بحث ساماندهی رفت و آمد دانشآموزان به مدرسه از جمله دغدغههایی است که همواره وجود داشته و راههای متعددی نیز برای حل آن پیشنهاد شده اما هیچگاه به نتیجه مطلوب نرسیده است.
شاید یکی از دلایل آن را بتوان به نبود مسئول واحد نسبت داد؛ در حقیقت آموزش و پرورش مسئول اصلی سرویس مدارس نیست و انجمن اولیا و مربیان که جمعی از خانواده دانشآموزان هستند، مسئولیت آن را بر عهده دارد.
حادثههای ناگوار، دردسرهای ناشی از سرویس مدارس و هزینههای نامناسب برخی مسیرها موجب شد که طی چند سال گذشته، این موضوع به صورت یک مسئله فرا دستگاهی بررسی شود.
رئیس سازمان مدارس غیردولتی، مشارکتهای مردمی و خانواده ۱۵ تیرماه سال گذشته، شیوهنامه اجرایی حمل و نقل دانشآموزان را به ادارات کل آموزش و پرورش استانها ابلاغ کرد تا بر اساس آن اقدام شود؛ در این شیوهنامه به عوامل اجرایی و شرح وظایف آنها اشاره شد.
وظیفه کارگروه حمل و نقل دانشآموزان مدرسه
به عنوان مثال در تعریف کارگروه حمل و نقل دانشآموزان مدرسه آمده است: این کارگروه به منظور سازماندهی، هماهنگی، هدایت، کنترل و ارزشیابی از فرایند حمل و نقل دانشآموزان مدرسه با پیشنهاد انجمن اولیا و مربیان مدرسه در هر سال تحصیلی پیشبینی و تشکیل میشود.
اعضای کارگروه مدرسه شامل مدیر مدرسه یا نماینده تامالاختیار، معاون پرورشی یا مربی تربیتی، رئیس انجمن اولیا و مربیان، یکی از اولیا (به نمایندگی از اولیایی که فرزندشان از سرویس استفاده میکنند) و پیمانکار حمل و نقل مدرسه است.
کارگروه حمل و نقل دانشآموزان مدرسه چند وظیفه دارد به عنوان مثال میتوان به «نظارت بر تعیین و به کارگیری عوامل اجرایی، مراقبین دانشآموزی توسط پیمانکاران در خودروهای با بیش از 4 نفر ظرفیت (مینیبوس و اتوبوس)»، « کنترل خودروهای حمل و نقل دانشآموزان از نظر فنی، ایمنی، بهداشتی و فرهنگی و اعلام کتبی به پیمانکاران برای رفع مشکلات احتمالی» و «بیمه کردن (شخص ثالث و سرنشین) تمامی وسایط نقلیه مورد استفاده در حملونقل دانشآموزی به تعداد سرنشین» اشاره کرد.
به چند مورد از تعهدات رانندگان خودروهای حمل و نقل دانشآموزی نیز میتوان اشاره کرد؛ به عنوان مثال این موارد شامل «رعایت کامل قوانین و مقــررات راهنمایــی و رانندگــی و آییننامه و دستورالعمل حمل و نقل دانشآموزان»، « آماده و مرتب نگهداشتن وسیله نقلیه از نظر موتوری و نظافت جهت ارائه سرویس به موقع و همچنین مجهز بودن به تجهیزات با توجه به فصل گرما و سرما»، «رعایت کامل موارد ایمنی، بهداشتی، عدم استفاده از دخانیات و تلفن همراه در حین رانندگی»، «رعایت تناسب تعداد مسافرین با ظرفیت خودرو»، «نصب کپسول اطفای حریق در ماشین»، «عدم پخش آهنگهای نامناسب و غیرمجاز و مغایر با شئونات اسلامی و دانشآموزی» و «سوار و پیاده کردن دانشآموزان پس از توقف کامل خودرو و کنترل کامل بسته بودن درِ خودرو هنگام حرکت» است.
چرا قوانین رعایت نمیشود
هنوز از هم از برخی مناطق موضوع عدم نظارت بر سرویسهای مدارس به گوش میرسد؛ سرویسهایی که نه تاکسی، نه مینیبوس و نه اتوبوس است بلکه گاهی یک خودرو وانت، سرویس مدرسه میشود.
متأسفانه سرویسهای نامناسب در مناطق صعبالعبور و حاشیه شهرها بیشتر دیده میشود؛ یعنی درست در جادههایی که امکان حادثه وجود دارد، سرویسهای نامناسب حضور دارند و میتوانند حادثههایی تلخ را رقم بزنند.
البته عدم نظارت بر سرویسهای مدارس، بالا بودن میزان شهریه، عدم رعایت تناسب تعداد سرنشین و عدم رعایت قوانین رانندگی از جمله مواردی است که در مراکز استانها نیز گاهی دیده میشود.
واقعا سؤالی مطرح است که چرا قوانین رعایت نمیشود؟
واژگونی سرویس مدرسه
ساعت 7 صبح دیروز یک خودرو کامیون بنز در میدان امام خمینی(ره) اراک با مینیبوس حامل دانشآموزان دختر روستای امانآباد که دارای 18 نفر سرنشین بود برخورد کرد و خودروی مینیبوس واژگون شد.
در این سانحه سه دانشآموزان مجروح شدند و برای مداوا به بیمارستان ولیعصر اراک منتقل شدند.
درست است که به گفته کارشناسان، علت تصادف، عدم رعایت حق تقدم از سوی کامیون بنز نسبت به خودرو مینیبوس تشخیص داده شده است اما به نظر میآید که وقتی کودکانمان را به سرویس مدرسه سپردهایم، راننده باید با دقت و بدون سرعت رانندگی کند تا در جادههای ناهموار یا در مسیری که خودروهای سنگین تردد میکنند، در سلامت به محل تحصیل و خانه برسند.
پیشنهادات و شکایات درباره سرویس مدارس به ستاد مدرسه و منطقه ارائه شود
احمدرضا ایمانی، رئیس گروه انجمن اولیا و مربیان آموزش و پرورش شهر تهران در خصوص نظارت بر سرویسهای مدارس به خبرنگار فارس بیان کرد: دو مرجع قانونی باید در خصوص سرویس مدارس ورود پیدا کنند که شامل تاکسیرانی و پلیس راهبر است؛ به عنوان مثال شرکت تاکسیرانی باید گشتهایش فعال باشد و با تخلفات برخورد قانونی کند.
ایمانی با بیان اینکه در خصوص رعایت ظرفیت خودرو تأکید شده است، گفت: اگر اولیای دانشآموزان نسبت به وضعیت سرویس مدرسه نارضایتی دارند حتما به ستاد حمل و نقل دانشآموزان در مدرسه یا منطقه مراجعه کنند تا این موارد پیگیری شود.
وی افزود: در حال حاضر شکایت درباره سرویسهای مدارس به نسبت گذشته بسیار کمتر شده است و بیشترین موارد نیز در مورد نارضایتی از شهریه است.
Sorry. No data so far.