یکشنبه 16 دسامبر 12 | 13:58

دکتر رزاقی: ما اقتدار اقتصادی نداریم

یک اقتصاددان با جریان‌پژوهی اقتصادی در دولت‌های پس از انقلاب گفت: خاتمی سیاست تعدیل اقتصادی هاشمی را کاملا اجرا کرد اما احمدی‌نژاد عدالت را اینگونه تفسیر کرد که به دیگران صدقه بدهید.


دکتر ابراهیم رزاقی اظهارداشت: جریان‌پژوهی اقتصادی در ایران شامل دوره دفاع مقدس که توجه اقتصادی به داخل کشور دارد، دوره سازندگی که به اجرای سیاست‌های تعدیل اقتصادی روی آورد و دوره اصلاحات که درباره ادغام در بازار جهانی و همچنین دوره عدالت‌گرایی که اوج وابستگی اقتصادی و ادغام در بازار جهانی است.

وی با اشاره به اینکه هرآنچه که دولتی است ضرر و هرچه خصوصی‌ست سود می‌دهد، افزود: خصوصی‌سازی در دنیا بسیار زیاد است که نمونه‌هایی از آن در روسیه یا در آلمان غربی اتفاق افتاد که در آلمان یک سهم طلایی برای دولت قرار داده و گفتند اگر خصوصی‌سازی جواب نداد دولتی می‌کنیم.

رزاقی با اشاره به اینکه این سیاست در کشور ما با یک کش و قوسی جلو رفت اما در دوره جدید و دولت عدالت‌گرا هدفمندشد، تصریح کرد: در این دوره کوچک‌سازی شدت یافت که پیام‌آور حذف تولید بود وتنها یک سیاست بانک جهانی در ایران در حال اجراست و آن اینکه واردات در کشور افزایش یافته و یک مدتی دلار بالا رفت اما دائما در حال تثبیت قرار گرفت شکلی که در دوران خاتمی دلار ۸۰۰ تومان بود که تا پایان دوره احمدی‌نژاد ۱۲۰۰ تومان شد که تقریبا یکی است یعنی ارزش پول داخلی کاهش پیدا کرده و قیمت کالاهای صنعتگران افزایش یافته است.

این کار‌شناس ارشد مسائل اقتصادی عنوان کرد: ما یارانه را به دلار می‌دهیم، ماشین‌آلات وارد می‌شود، تولید افزایش می‌یابد و همین می‌شود که تنها یک چهارم کارخانه‌ها کار می‌کنند؛ بنابراین وقتی سرنوشت کارخانه‌ها به خارج وابسته شود، ضربه‌پذیر می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در اثر سیاست‌های اتخاذشده فراوانی به وجود آمده و دلار نفتی به هرکسی که می‌خواهد به خارج از کشور برود دادیم که مصرف‌گرایی یعنی‌‌ همان نیازمندکردن به وجود آمد.

رزاقی بیان داشت: با اینکه ما تولیدکننده نیستیم غیر از کشاورزی صنایع پتروشیمی، فولاد و مس رشد صعودی داشته است؛ این در حالیست که در کشاورزی قبل از انقلاب ۲۰ تا ۲۵ تن و در حال حاضر ۱۵۰ تن رشد داشته‌ایم اما ایراد این تولیدات آن است که ضربه‌پذیر هستند.

این اقتصاددان با اشاره به اینکه وقتی درآمد نفتی نداریم تولید داخل نداریم و باید واردات کاهش یابد، گفت: در دوره خاتمی واردات کاهش یافت که به نفع تولید داخلی بود اما بعد از آن اینگونه نبود حالا واردات افزایش و تولید داخلی را کنار می‌زند.

وی افزود: هر کدام از دولت‌هایی که پس از انقلاب روی کار آمدند از سیاست‌های قبلی انتقاد کردند و مشکلات اقتصادی که به وجود آمده بود باعث زیرسوال رفتن سیاست‌ آن رئیس‌جمهور شد.

رزاقی عنوان کرد: خاتمی سیاست تعدیل اقتصادی هاشمی را کاملا اجرا کرد اما احمدی‌نژاد عدالت را اینگونه تفسیر کرد که به دیگران صدقه بدهید.

وی اضافه کرد: بر خلاف دوره خاتمی که درآمد نفتی و توان داخلی داشتیم در این دوره به دلیل بالارفتن قیمت نفت و دلار هزینه‌های نفتی نیز بالا رفت، این در حالی‌ست که صادرات ایران اوایل انقلاب یک میلیارد دلار و امروز حدود ۲۰ میلیارد دلار است، همچنین پس از انقلاب صادرات کلوخ‌های آنی نداشتیم اما بعد از خصوصی‌سازی صادرات کلوخ‌های آنی ۳۷ میلیون تن است.

این کار‌شناس ارشد مسائل اقتصادی تصریح کرد: وقتی درآمد نفتی هست به دلار یارانه می‌هیم که این واردات ارزان باعث می‌شود حتی فقرا هم برای خوردن چیزی داشته باشند.

وی اظهارکرد: قبل از انقلاب نفت کیلویی ۶۰ سنت فروخته می‌شد اما امروز قیمت یک بشکه نفت ۱۰۰ دلار است یا واد پتروشیمی که به یک دلار نمی‌رسید و هم‌اکنون به دلیل حجم زیاد صادرات غیرنفتی ایران ۲۰ میلیارد دلار فروخته می‌شود.

رزاقی با تاکید بر اینکه ما اقتدار اقتصادی نداریم، گفت: متاسفانه مسئولان از نکات مثبت سیاست‌های تعدیل هم استفاده نکردند که باعث شده اقتصاد ضربه‌پذیر ما بیش از پیش ضربه‌پذیر شود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.