یکشنبه 24 فوریه 13 | 14:05
رئیس دبیرخانه اقتصاد مقاومتی:

افزایش قیمت تنها راه کنترل مصرف نیست

در بخش فرهنگی یک عادتی در جامعه وجود دارد و آن اینکه شایعات دلال‌ها مردم را به سمت کالاهای خاص روانه می‌کند و باعث بالا رفتن قیمت‌ها و کمبود کالا می‌شود که این رفتار باید تغییر کند، باید این جو کاذب که مثل خوره به اقتصاد آسیب می‌زند را از بین برد، مردم باید از خرید کالای گران خودداری کنند تا بازارتنظیم شود و این باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل گردد.


علیرضا معینی

علیرضا معینی،رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی، در خصوص نقش تولید در اقتصاد مقاومتی گفت: بحث اقتصاد مقاومتی در نهایت به مسئله تولید برمی‌گردد؛ چون ما اگر تولید داشته باشیم، کشور اقتصاد محکمی خواهد داشت، بنابراین بادهایی که ابرقدرت‌ها ایجاد می‌‌کنند، تاثیر چندانی نمی‌گذارد.

وی افزود: مسلماً تولید هم اولویت بندی‌ دارد؛ نقشه‌ای که قدرت‌ها در زمان طاغوت برای ما داشتند این بود که ما صادرکننده مواد خام و واردکننده کالا باشیم و مدعی بودند که این به نفع ماست؛ چون کالا با قیمت ارزان وارد می‌شود و در ازای آن نفت صادر می‌گردد.

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی ادامه داد: این تز بسیار خطرناک بود؛ از آن جهت که همه عوامل در جهت منفی پیش می‌رفت.

معینی گفت: در این نقشه اولاً ما صاحب تکنولوژی نمی‌شدیم و صرفاً یکسری مواد خام معدنی و نفت صادر می‌کردیم و از طرفی کار در کشور ایجاد نمی‌شد که نتیجه آن فساد شدید است.

وی خاطرنشان کرد: ما حتی ترجیح می‌دهیم اگر تولید در داخل با هزینه واردات آن یکی باشد، آن را در داخل تولید کنیم تا در قبال آن نیروی کار صاحب شغل شود.

رئیس دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت گفت: ترجیح ما این است که همه کالاهای مورد نیازمان در داخل تولید شود، اما تولید برخی موارد ممکن است با جغرافیا و منابع کشور ما مناسب نباشد.

معینی افزود: هر کالایی که در داخل نیاز است و امکان تولید آن وجود دارد، نباید خیلی به هزینه‌های آن توجه کرد؛ گاهی اوقات تغییرات مصنوعی قیمت‌ها ما را تشویق به واردات می‌کند، اما نباید در این دام افتاد و دولت هم باید یکسری ساختارهای تشویقی ایجاد کند.

نفت و مشتقات نفتی اولویت اول اقتصاد ماست

وی ادامه داد: در بین حوزه‌های مختلف، کالاها و محصولاتی که با نفت و مشتقات نفتی مرتبط هستند، اولویت اول ما می باشند؛ ما در سال بیش از 300 میلیارد دلار تولید مواد نفتی و گازی در کشور داریم و از این میزان حدود 100 میلیارد دلار را صادر می‌کنیم که عمدتاً یا مواد خام هستند یا مواد میانی و کمتر محصولات نهایی هستند؛ البته اگر محصولات نهایی هم هستند کالاهایی با ارزش افزوده بالا نیستند.

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی گفت: این 100 میلیارد دلار صادراتی در کنار میزان صرفه‌جویی که از طریق طرح هدفمندی یارانه‌ها بدست می‌آید، شاید مبلغی بالغ بر 150 میلیارد دلار می‌شود که در صورت ورود به چرخه تولید، بیکاری از بین خواهد رفت و شاید نیروی کار کم بیاوریم.

معینی افزود: این وظیفه متخصصان و دانشگاهیان است که با یافتن راهکارها از خام فروشی سرمایه‌های ملی جلوگیری کنند.

با تبدیل مواد خام به کالاهای نهایی تحریم‌ها شکسته می‌شود

وی اظهار کرد: خام فروشی مشکلات دیگری نیز در پی دارد؛ چون کالا مشخص است و روش حمل و نقل و معامله آن ثابت می باشد، آنها از طریق تحریم می‌توانند فشار بیاورند، اما اگر به کالاهای مختلف تبدیل شوند هیچ کشوری دیگر قادر به ممانعت از فروش آن نیست.

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی گفت: نفت خام مشتریان محدودی دارد، اما کالاهای نهایی و پتروشیمی را می‌توان در بازارهای متعددی عرضه کرد.

معینی افزود: با تبدیل موادخام به کالا هم تحریم‌ها شکسته می‌شود، هم اشتغال ایجاد می‌شود و هم منافع کشور تامین می گردد؛ بند پنجم سیاست‌های کلی تولید که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد نیز بر همین مسئله تاکید دارد.

نفت سلاحی در دست کشورهای نفت‌خیز است

وی خاطرنشان کرد: در اقتصاد بین الملل ما می‌توانیم از نفت به عنوان سلاح استفاده کنیم و همه چیز در دست کشورهای نفت‌خیز است؛ پس چرا از این موهبت خدادادی استفاده نکنیم در شرایطی که از نظر منابع نفتی و گازی، کشور ایران رتبه اول را در دنیا دارد؟

ما جزو چند کشور اول پرمصرف جهان هستیم

عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت در خصوص شدت مصرف انرژی در کشور گفت: ما جزو چند کشور پرمصرف جهان هستیم، در صورتی که به لحاظ آب ‌و هوایی وضعیت متعادلی داریم و خیلی سرما و گرمای شدید نداریم.

معینی افزود: یک دلیل این سوء مصرف، ارزانی انرژی است و دلیل دیگر، سیاست‌های غلطی می باشد که تا به حال اجرا شده و باید شورای عالی انرژی در این خصوص به طور جدی سیاست‌گذاری کند.

وی ادامه داد: در برخی نقاط می‌توانیم از انواع انرژی‌های تجدیدپذیر و ترکیبی استفاده کنیم تا بخشی از یارانه‌ها به این حوزه تعلق گیرد و به این ترتیب انرژی با قیمت ارزان به دست مردم برسد.

افزایش قیمت تنها راه کنترل مصرف نیست

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی گفت: بحث فرهنگی هم نکته‌ای است که باید به آن پرداخت؛ ما مصرف را فقط با قیمت نباید کنترل کنیم، این در حالی است که قرآن کریم هم اسراف را رد می‌کند و این باید در بین مردم جا بیفتد.

معینی در خصوص فرهنگ مصرف گفت: ما در دوره آموزش از دبستان تا دانشگاه خیلی خوب کار نکردیم، در حالی که باید مردم را به سمت مصرف صحیح ببریم و نقطه آغاز آن از روز اول دبستان است؛ مردم باید نسبت به مصرف بی‌رویه نگران و جدی باشند.

وی ادامه داد: کشور ما از نظر بازیافت کالاها آمار بسیار پایینی دارد، در حالی که برخی از کشورها تا 90 درصد محصولات مصرفی را بازیافت می‌کنند که در اینجا سیاست‌گذاری با دولت است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت افزود: در بخش فرهنگی یک عادتی در جامعه وجود دارد و آن اینکه شایعات دلال‌ها مردم را به سمت کالاهای خاص روانه می‌کند و باعث بالا رفتن قیمت‌ها و کمبود کالا می‌شود که این رفتار باید تغییر کند، باید این جو کاذب که مثل خوره به اقتصاد آسیب می‌زند را از بین برد، مردم باید از خرید کالای گران خودداری کنند تا بازارتنظیم شود و این باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل گردد.

معینی ادامه داد: اوایل انقلاب به دلیل تحولات اجتماعی، مدتی بازار مختل بود، اما بسیاری از کاسب‌ها جنس‌های خود را با قیمت‌های تمام شده در اختیار مردم قرار می‌دادند و جوان‌ها بدون دستمزد این کالاها را بین مردم توزیع می‌کردند؛ یعنی به دلیل این حمیت و اخلاق اجتماعی در دورانی که انتظار می‌رفت اجناس چند برابر شود، هیچ کالایی گران نشد و چه بسا ارزان‌تر هم گردید که دلیل آن کنار گذاشتن طمع بود و خداوند هم یاری کرد.

وی گفت: قتاعت بزرگترین ثروت و سرمایه است و روزی دست خداست، بنابراین کسانی که در شرایط خاص مانند وضعیت کنونی کشور، کالاها را انبار می‌کنند و عرضه نمی کنند باید بدانند خداوند عذاب دردناکی را به آنها وعده داده است.

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی گفت: در زمینه کشاورزی نیز با وجود اینکه ما دارای کشوری نیمه خشک هستیم، می‌توانیم جمعیت بالغ بر یک و نیم میلیارد نفر را تأمین کنیم که بازار مناسبی برای فعالیت است.

معینی ادامه داد: از نظر اقتصاد مقاومتی کشاورزی اولویت دیگر ماست؛ همان‌طور که حضرت امام (ره) اشاره کردند، غرب به دنبال نابودی کشاورزی ما بوده و هست و ایشان انقلاب سفید را به همین منظور طرح کردند که موفق هم شدند ما را از یک کشور صادر کننده گندم به یک وارد کننده تبدیل کنند.

وی گفت: ما می‌توانیم بحث نفت و انرژی را با بحث کشاورزی پیوند بزنیم و بخشی از درآمدهای نفتی را در راستای توسعه کشاورزی استفاده کنیم.

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی ادامه داد:‌ آبیاری در بخش‌هایی از کشاورزی ما هنوز سنتی است که گاهی چند برابر بیشتر آب مصرف می‌کند؛ اگر مصرف آب مدرن شود کشاورزی ما رشد می‌کند و چه بسا تولیدات ما به چند برابر می رسد.

معینی خاطرنشان کرد: باید در بخش کشاورزی سرمایه‌گذاری بیشتری انجام شود و اگر قرار است یارانه‌ای تعلق بگیرد، بهتر است به کشاورزی بدهیم تا هم کشاورز ضرر نکند و هم جنس ارزان به دست مردم برسد.

باید کف تولیدات کشاورزی ما به میزان نیاز سالانه باشد

وی افزود: موقعی ما می‌توانیم در زمینه کشاورزی بیمه شویم که اولاً در تمام کالاهای استراتژیک تولیدکننده باشیم و در ثانی صادرات هم داشته باشیم تا با نوسانات تولید با مشکل مواجه نشویم.

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی گفت: تولید ما در این کالاها باید طوری باشد که کف تولید ما به میزان نیاز سالانه باشد.

معینی گفت: کشورهای قدرتمند حتی به همسایه‌های ضعیف خود نیز رحم نمی‌کنند و با اختصاص یارانه به کشاورز و تولید محصول ارزان، تولید در اطراف خودشان را از بین می‌برند؛ کشورهای آمریکای لاتین از این سیاستگذاری‌ها بسیار متضرر شده‌اند.

وی گفت: ما هنوز در برخی محصولات راهبردی مانند گندم و جو و علوفه به حد مطلوب نرسیده ایم و جای کار بیشتری در این زمینه وجود دارد؛ به طوری که گاهی بازار ما متلاطم می‌شود و باعث گرانی کالاها می شود.

تولید ادبیات و ارائه راهکارها هدف همایش‌های اقتصاد مقاومتی بود

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی درباره همایش اول و دوم اقتصاد مقاومتی که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، گفت: ما در همایش اول که اردیبهشت امسال برگزار شد، بنا را بر پیگیری فرمایش رهبر معظم گذاشتیم، البته چون کار جدیدی بود دشواری‌هایی داشت.

معینی افزود: در همایش اول هدف ما بیشتر تبیین موضوع و تولید ادبیات بود و کتابی از مجموعه مقالات و سخنرانی‌های همایش به چاپ رسید و با استقبال خوبی روبرو شد.

وی ادامه داد: از طرفی با دستگاه‌های اجرایی نیز ارتباطاتی برقرار شد و نتایج این پژوهش‌ها در حوزه‌های اقتصادی به کار گرفته شد که چطور در شرایط تحریم کمترین آسیب را ببینیم.

رئیس دبیرخانه دائمی اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: از همایش دوم تصمیم گرفتیم که به صورت تخصصی تر عمل کنیم و چون اولویت اصلی حوزه انرژی است، همایش دوم را به این موضوع اختصاص دادیم.

معینی در خصوص برنامه‌های آتی دبیرخانه اقتصاد مقاومتی گفت: در تلاش هستیم تا نشست‌‌های هم‌اندیشی با حضور استادان و کارشناسان در موضوعات مهم اقتصاد مقاومتی در آینده برگزار کنیم.

وی در پایان گفت: بحث مالیات، مسکن، تولید، تجارت و نظام بانکداری از دیگر موضوعات بااهمیتی هستند که جای کار دارند و با کمک و مشاوره کارشناسان و برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی ان‌شاالله پیگیری خواهیم کرد.

  1. اصفهاني
    26 فوریه 2013

    مطالب ارزشمندي بود ولي براي نشستن به هدف بايد مشخص شود كه مجري هر يك از راهكارهاي ارائه شده چه كسي است؟
    معلوم باشد كه وقتي براي يك مشكل يك راهكار ارائه ميشود اين راهكار را بايد چه كسي به كار ببندد تا بتوان اولا آنرا ارزيابي كرد و ثانيا از مجري مذكور مطالبه نمود…. والبته ثالثا موانع آنرا برطرف نمود و پيشنيازهايش را فراهم كرد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.