فاطمه همدانیان – به گزارش رویترز ممنوعیت پوشش روسری جامعه ترکیه را به دو قطب مخالف قسمت کرد، حضور زنان با مانتوهای بلند و دیگر آکسسوارهای حجاب، حزب سکولار ترکیه را به چالش کشیده است.
ترکیه با اعمال ممنوعیت حجاب دانشآموزان دختر در مدارس، بر این مبنا که آن را نوعی آموزش مذهبی تلقی میکرد، سبب فشار آوردن دولت بر محافل اسلامی از جانب سکولاریستها شد.
تحصیلات خود عرصهای چالشی میان محافظهکاران مذهبی که از حزب عدالت و توسعه اردغوان حمایت میکنند و مخالفان سکولار وی، که وی را به اِعمال ارزشهای اسلامی به گونهای زیر زمینی متهم میکنند، است.
البته حزب سکولار ترکیه از دامن زدن به این مورد (حجاب و پوشش) میهراسد چرا که اردغوان اعلان کرده است که هدفش پرورش جوانانی مذهبی است و با قدرتی که حزب عدالت و توسعه در دههٔ اخیر در ترکیه کسب کرده با افزایش فشار بر سیستم آموزشی حاکم قصد افزایش قدرت مدارس مذهبی را در سیستم آموزشی دارد.
در آخرین آییننامه تنظیم شده در دوشنبه هفته اخیر که جهت سال تحصیلی ۲۰۱۳-۲۰۱۴ تصویب شد دانش آموزان دختر میتوانند در کلاس تدریس قرآن روسری بر سر کنند.
اردوغان نیز گفته این اصلاحیه در کنار پوشش یونیفرم که دانشآموزان بر تن میکنند به مثابه یکی از مطالبات عموم دانشآموزان، عملی شده است.
اردوغان در کنفرانس خبری خود در مادرید در ادمه گفت: باید اجازه دهیم تا هر کس هر آنچه را که دوست دارد بر تن فرزندش کند و چنین اصلاحیهای نتیجه مطالبات عامه مردم در ترکیه است.
رقابت میان نخبگان سکولار و مذهبی یکی از خطوطهای اصلی گسل در زندگی اجتماعی ترکیه است با اینکه طی دهه اخیر حزب طرفدار اردغوان (عدالت و توسعه) نیروی نظامی ترکیه را در دست گرفته در عین اینکه این قدرت از ۱۹۲۳ در دست سکولاریستها بوده است، اما وی دستور کار اسلامی خویش را انکار میکند. در ماه اخیر افسران بلند مرتبه نظامی در حالی در کاخ ریاست جمهوری ترکیه حاضر شدند که همسران رئیس جمهور و نخست وزیر ترکیه روسری بر سر داشتند، چیزی که تاکنون سابقه نداشته است.
روزنامه سکولار «جمهوریت» در ترکیه نوشت که اصلاحات اخیر گامی به سمت اسلامیشدن آموزشی-تحصیلی است. تیتر روزنامه این بوده: «این اصلاح به پوشیدن چادر ختم خواهد شد»
این اصلاح در ماه مارس به دنبال قانونی که مجوز تدریس دروس مذهبی به همراه برنامههای درسی روز را در مدارس «امام حتیپ» برای نوجوانان از ۱۱ سالگی به جای ۱۵ سالگی صادر کرد، اعمال و ایجاد شد.
اتحادیه اِجیتم-سِن «انجمن کارگری علم و دانش» در ترکیه پوشیدن یونیفرم با روسری را اقدامی نامناسب تلقی کرده و در بیانیهای اعلان کرده: «تغییرات در قواعد پوشش با این درجه از شدت نشانگر مذهبی شدن سیستم تحصیلی است».
همچنین در این بیانیه گفته شده که: «نمادهای مذهبی که سبک زندگی مذهبی را در مدارس رواج میدهند، به گونهای واضح تاثیر منفی بر روانشناسی رشد بچهها خواهند داشت که نباید چنین سبکی به کار گرفته شود»
اما دیگر احزاب و و جناحها از این اصلاحات در پوشش حمایت کردهاند.
مدیر اتحادیه دموکرات تحصیلی (DES) «جورکان آوکی» گفته است که: «این اصلاح مشروعیت قانونی پوششی را که با کودتای نظامی در ۱۲ سپتامبر ۱۹۸۰ ایجاد شد، لغو کرد. همچنین وی گفته: «ما قادر نیستیم سیستم تحصیلی را از پیامدهای انحراف ناشی از سرکوب، شعایر دینی، تحکم و تفکر جنگ سرد در این زمان که اساتید و دانش آموزان در آزادی عقیدتی به سر میبرند، مستثنی کنیم»
Sorry. No data so far.