«فرید مزدک»، عضو سابق هیئت رهبری «حزب وطن» با اشاره به ادامه حضور نیروهای خارجی در افغانستان گفت: حضور ناتو در منطقه، یک بخش مهم از «بازی بزرگ جدید» در منطقه است و این بازی تازه شروع شده است.
وی در گفتوگو با «بخدینیوز» افزود: برای افغانستان و حامیان خارجی آن حداقل حفظ دستاورد های 12 سال اخیر اهمیتی حیاتی دارد.
مزدک معتقد است که نوع حضور ناتو در افغانستان پس از سال 2014 تغییر خواهد کرد و به گفته وی، افغانستان و ناتو به این حضور نیاز دارند.
وی خاطرنشان کرد: در صورتی که نیروهای ناتو افغانستان را ترک کنند، جای آنها را نیروهای خارجی دیگری پر خواهند کرد.
مزدک در این خصوص بیشتر صحبت نکرد، اما گفت که خارجیها در افغانستان بیشتر با خودشان مشکل دارند تا با مردم افغانستان.
امکان بروز بحرانهای سیاسی در افغانستان
فرید مزدک در خصوص پیشبینی آینده افغانستان گفت: در سال 2014، برخی از برنامههای اقتصادی و اجتماعی که وابسته به حضور نیروهای خارجی در افغانستان است، از بین خواهد رفت.
وی هشدار داد که نبود برنامههای استراتژیک در افغانستان و عدم ظرفیتسازی توسط دولت در جریان 11 سال گذشته، میتواند بحرانها و پیامدهای خطرناک سیاسی را در افغانستان ایجاد کند.
در همین حال، مزدک پیشنهاد کرده است که نخبگان افغانستان طرحهای روشنی برای تداوم رشد، پیشرفت، دولتداری مدرن، دفاع از منافع شهروندان افغانستان، آزادیهای بیشتر مدنی و نیز بهبود اوضاع اقتصادی جامعه و سمت و سو دهی به بخش بزرگی از نیروی فعال کشور را تدوین کنند.
وی معتقد است: مسئولان باید به مردم اطمینان دهند که با خروج نظامیان بینالمللی، نیروهای داخلی میتوانند از دستاوردهای بدست آمده حراست کنند.
مخالفت با نظام متمرکز
مزدک در ادامه سخنان خود اظهار داشت که تجربه افغانستان در زمینه دولتسازی به روشنی نشان داده است که دولت و نظام متمرکز در این کشور کاربرد ندارد.
وی گفت: نظام متمرکز با جامعه ای متشکل از تبارها و فرهنگهای گوناگون و رنگارنگ همخوانی ندارد. این عضوسابق حزب دموکراتیک خلقطرفداران ملتسازی از طریق آمیزش و یا همسانسازی تبارهای کوچک در تبار بزرگ بیشتر بر تجربه خونین و ناموفق ترکیه، ازبکستان و برخی از کشورهای عربی تکیه میکنند که در شرایط کنونی در کشور افغانستان، به هیچ وجه عملی نیست.
پیش از این نیز تعدادی از احزاب سیاسی خواستار ایجاد دولت غیر متمرکز در افغانستان شده بودند.
آنان می گویند که سیستم دولتداری حاضر، قدرت بیشتری به رئیس جمهور داده و این روند برای دموکراسی نوپای افغانستان خطرناک است.
قدرتمند شدن دوباره طالبان
فرید مزدک براین باور است که طالبان برخلاف سال های نخست پس از سقوط امارت خود، به یک نیروی منسجم و دارای استعداد عمل تبدیل شدهاند.
وی در این مورد به حملات طالبان اشاره کرد که هر از گاهی در ولایتهای مهم افغانستان و کابل حملات خود را راهاندازی میکنند.
مزدک گفت که هم در درون دولت و هم در میان اپوزیسیون یک دید واحد نسبت به طالبان وجود ندارد.
این عضو سابق حزب دموکراتیک خلق افغانستان تصریح کرد که نبود استراتژی تدوین شده در برابر همسایگان افغانستان، از دیگر چالشهای اساسی فراروی امنیت افغانستان است.
فرید مزدک، عضو سابق هیئت رهبری حزب وطن (حزب دموکراتیک خلق افغانستان) بوده است.
حزب او قدرت سیاسی را در سال 1357 با کودتای خونینی به دست گرفت و در سال 1371 مجاهدین این حزب را شکست دادند.
مزدک پیش از این به بی. بی. سی گفته بود که متأسف و شرمنده است که در جریان آن سالها دست داشته یا شرکت کرده است.
«غلام محمد غبار»، «نورمحمد ترهکی»، «ببرک کارمل»، «میراکبر خیبر»، «صدیقالله روهی» و «علیمحمد زهما»، از نخستین کسانی بودند که در کمیته تدارکات برای تشکیل حزب دموکراتیک خلق تلاش کردند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که شرایط حاضر افغانستان مانند زمان حاکمیت رژیم کمونیستی در اواخر دهه شصت است.
Sorry. No data so far.