مجله فارین پالیسی در گزارشی نوشت؛ آیا چین به رشد سه برابری خود نسبت به اقتصاد آمریکا ادامه میدهد و طی دهه پیش رو تبدیل به اقتصاد شماره یک جهان میشود؟ آیا آرزوی چین تبدیل شدن به قدرت شماره یک آسیا و سپس جهان است؟
درحال حاضر، بهترین پاسخ به این پرسشها این است؛ هیچ کس نمیداند! اما دولتمردان، سرمایه گذاران و شهروندان منطقه بر سر آن بحث میکنند. و سیاستگذاران آمریکایی نیز درحال مطالعه بر روی این موضوع هستند و چرخش استراتژی نظامی آمریکا به آسیا را نشانه آن میدانند.
«هنری کیسینجر» که زمانی طراح روابط چین و آمریکا بود و با رهبران چین از مائو تا کنون ارتباط دارد در پاسخ به این پرسشها جواب داد؛ «لی کوان ییو»( Lee Kuan Yew).
لی طراح و پدر سنگاپور مدرن است و از سال 1959 تا 1990 نخست وزیر این کشور بود.
لی کوان بیش از نیم قرن تجربه خود را به عنوان مشاور از زمان «دنگ شیائوپینگ» تا «شی جین پینگ» درخدمت رهبران چین قرار داد. این مساله به او یک چشم انداز بی نظیر از نظر ژئوپلتیک و ژئواکونومیک از شرق تا غرب داده است.
اما پاسخ خود لی کوان به 3 پرسش بالا بله، بله و خیر است!
کوان میگوید؛ بله چین طی دهه آینده به رشد خود چندین برابر رشد آمریکا ادامه میدهد. بله رهبران چین درباره تبدیل این کشور به یک قدرت آسیایی و جهانی مصمم هستند. اما در پاسخ به پرسش آخر باید گفت که چین به راحتی نمیتواند جایگاه خود را در نظم پس از جنگ جهانی دوم که توسط آمریکا طراحی و ایجاد شده است به دست آورد. اما به هر حال باید چین را به عنوان بزرگترین قدرت جهان به رسمیت شناخت.
فارین پالیسی در ادامه نوشت: دولتهای غربی بارها از چین خواستند که احساس مسئولیت بین المللی خود را بالا ببرد و تبدیل به یک شهروند خوب نظام بین المللی شود، سیستمی که توسط خود رهبران غربی بعد از جنگ جهانی دوم پایه ریزی شده است.
اما به گفته کیسینجر، این درخواست درحالی مطرح میشود که چین خود را غایب بزرگ در طراحی سیتم بین المللی و پایه ریزی برنامه های آن میداند.
از نظر لی کوان، چینیها هیچ عجله ای برای جابجا شدن با جایگاه آمریکا در قدرت جهانی ندارند.
به گفته لی، استراتژی چین ساختن آینده ای قوی و بزرگ و استفاده از نیروی کار با مهارت و آموزش دیده است. در حوزه نظامی رهبران چین خود را در تقابل با هیچ کشور دیگری قرار نمیدهند (به ویژه در یک شرایط غیرقابل پیش بینی) تا اینکه از نظر توسعه و کاربردهای تکنولوژیک از آمریکا پیشی بگیرند.
به گفته لی کوان، چینیها درک کرده اند که اگر ظهورشان صلح آمیز باشد و فقط از نظر اقتصادی و تکنولوژیک رقابت کنند آنها بازی را نخواهند باخت.
لی در پاسخ به این سوال که آیا ما در نهایت به یک دوره چینی وارد میشویم؟ گفت: بله.
اگر نظر لی درست باشد ما در دهه جاری شاهد چالش میان آمریکا و چین بر سر رشد قدرت رقیب و قدرت حاکم در نظام بین الملل هستیم.
Sorry. No data so far.