پنج‌شنبه 27 دسامبر 12 | 13:40
هنر مردمی هنر دینی

شاه‌حسینی: رفتارِ طلبکارانه، ما را از نقد مصلحانه دور می‌کند

مصاحبه‌کننده: کبری‌سادات سیدبرزگر

دکتر شاه‌حسینی گفت: امروز فضایِ فرهنگی در حالِ دور شدن از نقدِ مصلحانه است و به سمتِ نقدهایِ سهم‌خواهانه و جانب‌دارانه می‌رود. کارِ سختی نیست که طلبکار به میدان بیآییم و در واقع مطالبِ‌مان را رسانه‌ای کنیم ولی به همین میزان از نقدِ مصلحانه دور می‌شویم.


دکتر سیدمجید شاه‌حسینی در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار تریبون مستضعفین با توجه به این مطلب که سینما باید مردمی، به زبان مردم، بیان دغدغه‌های آن‌ها و پخش آن در میان مردم باشد، اظهار داشت: پیش از آن‌که فکر کنم هنر مردمی چیست و چه مختصاتی دارد، بیشتر به مقوله‌ و مفهومی به نام هنر دینی می‌پردازم، چراکه دغدغه همیشگی‌أم هنر دینی بوده است و در جامعه‌ای که مردم آن متدین هستند قاعدتا هنر، مردمی می‌شود، هنری که به اعتقاد و دین مردم احترام بگذارد. بنابراین تعریفم از هنر مردمی در جامعه دینی ایران همان هنر دینی است و امیدوارم، انشاءالله بتوانیم به اهداف بلندی که در مسیر هنر دینی برای ما ترسیم شده نایل شویم.

وی با اشاره به تعریفی از هنر غیر مردمی و ضد مردمی تأکید کرد: در جامعه‌ای که مردم آن متدین هستند قطعا تعریف هنر غیر مردمی، عکس تعریفی است که گفته شد و هنر ضد مردمی هنری است که به اعتقاد، دین و معتقدات مردم بی‌احترامی شود.

مجید شاه حسینی

با افرادی که هنر قشر مذهبی را هنری سفارشی می‌دانند نه جوششی، هم‌ عقیده نیستم

دکتر شاه‌حسینی با اشاره به این‌که منتقدان، هنر قشر حزب اللهی را هنری سفارشی می‌دانند، ابراز داشت: آن‌ها تعریف دقیقی از هنر سفارشی ندارند و اگر در مدل نقد و بررسی خودشان دقت کنند، خواهند دید که شاید آن‌ها در همین مدل نقد و انتقاد، از جای دیگری سفارش می‌گیرند و کاملا در این مدل نگاهی جانب‌دارانه و غرض‌ورزانه به مفهوم هنر دینی دارند.

وی در ادامه با بیان مدل نقد سفارشی گفت: در واقع منتقدان، سفارشی رفتار می‌کنند و طبق الگوها و کلیشه‌های برون مرزی که بر ضد هنر جمهوری اسلامی ایران ترسیم شده و این روزها مدام از رسانه‌های بیگانه پخش می‌شوند، عمل می‌کنند.

تعهد فقط می‌تواند در امور اعتقادی و مبانی دینی صورت بگیرد

دکتر شاه‌حسینی با اشاره به تعریفی از هنر متعهد اظهار داشت: باید دید، هنر متعهد به چه چیزی تعهد دارد. اگر به باور، اعتقاد و دین درست یک جامعه تعهد داشت، از نظر من تعهد است.

وی با بیان این‌که عجالتا نقدی به مسوولین و جریان‌های مختلف هنری ندارم و ترجیح می‌دهم به خودشان بگویم، گفت: بیشتر می‌خواهم بدانم نقد شما چیست؟ فکر می‌کنید، مسوولین نقدشان چیست؟ و انتقادی که بر آن‌ها وارد است، کدام می‌تواند باشد؟

وی با بیان این‌که بنده هم ضعف دارم، ادامه داد: لابد می‌دانید من پزشکم و لابد می‌دانید که پزشک، نسخه بیماران را برای دیگران فاش نمی‌کند. اگر ما ضعف‌هایمان را سنت‌ها و بیماری‌های شخصی تلقی کنیم، بهتر است به افراد بگوییم جای این‌که در مجامع بیان کنیم.

دکتر شاه‌حسینی ادامه داد: به نظر می‌رسد امروز فضای فرهنگی در حال دور شدن از نقد مصلحانه است و به سمت نقدهای سهم‌خواهانه و جانب‌دارانه می‌رود. کار سختی نیست که طلبکار به میدان بیآییم و در واقع مطالب‌مان را رسانه‌ای کنیم ولی به همین میزان از نقد مصلحانه دور می‌شویم.

وی در پایان گفت: بنده در تمام دورانی که مسوولیت داشته‌أم شاهد این مدل نقدهای غیر مصلحانه و سهم‌خواهانه بوده‌أم، نقدهایی که به واسطه کسی، جایی سهمی خواسته و مطرح کرده بود و همیشه سعی کردم از این مدل نقد به دور باشم، بنابراین اگر نقدی هم به دوستان دارم که در بسیاری موارد اتفاق می‌افتد، به شخص آن‌ها منتقل می‌کنم و امیدوارم که مؤثر باشد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.