بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان که به عنوان موسسهای فرهنگی و غیرانتفاعی، زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انگیزه اعتلای ادبیات داستانی کشور و اشاعه آن تشکیل شد، این روزها به دلیل قطع حمایتهای مالی این وزارتخانه به ورطه تعطیلی افتاده و بعید نیست به زودی عطای حضور در فضای فرهنگی کشور را به لقای آن ببخشد.
این بنیاد با هدف حمایت از تشکلها و برنامهریزی برای نزدیکی بین آنها و حمایت از حقوق مادی و معنوی پدیدآورندگان آثار ادبی داستانی (نویسنده، مترجم و پژوهشگر) و مصرفکنندگان آثار ادبی و به ویژه داستان (مخاطب، منتقد، ناشر و توزیعکننده) فعالیت خود را آغاز کرد.
بنیاد که در زمان «محسن پرویز» تشکیل و راهاندازی شد، قرار بود به محلی برای تمرکز فعالیتهای ادبیات تبدیل شود. اما با روی کار آمدن «بهمن دری» معاون فرهنگی سابق وزارت ارشاد، در آبان ماه سال 89 زمزمههایی مبنی بر انحلال بنیاد شنیده شد که در نهایت معاونت فرهنگی وقت اعلام کرد که «بنیاد ادبیات داستانی» با تغییراتی در سطح مدیر عامل و هیأت امنا به کار خود ادامه خواهد داد.
اما امروز و پس از دو سال از فعالیت هیئات امنای جدید با وجود فعالیتهای موفق این موسسه در زمنیه ادبیات داستانی از جمله انتشار آثار فاخر از نویسندگان ایرانی، برگزاری نشستهای قابل توجه در حوزه نقد کتاب، راهاندازی و انتشار مجلات معتبر در حوزه ادبیات کودک و نوجوان و بزرگسال و فعال کردن کتابخانه تخصصی، بنیاد ادبیات داستانی در معرض تعطیلی قرار گرفته است.
بنیاد که سال گذشته با اعلام وعده حمایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون وقت فرهنگی برای سال جاری برنامهریزی قابل اعتنایی را انجام داده و حتی در نظر داشت، نخستین حضور تخصصی داستان نویسان ایرانی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت را رقم بزند، به دلیل آنچه عدم تخصیص بودجه عنوان شده بود روز به روز به تعطیلی نزدیکتر میشود.
گزارشهای رسیده حکایت از پایان قرارداد اجاره محل فعلی بیناد و فروش ساختمان آن توسط مالک به فرد دیگری دارد و این در حالی است که در تمام مراکز ذیصلاح اداری و اطلاع رسانی نشانی و شماره تماس این محل به عنوان بنیاد ادبیات داستانی ثبت شده است.
پیش از این «علی اسماعیلی» معاون فرهنگی ارشاد در آیین گشایش کتابخانه بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان در آبان ماه سال جاری در سخنانی فعالیتهای بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان را قابل تقدیر دانسته و عنوان کرده بود: «رشد ادبیات داستانی میطلبد که ما نسبت به تولید، توزیع و حمایت از مولفان، سرمایهگذاری بیشتری انجام دهیم چراکه وظیفه ما به عنوان یک دستگاه اجرایی، حمایت است».
همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز چندی پیش وعده حمایت از بنیاد ادبیات داستانی و نبود مشکل در زمینه فعالیتهای بنیاد را به رسانهها داده بود.
در حال حاضر در کمتر از یک ماه مانده به اتمام تاریخ اجاره ساختمان بنیاد نه تنها ساختمانی برای این موسسه خریداری نشده، بلکه در جهت جابهجایی بنیاد به ساختمانی جدید نیز چارهای اندیشیده نشده، در کنار این موضوع، بودجه سال جاری این مرکز فرهنگی نیز گویا از سوی وزارت فرهنگ و راشاد اسلامی با ریزش قابل اعتنایی همراه بوده است.
سایر سازمان ها و نهادهای مرتبط با این وزارتخانه جدای از دارا بودن ساختمان مجزا به طور مشخص فعالیتهای خود را در سال جاری به پیش بردهاند و برگزاری جشنوارههای بعضاً پرهزینه خود را نیز کماکان در دست اجرا دارند.
تکرار مداوم جمله «حمایت میکنیم و مشکلی وجود ندارد» از سوی برخی افراد در طول یک سال گذشته، تصور یک سازماندهی قوی در حوزه ادبیات داستانی را از سوی وزارت ارشاد تقویت کرده بود تا جایی که بهمن دری معاون فرهنگی سابق وزارت ارشاد هم در اظهار نظری قابل توجه از خرید ساختمانی تازه برای بنیاد ادبیات داستانی در آینده نزدیک خبر داده و گفته بود: «سعی داریم تا مدیران این بنیاد، دغدغه بودجه و مسایل اداری را نداشته باشند و شرایط مناسب را برای فعالیت ایشان فراهم آوریم.» در حالیکه اینک وی از وزارتخانه رفته و وعدهاش نیز تحقق نیافته است.
سوالی که به ذهن میرسد این است آیا ارشاد برای تحقق وعدههای خود و حمایت از این بنیاد انقلابی برنامهای دارد؟ یا فعالیتهای بنیاد به دلیل مشکلات مالی به تعویق میافتد؟تخصیص اعتبار و یا حمایت از پابرجا ماندن زیرساختهای این مرکز فرهنگی در محلی ثابت چقدر هزینه دارد؟ آیا ناآرامیهای اخیر معاونت سینمایی رفته رفته به حوزه معاونت فرهنگی نیز ورود کرده است؟
Sorry. No data so far.