منطقه خاورمیانه که نقطه مهم ژئوپولیتیک و استراتژیک به شمار می آید، در سال 2012 حوادث مهمی را رقم زد که می توان یکی از مهمترین اتفاقات این سال را انتخاب «محمد مرسی» به عنوان رئیس جمهوری مصر و صعود الاخوان المسلمین به قدرت دانست.
برهمین اساس، تحولات تعدادی از کشورهای خاورمیانه را در سال 2012 میلادی ورق می زنیم.
مصر
– کمیته عربی متشکل از قطر، مصر، سودان، الجزایر و عمان برای بحران سوریه نشستی را در ژانویه در قاهره برگزار کرد.
– شرکت مصری ها برای نخستین بار در انتخابات پارلمانی پس سقوط رژیم مبارک و دستیابی حزب «آزادی و عدالت» به 235 کرسی و حزب النور به 121 کرسی و حزب الوفد به 38 کرسی.
– کشته شدن 74 نفر و زخمی شدن بیش از یکهزار نفر دیگر در فوریه به خاطر درگیری در جریان بازی دو تیم مصری الاهلی و المصری در ورزشگاه بور سعیدی
– لغو قانون وضعیت اضطراری در مصر که از زمان ترور«انور سادات» رئیس جمهوری پیشین این کشور در سال 1981 وضع شد.
– تشییع جنازه پاپ شنوده در مصر
مصری ها به سفارت عربستان در قاهره در پی دستگیری «محمد الجیزاوی» حمله کردند.
– دادگاه مصر در ژوئن، «حسنی مبارک» رئیس جمهوری مصر و «حبیب العادلی» وزیر کشور پیشین را به اتهام مشارکت در قتل شهروندان معترض مصری که به انقلاب ژانویه و سرنگونی رژیم مبارک منجر شد، به حبس ابد محکوم کرد.
– اجرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در مصر پس از 30 سال از پایان رژیم مبارک. دور دوم انتخابات به مدت دو روز در ژوئن برگزار شد و «محمد مرسی» نامزد حزب آزادی و عدالت به عنوان نخستین رئیس جمهوری پس از مبارک انتخاب شد.
– دیدار « احمد داوود اوغلو» و «محمد مرسی» در قاهره برای بررسی راه های همکاری مشترک بین دو کشور در زمینه های مختلف در ژوئن
– دولت جدید مصر که آن را «هشام قندیل» نخست وزیر تشکیل داد، پس از ادای سوگند «محمد مرسی» در ماه آگوست کار خود را آغاز کرد.
– حضور«فاطمه نبیل» برای نخستین بار در تاریخ تلویزیون مصر به صورت محجبه برای خواندن اخبار.
– هیئت علمای ارشد وابسته به الازهر شریف، نخستین نشست را پس از 50 سال از لغو آن در دهه 60 در پی صدورقانون جدید الازهر در زمان«جمال عبدالناصر» در آگوست برگزار کردند.
– قاهره میزبان پنجمین دوره فیلم اروپایی با مشارکت 28 فیلم روایی و 30 فیلم متحرک از 22 کشور اروپایی از سوم تا نهم اکتبر
– محمد مرسی، قانون اساسی جدیدی را اعلام کرد که به موجب آن اختیارات رئیس جمهور افزایش می یابد، قانون تعیین دادستان کل اصلاح شود و محاکمه عاملان کشتار 25 ژانویه 2011 از سر گرفته شود.
– تصمیم محمد مرسی به فراخوانی ملت برای همه پرسی قانون اساسی جدید
سوریه
– کشته شدن «ماریا کولوین» روزنامه نگار آمریکا و «ریمی اوچلیک» عکاس روزنامه فرانسوی که در روزنامه ساندی تایمز انگلیس فعالیت می کردند، در درگیری ها شهر حمص.
– تعیین «کوفی عنان» به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل متحد و اتحاد عرب در سوریه
– افزایش تحریم ها بر نظام سوریه و بلوکه کردن اموال هفت وزیر سوری و ممنوعیت سفر آنها از سوی اتحادیه اروپا در فوریه
– «کوفی عنان » نماینده سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه پس از گفتگو با «بشار اسد» برای دیدار با «رجب طیب اردوغان» نخست وزیر و «احمد داوود اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه وارد آنکارا می شود . در این سفر عنان مذاکراتش را در مصر، سوریه و قطر تشریح کرد و با «برهان غلیون» رئیس شورای ملی انتقالی دیدار کرد.
– عربستان سعودی در مارس 2012 سفارتش را در دمشق بست و دیپلمات های خود را فراخواند.
– سفارت ترکیه در مارس فعالیت خود را در دمشق به حالت تعلیق در آورد.
– «کوفی عنان» به هاتای در ترکیه می رود و اردوگاه پناهندگان سوری در این شهر را بررسی می کند.
– شورای امنیت تصمیم درباره اعزام گروه ناظر بین المللی متشکل از 30 ناظر به سوریه و بررسی اجرای اعلام آتش بس در این کشور را می پذیرد.
– قتل روزنامه نگار مشهور« آنتونی شدید» در فوریه، روزنامه نگاری که از مرگ در عراق، لیبی فرار کرد و در سوریه تسلیم شد.
– «حسن الترکمانی» نماینده ویژه رئیس جمهوری سوریه، « داوود راجحه» وزیر دفاع سوریه، «آصف شوکت» رئیس هیئت ستاد سوریه در یک حمله تروریستی که نشست شورای امنیت ملی در دمشق را هدف قرار دادند، کشته شدند.
– کوفی عنان از ماموریت خود در سوریه استعفا داد.
– تعیین« اخضر ابراهیمی» به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه
– انتخاب «جوج صبرا» به عنوان رئیس شورای ملی سوری در دوحه
– انتخاب «معاذ الخطیب» به عنوان ریاست ائتلاف ملی مخالف سوریه در دوحه
– سازمان ملل به خاطر وضعیت امینتی سوریه فعالیت خود را به حالت تعلیق درآورد
لبنان
– ورود «بندیکیت شانزدهم» از بیروت دیدار می کند و انتفاضه های عربی را فریاد آزادی توصیف می کند.
– اسارات تعدادی لبنانی به دست تروریستها مسلح در سوریه
– کشته شدن سرهنگ«وسام الحسن» رئیس بخش اطلاعات در نیروهای امنیت داخلی لبنان و هفت نفر دیگر در انفجار شدید شهر بیروت در نزدیکی دبیرخانه حزب 14 مارس
اردن
– درگیری بین ارتش اردن و سوریه در مرز های شمالی در سپتامبر
– تظاهرات ها و درگیری ها به خاطر افزایش قیمت ها در اردن
فلسطین
تشکیلات خودگردان فلسطین در شهر رام الله مراسم رسمی نظامی را برای 80 شهید که از رژیم صهیونیستی تحویل گرفتند، برگزار کردند .
– پس از 95 روز اعتصاب مداوم،«محمود السرسک» به اعتصاب غذای تاریخی خود پایان داد. وی برای پایان دادن به اعتصاب خود با مدیریت زندان اسرائیل توافق کرد که در صورت آزادی به این اعتصاب پایان می دهد. او در ماه جولای آزاد شد و در استقبال هزاران فلسطینی به نوار غزه وارد شد.
– دادگاه نظامی رژیم صهیونیستی «عوفر»، «ابراهیم حامد» فرمانده گردان القسام در کرانه باختری را به 54 بار(5هزار و 346 سال) زندان محکوم کرد.
– برای نخستین بار صدها فلسطینی اراضی 48 در سپتامبر در مسجد جامع بئر السبع در جنوب سرزمین های اشغالی نماز جمعه برپا کردند. مقامات صهیونیستی قصد داشتند تا جشنواره خمر را در حیاط این مسجد برگزار کنند که به خاطر فشارهای جهانی این جشنواره لغو شد.
– تسلط نیروهای دریایی رژیم صهیونیستی بر کشتی امداد رسانی« استلا» در آبهای منطقه ای نوار غزه به بهانه اینکه این کشتی تلاش کرده تا محاصره دریایی به نوار غزه را نقض کند.
-ورود «شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی» و همسرش در سپتامبر از گذرگاه رفح به نوار غزه
– روزنامه یدیعوت آحارونت در نوامبر از عملیات ترور «خلیل الوزیر»(ابو جهاد) فرمانده فلسطینی در تونس در 24 سال پیش پرده برداشت.
– رژیم صهیونیستی «احمد الجعبری» فرمانده گردان القسام شاخه نظامی جنبش حماس را ترور کرد و سپس عملیات نظامی گسترده ای با نام «عامود السحاب» علیه نوار غزه آغاز کرد. به خاطر این اقدام مصر سفیر خود را از تل آویو فراخواند و « احمد داوود اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه را جنایت بشری جدید توصیف کرد. «هشام قندیل» نخست وزیر مصر از نوار غزه دیدن کرد و «احمد داوود اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه از غزه بازدید و حمایت ترکیه از ملت فلسطین را اعلام کرد. وزارت بهداشت فلسطین در غزه اعلام کرد: 175 نفر در این حمله کشته و یکهزار و 399 نفر دیگر در نتیجه حملات این رژیم به نوار غزه که هثت روز ادامه داشت، زخمی شدند. درهمین حال، گروه های فلسطینی اعلام کردند: دو هزار و 823 موشک فلسطینی شلیک کردند که برای نخستین بار 11 موشک به بیت المقدس و تل آویو اصابت کرد.
– «ایهود باراک» وزیر دفاع رژیم صهیونیستی و رئیس حزب هعتسمؤوت از سیاست کناره گیری کرد و به انتخابات آینده کنیست وارد نمی شود. استعفای باراک پس از توافق آتش بس بین گروه های فلسطینی و صهیونیستی با میانجی گری مصر انجام شد.
– کارشناسان روسی، فرانسوی، سوئیسی از جسد «یاسر عرفات» رئیس پیشین تشکیلات خودگردان فلسطین نمونه برداری کردند.
– مجمع عمومی سازمان ملل با 138 رای موافق در مقابل 9 رای مخالف و 41 رای ممتنع به عضویت فلسطین به عنوان دولت ناظر غیرعضو رای دادند تا عضو 194 در سازمان ملل بشود.
– «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و «عبدالله دوم» پادشاه اردن پس از تصویب مجمع عمومی سازمان ملل به عضویت فلسطین، نشستی را در رام الله برگزار کردند.
– «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس پس از 45 سال در دسامبر از گذرگاه رفح به جنوب نوار غزه رسید و دیدارش از غزه سه روز به طول انجامید.
-«آویگدور لیبرمن» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی پس از ارایه اتهامات علیه او به دادگاه از دولت استعفا داد.
لیبی
– انتخابات ریاست جمهوری لیبی در اولین انتخابات چند حزبی پس از چهار دهه از حکومت «معمر قذافی» و پیروزی نیروهای ائتلاف ملی به ریاست«محمود جبریل» رئیس دفتر اجرای پیشین در شورای انتقالی لیبی
– «محمد المقریف» به عنوان رئیس کنگره ملی لیبی انتخاب شد.
– مسلحان لیبی تعدادی از مساجد و زیارتگاه ها را تخریب کردند
– کشته شدن سفیر آمریکا« کریس استفان» و سه آمریکایی دیگر در حمله به سفارت آمریکا در شهر بنغازی لیبی. پس از پخش فیلم آمریکایی موهن به پیامبر اکرم(ص)« بیگناهی مسلمانان» تعدادی از لیبیایی های خشمگین به سفارت آمریکا حمله کرده و سفیر آمریکا را کشتند.
سودان
– سازمان ملل متحد ماموریت نیروهای حافظ صلح در ایالت دارفور در غزب سودان را تمدید کرد.
– 31 کشته از جمله وزیر سودان در انفجار هواپیمای مسافربری سودان
ترکیه
– دومین کنفرانس دشمنان سوریه با نظارت ترکیه
– آغاز محاکمه «کنعان ایورن» رئیس جمهوری پیشین ترکیه به خاطر کودتای نظامی در 12 سپتامبر
– استانبول میزبان پانزدهمین «اجلاس اقتصادی اوراسیا» با مشارکت جمعی از رؤسا و نخست وزیران و وزیرا و علمای دینی جهان
– آغاز فعالیت های «نشست اقتصاد بین المللی» برای نخستین بار در ترکیه در ژوئن
– سقوط هواپیمای نظامی ترکیه در آب های منطقهای سوریه
– «احمد داوود اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه در آگوست با «مسعود بارزانی» رئیس حکومت شمال عراق در اربیل دیدار می کند و سپس به کرکوک می رود تا نخستین وزیر امور خارجه ترکیه پس از 75 سال باشد که از کرکوک دیدار می کند.
– استانبول ترکیه میزبان نشست خاورمیانه با عنوان» بیداری عربی و صلح در خاورمیانه جدید: دیدگاه نظر اسلامی و مسیحی» با حضور 200 شخصیت دینی در جهان عرب در سپتامبر
– دیدار نخست وزیر ترکیه با احمد نژاد در حاشیه دوازدهمین نشست همکاری اقتصادی در باکو
– دو جنگنده ترکیه ای در سپتامبر هواپیمای مسافری سوریه ای را که از مسکو به سمت دمشق در پرواز بود، را مجبور کردند تا در فرودگاه آنکارا بنشیند.
– آغاز محاکمه غیابی چهار فرمانده نظامی اسرائیلی در استانبول به علت حمله به کشتی ترکیه ای مرمره در نوامبر
– موافقت پیمان آتلانتیک شمالی با درخواست ترکیه برای استقرار موشک های پارتیوت در مرز با سوریه
– پنجمین نشست وزرای کشورهای همکاری ترکی عربی با مشارکت وزرای 15 کشور و نمایندگان شش کشور دیگر باحضور «احمد داوود اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه و «نبیل العربی» دبیرکل اتحادیه عرب در دسامبر در استانبول برگزار شد.
Sorry. No data so far.