الله بدون شک حجم گسترده‌ای از سلاح‌های متنوع را در اختیار دارد.

به اعتقاد تحلیل‌گران مسائل امنیتی، سیاست عملی حزب‌الله – در آمادگی نظامی و اعلام صریح این آمادگی – ملاحظات سیاسی اسرائیل را در مراحل بعدی تغییر خواهد داد و مقاومت لبنان باید در برابر اقدامات دشمن در جهت جبران ضعف‌ها و عقب‌افتادگی‌های استراتژیک خود هوشیار و آماده باشد. یکی از راه‌هایی که قطعا اسرائیل برای برهم زدن تمرکز مقاومت بکار خواهد بست، ایجاد ناآرامی و اختلاف داخلی خواهد بود تا توجه و توان نیرو‌ها را به مسائل داخلی لبنان متمرکز کند. اسرائیل امیدوار است با بهره‌گیری از اختلافات داخلی، ‌ شکست‌های خود در میدان جنگ را جبران کند. البته به این گزینه باید گزینه همیشگی و قدیمی ترور را نیز اضافه کرد که اسرائیل همواره رسماً آن را در دستور کار خود داشته است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.