این چندمین بار است که نهادهای دولتی آب پاکی را روی دست کسانی میریزند که تحریم شرکتهای حامی اسرائیل در ایران را دنبال میکنند. البته در گذشته تنها در غالب نامهنگاریهای اداری بین سازمانهای متبوع این نهادها این اتفاق میافتاد، اما اخیراً 2 وزارتخانه بازرگانی و صنایع رسما از شرکت صهیونیستی نستله حمایت و تقدیر کردند. درهمین رابطه دکتر مجتبی رحماندوست، مشاور رئیس جمهور و دبیرکل جمعیت دفاع از انقلاب اسلامی فلسطین از این موضع مسئولین دولتی گلایه میکند. متن مصاحبه وی در ادامه میآید:
× × × ×
* آقای رحماندوست! روز 19 مردادماه تاریخ سررسید زمان تعیینشده برای دولت بود تا فهرست شرکتهای حامی رژیم صهیونیستی را برای تحریم اعلام کند. اما از طرفی نه فهرستی در این رابطه ارائه شده و نه اینکه دولت فهرست شرکتهای صهیونیستی که سازمانهای غیردولتی نظیر همین جمعیت دفاع انقلاب اسلامی فلسطین که شما دبیر کل آن هستید را میپذیرد. شما از شرکتهایی نظیر نستله، کوکاکولا، پپسی و لورال پاریس به عنوان حامیان اقتصادی اسراییل نام میبرید، اما دولت چندی پیش اعلام کرد که این شرکتها را صهیونیستی نمیداند؟
– اعتقادی که بنده دارم این است که در این مسأله مردم ما از دولت جلوتر حرکت میکنند. متأسفانه باید بگویم در این مورد مردم کشورهای عربی از مردم ما هم جلوتر حرکت میکنند. به این مفهوم که در بحث تحریم اسراییل با جدیت و قدرت مسأله را پیگیری میکنند.
* علت این که مردم از دولت جلوتر حرکت میکنند، چیست؟
– امروز دنیا دنیای رسانه است و اطلاعات خیلی سریع و در سطح وسیع منتقل میشود، خوب به تبع این موضوع، مردم خیلی سریع متوجه تحرکات اقتصادی این شرکتها میشوند و از آن آگاهی دارند. اما این مسأله در پیچ و خم بروکراتیک دولت گیر میکند کما اینکه ما قوانین مفصلی در مورد تحریم شرکتهای اسراییلی داریم، اما ضعف جریان اطلاعات باعث کندی حرکت دولت در اجرا میشود.
* چرا وقتی مردم اطلاعات خود را به دولت ارائه میدهند دولت کتمان میکند؟
– این هم یک مشکل دیگر است و من هم آن را قبول دارم لذا ما با دو نوع واکنش از طرف دولت روبهرو هستیم یکی اینکه کل این مسأله کتمان میشود یعنی اینکه میگویند اصلاً کالایی با این نام و نشان در بازار ما وجود ندارد و اینکه اگر مصادیق آن را معرفی کنیم ابراز میکنند که به شکل قاچاق وارد بازار ایران شده است!
* آقای رحماندوست ما شرکتهایی داریم که داخل کشور مشغول تولید کالا هستند یعنی نستله به شکل مستقیم، کوکاکولا به واسطه شرکت خوشگوار مشهد و پپسی توسط شرکت ساسان در حال تولید کالاهای خود هستند!
– در مورد شرکتهایی که نام بردید دولت اینگونه توجیه میکند که این شرکتها چون بینالمللی هستند نه سهامداران مشخصی دارند و نه اینکه این سهامداران سهام ثابتی دارند یعنی اینکه سهامشان به طور مرتب در بورس در حال دست به دست شدن است و نمیتوان مشخص کرد که سهام آنها در چه زمانی در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی صهیونیست یا حامی صهیونیستها قرار دارد کما اینکه به دلیل همین مبادلات ممکن است برای مدتی یک صهیونیست جزء سهامداران نستله باشد و برای مدتی هم هیچ سهامدار صهیونیست مالک سهام این شرکت نباشد.
* به نظر شما این توجیه مناسبی است؟
– خیر بنده هم معتقدم باید شدت عمل و سرعت بیشتری در بروز کردن فهرست کالاهای صهیونیستی به خرج داده شود. و لذا دولت باید به طور مداوم فهرست خود را با تغییر شرایط تغییر دهد.
* اما آقای رحماندوست بحث ما اصلاً بر سر سهام نیست! ببینید این شرکتها در خط مشی خود یک روند ثابت را در تاریخ طی کردهاند؛ به این مفهوم که هم خودشان با افتخار میگویند و هم سایتهای رسمی رژیم صهیونیستی، به فواصل زمانی اخبار مربوط به سرمایهگذاری این شرکتها در بخشهای صهیونیستنشین را منتشر میکنند مثلا نستله که شرکت اصلی آن در سوئیس است برای کمک به رژیم صهیونیستی امتیاز صادرات محصولات خود را به شرکت صنایع غذایی اسرائیل داده و این شرکت هم از کارخانه مستقر در کریات گات بستنی به سوئیس صادر میکند! یعنی مردم در زوریخ بستنی ساخت شعبه اسرائیل نستله را میخورند!
– بنده هم این مسئله را میدانم و ضمنا حرفهای شما را قبول دارم و دفاع و توجیه اقتصادی را هم که در قبال این مسئله میشود را نمیپذیرم لذا بنده هم معتقدم دست به دست شدن سهام را به هیچ وجه نمیتوان به عنوان یک توجیه برای سرپوش گذاشتن روی مسئله پذیرفت تا به بهانه آن شرکتهایی با سابقه واضح از این فرصت استفاده کنند و در خاک ما سرمایهگذاری مستقیم انجام دهند.
* پس برای حل و رفع این معضل باید چه کار کنیم؟
– ببینید ما باید مردم را آگاه کنیم تا خود مردم به شکل خودجوش از خرید این کالاها خودداری کنند. به هر حال هر شرکتی هرقدر هم دارای سرمایهگذاری قوی باشد باید بتواند محصولات خود را بفروشد و ما میتوانیم با تحریم عمومی توسط مردم به آنها ضربه بزنیم.
* اما این باعث نمیشود از سر تقصیر دولت بگذریم، چون فارغ از اینکه در این مورد اهمال میکند، باعث خدشهدار شدن اعتماد مردم میشود کما اینکه این کار را ما چند سال است که انجام میدهیم اما در بسیاری از موارد مردم با دیدن برچسب این کالاها که شماره مجوز از وزارتخانههای مختلف روی آن درج شده از ما میپرسند اگر این کالا صهیونیستی است پس چرا دولت مجوز تولید به آن داده؟
– بنده این حرف را هم صد در صد میپذیرم، و البته تلخ هم هست ولی باید برای مردم جا انداخت وقتی اسم دولت جمهوری اسلامی میآید دلیل نمیشود عملکردش مثل آیه قرآن صحیح باشد. لذا به نظر بنده خطا و اشتباه دولت در این مسأله محرز است. از این رو مطالبه مردم باید جدیت ادامه پیدا کند و در این راستا هم اسنادی راکه در اختیار دارند به دولت ارائه دهند و بخواهند که یا سندی دال بر رد آن ارائه کند و یا به خواسته مردم گردن نهد!
Sorry. No data so far.