شنبه 05 ژانویه 13 | 11:30
مصطفی رضوانی:

مؤسسه سفیر در انحصار دانشجویان دانشگاه شریف نیست

مصاحبه‌کننده: مهرداد خوشبختی

موسسه سفیر در حصر شریفی‌ها نیست. ما خودمان از این باب شاید ضربه‌هایی هم خوردیم، نگاه واحد و سلیقه واحد لزوما مشخصه خوبی هم نیست. بچه‌های دانشگاه شریف شاید در یک زمینه‌هایی استعداد داشته باشند ولی این ویژگی آسیب‌هایی هم دارد.


خبرنگار تریبون مستضعفین در حاشیه جشنواره مردمی فیلم عمار گفتگویی با مصطفی رضوانی، از اعضای شورای مرکزی موسسه مستندسازی سفیر انجام داد که در ادامه می‌خوانید:

به عنوان سوال اول لطفاً اشاره‌ای به محصولات در دست تهیه موسسه بفرمایید و اگر محصولی آماده‌ است که به جشنواره فجر برسد، توضیحی پیرامون آن داشته باشید.

به احتمال خیلی زیاد محصولی نداریم که بتوانیم به جشنواره فجر برسانیم، ولی تا عید سال 92 قطعاً 4 محصول خواهیم داشت. یکی از آن‌ها مستند «بانکداری اسلامی» است که به احتمال زیاد اسمش تغییر خواهد کرد و در آن به بحث ربوی بودن یا نبودن بانک‌ها پرداخته می‌شود.

یک کار به نام «صراط نجات» که از پارسال تولیدش شروع شده بود. کار تاریخی محسوب می‌شود و درباره فتنه‌های بعد از رحلت امام می‌باشد تا سال 88. رویکرد تاریخ‌نگاری در این مستند وجود ندارد، بلکه به ریشه‌یابی فتنه 88 می‌پردازد که ان‌شالله تا قبل انتخابات خواهد رسید.

کار دیگر درباره تحریم ایران است که بنده مشغول تهیه آن هستم و قبل از عید تصویربرداری شروع خواهد شد و بعد از عید ان‌شالله به اتمام می‌رسد.

مستندی هم درباره انتخابات در حال ساخت است با این رویکرد که الگویی برای پیشبرد وضعیت مدیریت کشور برای بعد از سال 92 ارائه خواهد داد و یک مستند تحلیلی محسوب می‌شود.

همچنین کاری درباره پشتوانه سازماندهی شده اغتشاشات در حال ساخت است که فعلا در مرحله سناریو هستیم و احتمالا تا قبل از عید خواهد رسید.

یک کاری هم به تهیه کنندگی آقای باطنی در حال ساخت است با محوریت فرهنگ عمومی که در چهار فصل سال فیلمبرداری خواهد داشت و در اواسط سال 92 رونمایی می‌شود. این مستند مخاطب عام را هدف قرار داده و فضایی مربوط به سبک زندگی را نشان می‌دهد و یک قسمتی از بخش‌هایی که مقام معظم رهبری که به فرهنگ عمومی مربوط است در این مستند مورد توجه قرار گرفته. یک مستند انتقادی نسبت رفتار شهرنشینی مردم می‌باشد. تیم سازنده ادعا دارد که منبع و بن‌مایه این مستند از کتاب دغدغه‌های فرهنگی گرفته شده است.

همچنین یک کار بلند توسط آقای محتشم، راوی مستند مهار نشده، در دست ساخت است که کارش دو محوریت دارد. یکی مقایسه جوانان ایرانی و لبنانی و پاکستانی در زمینه انقلابی‌گری و یکی هم جوانانی مانند همین آقای محتشم که شیفته ولایت فقیه هستند و قصد مهاجرت به ایران را دارند.

در محور اول الگو شدن جوانان ایرانی پررنگ شده و محور دوم هم انسان‌هایی را نشان می‌دهد که علاقه وافری برای مهاجرت به ایران را دارند و در حاشیه‌اش مشکلات پناهندگی و از این دست را در مقابل خود می‌بینند.

تشکیل موسسه سفیر یک اتفاق نویی بود، بالاخره یک عده بچه حزب اللهی و جوان وارد این عرصه شدند با الگوگیری از خیلی‌ها مانند نادر طالب‌زاده و همچنان در حال پیشرفت و شکل گرفتن هستند. یک مسئله‌ای که مورد توجه قرار می‌گیرد محتوا و همچنین قالبی است که در حال ارائه شدن است. قالب اکثر تولیدات الگوگیری از مستندهای حرفه‌ای دنیا بالاخص مستندهای شبکه BBC بوده است. آیا این تفکر وجود دارد که در این زمینه هم رویکرد انقلابی داشته باشید و دست به تولید فکر بزنید؟ همچنین این محتوایی که در حال ارائه شدن است چقدر به اهداف بلند مدت فکر کرده‌اید؟

در فرم در حال یادگرفتن هستیم، یعنی یاد می‌گیریم که کمی فکر شده کار بکنیم. و همچنین به این دقت کرده‌ایم که کار بی‌کیفیت به مخاطب ارائه نکنیم و به این زیاد توجه نداشته‌ایم که یک سبک جدید برای خودمان در نظر بگیریم. و الان نتیجه‌اش این می‌شود که سبک مستندهای BBC، یعنی ابتدا جذب مخاطب با حرف‌های مخاطب پسند زدن و سپس در قسمت پایانی حرف خودمان را بیان کردن، در سفیر دیگر طرفداری ندارد. چون این سبک برای خارجی‌ها خیلی راحت است، زیرا وقتی آن‌ها 90 درصد حرف خلاف میل خودشان را بیان می‌کنند می‌شود راست گفتن و آخرش یک دروغ خود را بیان می‌کنند و این زیاد به چشم نمی‌آید، ولی اگر ما بخواهیم 90 درصد دروغ بگوییم و در انتها بخواهیم راست بگوییم دستاوردی برای ما ندارد.

احساس من این اینست که خطر فرمی شدن در فضای مستند خیلی کمتر از فضای داستانی است و می‌بینم که بچه‌های قسمت داستانی توجه ویژه‌ای به فرمی که در حال استفاده از آن هستند توجه دارند. من معتقد هستم که فیلم‌های دینی و دفاع‌مقدسی ما تصنعی است. و برای حل کردن این مشکل در حال تفکر به آن هستیم.

ما امسال یک شورای سیاست‌گذاری تشکیل داده‌ایم که دوستان برنامه‌های جامع مثل سند چشم‌انداز را رصد می‌کنند و همچنان تمرکز ویژه‌ای روی بیانات مقام معظم رهبری داریم. همچنین سه میز تخصصی اقتصاد، سبک زندگی و جهان اسلام برای تولید محتوای مستندها تعبیه کرده‌ایم که در حال کار هستند. این میزها افق بلند مدت را در نظر دارند. و برای دستیابی به این اهداف تنها به یک مستند شاید بسنده نکنیم و در قالب چندین محصول آن نگاه القا می‌شود.

موسسه سفیر تا چه حد در حصر دانشجویان دانشگاه شریف قرار دارد؟ و همچنین چه میزان سعی می‌کنید که تجربیات‌تان را در اختیار کل کشور قرار دهید؟

در اساس‌نامه مرکز مستند سفیر صراحتاً ذکر شده که رسالتش تنها تولید نیست. و پایاپای تولید محصول، هدفی مبنی بر تربیت مستندساز یا فیلم‌ساز انقلابی را در نظر دارد. دوره‌های آموزشی و همچنین فرم‌های همکاری که در نمایشگاه‌های مختلف ارائه می‌شود. دوستانی که می‌آیند به صورت تشویقی مورد حمایت قرار می‌گیرند و برای محصول اول پشتیانی مالی کاملی را موسسه برای آن‌ها انجام می‌دهد.

همچنین موسسه سفیر در حصر شریفی‌ها نیست. ما خودمان از این باب شاید ضربه‌هایی هم خوردیم، نگاه واحد و سلیقه واحد لزوما مشخصه خوبی هم نیست. بچه‌های دانشگاه شریف شاید در یک زمینه‌هایی استعداد داشته باشند ولی این ویژگی آسیب‌هایی هم دارد.

دوستانی از غیر دانشگاه شریف بوده‌اند و تولیدات مختلفی هم داشته‌اند که مثلا همین پارسال یکی از دوستان که از دانشجوهای دانشگاه پیام نور بود، در جشنواره عمار برگزیده شد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.