دکتر عباس صداقت در «سمینار کشوری پیشگیری از رفتارهای پرخطر» که در بیمارستان امام خمینی (ره) برگزار شد، عنوان کرد: در رابطه با الگوی انتقال HIV نیز از سال 1365 تا ابتدای سال 1390، 69.3 درصد از موارد ابتلا به ایدز ناشی از اعتیاد تزریقی و 10.8 درصد ناشی از تماس جنسی بوده است. اما در سال 90، 60 درصد موارد ابتلا از طریق اعتیاد تزریقی و 21 درصد از طریق تماس جنسی اتفاق افتاده است.
کاهش موارد ابتلا به HIV در جهان
وی پیرامون «جوانان، نوجوانان و انتقال جنسی HIV» به ایراد سخن پرداخت و گفت: مطابق آخرین گزارش منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت و برنامه مشترک سازمان ملل در ماه گذشته، تا پایان سال 2011 به طور کلی شاهد کاهش موارد ابتلا به HIV در جهان بودیم.
وی ادامه داد: تخمین زده میشود در سال 2011 دو میلیون و 500هزار مورد ابتلای جدید به HIV اتفاق افتاده باشد. البته در کشورهای زیر صحرای آفریقا و کارائیب به دلیل توزیع وسیع داروهای ضد ویروسی شاهد کاهش 50 درصدی موارد ابتلای جدید بودهایم.
صداقت با بیان اینکه در حال حاضر 34 میلیون نفر در جهان با HIV زندگی میکنند، عنوان کرد: شیوع این بیماری در افراد 15 تا 49 ساله در سراسر جهان هشت در 10 هزار نفر برآورد شده است.
وی اضافه کرد: با وجود کاهش 21 درصدی موارد جدید ابتلا به HIV از سال 1997 تا سال 2010 میلادی در جهان، در کشورهای اروپای شرقی و آسیای میانه تعداد افرادی که با HIV زندگی میکنند نسبت به سال 2001، 250 درصد رشد داشته است. برخی از این کشورها همسایگان شمالی ایران هستند.
رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه ایران در منطقه مدیترانه شرقی قرار دارد، عنوان کرد: وضعیت این منطقه از لحاظ ابتلا به ایدز بحرانی است. برخی همسایگان غربی و شرقی ایران وضعیت باثباتی از لحاظ سلامت ندارند و برآورد میشود 560 هزار مبتلا به ایدز در این منطقه زندگی میکنند و شیوع آن دو در 10 هزار نفر برآورد شده است.
ایران در مرحله همهگیری متمرکز بیماری ایدز قرار دارد/نشانههایی از HIV در زنان باردار نداریم
صداقت با اشاره به اینکه ایران در مرحله همه گیری متمرکز بیماری قرار دارد، عنوان کرد: این بدان معناست که شیوع HIV در یکی از گروههای پرخطر بالای پنج درصد باشد. شیوع ایدز در مصرف کنندگان تزریقی در ایران 15 درصد محاسبه شده و در بین زنان در معرض خطر 4.5 درصد برآورد شده است. البته نشانههایی از HIV در زنان باردار نداریم و آمار مربوط به آن نزدیک به صفر است.
وی اضافه کرد: ایران در وضعیت جغرافیایی پرخطری قرار گرفته است و انتشار آلودگی در برخی کشورهای همسایه ما سرعت بالایی دارد.
رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه بر اساس مدلسازی که در سال 89-90 توسط وزارت بهداشت انجام شد، پیش بینی کردیم، اگر مداخلات موثر نباشد تا سال 2015 همچنان شاهد موارد جدید ابتلا به ایدز در کشور خواهیم بود، عنوان کرد: مطابق آخرین گزارشها وضعیت HIV در ایران تا تابستان 1391، 24 هزار و 735 مورد گزارش شده است. بر این اساس اگر مداخلات موثر نباشد تعداد مبتلایان در سال جاری 93 هزار و 250 مورد تخمین زده شده و پیشبینی کردیم این میزان تا پنج سال آینده به 126 هزار و 300 مورد برسد.
آمارهای موردی ایدز در ایران
صداقت با بیان اینکه از لحاظ الگوی سنی از بین 24 هزار و 735 مورد ابتلا به ایدز، 46.1 درصد، 25 تا 36 ساله بودند عنوان کرد: در رابطه با الگوی انتقال HIV نیز از سال 1365 تا ابتدای سال 1390، 69.3 درصد از موارد ابتلا به ایدز ناشی از اعتیاد تزریقی و 10.8 درصد ناشی از تماس جنسی بوده است. اما در سال 90، 60 درصد موارد ابتلا از طریق اعتیاد تزریقی و 21 درصد از طریق تماس جنسی اتفاق افتاده است.
وی افزود: با گسترش برنامههای کاهش آسیب در میان معتادان و در زندانها، میزان موارد ابتلا به ایدز از طریق تزریق در کشور کاهش یافته است اما موارد ابتلای جدید از طریق ارتباطات جنسی محافظت نشده گسترش داشته است.
رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه نباید لزوما به کاهش موارد جدید خوش بین باشیم، عنوان کرد: صحیح است که پس از شناسایی معتادان و دسترسی به آنها توانستیم آمار ابتلا به HIV از طریق اعتیاد تزریقی را کاهش دهیم، اما در مورد ارتباطات جنسی و زنان پرخطر نتوانستیم به گروه هدف دسترسی پیدا کنیم و موارد ابتلای زنان تن فروش به ایدز افزایش پیدا کرده است.
صداقت همچنین با بیان اینکه در حال حاضر با شیوع مواد محرک و اعتیاد به موادی نظیر شیشه روبرو هستیم، اظهار کرد: آنچه در این خصوص اهمیت پیدا میکند این است که مصرف مواد شبه آمفتامینی افزایش شدید میل جنسی کاذب را به دنبال دارد که در نتیجه آن فرد به سمت اعتیاد جنسی سوق پیدا میکند و هرگاه بخواهد ارتباط جنسی برقرار کند باید شیشه مصرف کند.
وی ادامه داد: در همین وضعیت قدرت تصمیم گیری و تفکر فرد نیز مختل میشود. به هر روی تعدد شرکای جنسی از ریسک فاکتورهای مهم ابتلا به HIV است.
رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت با اشاره به مطالعهای که در سال 89 در میان حدود 100 مصرف کننده مواد محرک آمفتامینی با همکاری مرکز مطالعات اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد، گفت: متوسط سنی این افراد 32 سال بود که 95.3 درصد آنها سابقه برقراری رابطه جنسی را داشتند، 70.3 درصد تماس جنسی با فرد غیر همسر برقرار کرده بودند و متوسط شرکای جنسی آنها در سال گذشته 8.73 درصد بود.
صداقت اضافه کرد: در یک مطالعه دیگر که بین جوانان 15 تا 34 انجام شد ، آگاهی جوانان از راههای پیشگیری و الگوهای انتقال HIV، شانزده درصد برآورد شده است. همین مسئله لزوم کنترل الگوی انتقال جنسی عفونت با تاکید بر آگاه سازی جوانان و نوجوانان را مشخص میکند.
با این وضعیت تجرد و سن ازدواج خیلی هم عالیه!
باید در انتظار ازین ها بدتر بود