تریبون مستضعفین – مهرداد خوشبختی
در چهارمین روز اکران جشنواره فیلم عمار شاهد به نمایش درآمدن نماهنگ اروندکنار و همچنین قسمت دوم مستند ننه قربون در سالن ۳ سینما فلسطین بودیم.
نماهنگ اروندکنار به کارگردانی سید مهدی میرغیاثی و خوانندگی امیرحسین سمیعی برای نشان دادن یاد و خاطره ارزشهای دفاع مقدس، به سراغ خاطرات رود اروند رفته بود. این نماهنگ با نشان دادن برشهایی از اردوهای راهیان نور ساخته شده است.
به نمایش درآوردن مراسمات دمامزنی، عکسهایی از صحنههای احساسی در اردوهای راهیان نور و همچنین تصاویری از مادران شهدا از جمله بخشهای این نماهنگ میباشد.
سالن دو بعد از نماهنگ اروندکنار به پخش قسمت دوم مستند ننه قربون اختصاص داشت. این مستند نگاهی به نقش زنان در پشتیبانی 8 سال دفاع مقدس دارد. کارگردان به سراغ مادرانی رفته که در 8 سال جنگ نقش وظیفه شستشو و تعمیر البسه رزمندگان را بر عهده داشتند و با پیدا کردن آنها، همراهشان به پایگاه علمالهدی در استان خوزستان سفر میکند تا یاد و خاطرۀ آن روزها را به تصویر بکشد. در قسمت اعظم مستند مادران خاطرات خود را از آن روزها بیان میکنند و همزمان دوربین با فلشبک به آن زمان خاطرات را به صورت عکس و فیلم به نحوی جذاب به نمایش میکشد.
مادران میگویند که تا قبل از برعهده گرفتن این نقش توسط مادران رزمندگان، البسه و ملحفههای خونی و چکمههای از بین رفته همه سوزانده می شدند و به نوعی کشور از این لحاظ دچار مشکل شده بود.
مادران هر یک خاطرهای از آن روزها بیان میکنند. میگویند که همواره در حال خون شستن بودیم.
« مادر شهید صفری هنگام شست و شوی یک لباس، وقتی میخواهد خون بر روی لباس را پاک کند متوجه میشود که خون متعلق به فرزندش است و فردا خبر آوردند که پسرش شهید شده است.»
«هنگام شستشوی لباس در رود کارون یک اورکت سنگین بود و مادری که در حال شستشو بود را آب برد.»
«همگام شستشوی یک لباس ناگهان احساس کردم که پایم میسوزد و دیدم کهلباسم خونی شده. انگار یک وسیله تیز پایم را بریده بود. بعدا خانمها متوجه شدند که در آن لباسی که من در حال شستنش بودم٬ جمجه یک رزمنده بوده و قطعهای از استخوان جمجمه باعث بریده شدن پایم شده بود.»
از زبان امام جمعه آن روزهای آبادان نقل میشود: یک روز خبر آوردند که کامیون کامیون است که لباس خونی میآورند و ما نیروی کافی نداریم برای شستشوی اینها. من در تریبون نماز جمعه میگویم که در این هفته برایمان گنج آوردهاند و این گنج در پایگاه علمالهدی است و بعد از این خبر مردم گروه گروه به این پایگاه میروند و این هجم نیرو بقدری زیاد بود که امکانات اولیه برای شستشو وجود نداشت.
این مستند به کارگردانی یاسر عرب در چهارمین روز جشنواره عمار در سینما فلسطین نمایش داده شد.
ببخشید یه سوال یه جایی من موضوع این مستند رو مطرح کردم افرادی که خودشان در جنگ حور داشتند گفتند شهدا را با همان لباس به عقب انتقال می دادند و اصلا غسل و کفن نمی کردند. اگه میشه جواب بدهید.