دومین نشست هماندیشی برنامهریزی تولیدات سیما در مورد سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی با حضور اساتید حوزه و دانشگاه و جمعی از مدیران سیما برگزار شد.
در ابتدای این جلسه مدیر کل طرح و برنامه و نظارت سیما در سخنانی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در زمینه تبیین سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی؛ گفت: معاونت سیما در چند سال اخیر اقداماتی در این زمینه انجام داده است. ولی باید این اقدامات با برنامهریزیهای درازمدت همراه شود.
فاطمی در ادامه اضافه کرد: به منظور تبیین الگوی سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی نیازمند ارائه مصادیق صحیح از بایدها و نبایدهای برنامهسازی هستیم. به همین منظور مجموعه جلساتی برگزار کردهایم و در آن از اساتید حوزه و دانشگاه دعوت شده تا راهکارهای عملی در زمینه برنامهسازی ارائه دهند.
در ادامه جلسه حجتالاسلام پناهیان نماینده ولی فقیه در دانشگاه هنر، تبیین فلسفه زندگی را مهمترین اصل در ارائه سبک زندگی توصیف کرد و گفت: فلسفه خلقت انسان براساس آیات و روایات رنج و مشقت است و خداوند بارها در قرآن بر این مساله تاکید کرده است.
وی مدیرت سختیها را شیوه چگونه زیستن دانست و اضافه کرد: در زندگی هر انسانی دو نوع سختی وجود دارد، اول رنجی که بر اثر تقدیر هر فرد در زندگیش به وجود میآید و سپس سختیهایی که به صورت تکلیف از او خواسته میشود. زمانیکه در جامعه این دو برداشت نهادینه شود، می توان به سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی دست یافت.
وی ارتقاء جامعه را وابسته به تغییر نگرش جامعه و نخبگان آن دانست و افزود: نباید تمام سریالها و برنامهها در رسانه به این سمت برود که در پایان همه امور به خوبی و خوشی تمام شود، بلکه باید به جوانان بیاموزیم که سختیها و مشکلات لازمه زندگی است و نحوه مقابله و مدیریت این مشکلات است که زندگی انسان را ارتقاء میبخشد.
حجتالاسلام سعید مهدوی کنی نیز در سخنانی به تمایلات فطری انسانها اشاره کرد و گفت: نگاه هر فرد با توجه به ویژگیهای محیطیاش شکل میگیرد و با توجه به مشاهدات جوانانمان در دنیای امروز باید سبکهای مناسب زندگی را به او ارائه نمائیم.
وی اضافه کرد: ابتدا باید مدل سادهای از وضع موجود را شناخت و سپس به وضعیت مطلوب دست یافت. به خاطر داشته باشید برای رسیدن به وضعیت مطلوب باید صبور باشید و توقع یک برنامه آرمانی را نداشته باشید زیرا قادر نیستید تک تک مولفههای سبک زندگی را مشخص کنید. سبک زندگی جریانی است که باید باور کرد تا خود به خود به جریان افتد.
اعتماد سعید مدیر طرح و برنامه رادیو سلامت شناخت ملزومات سبک زندگی را مهم دانست و گفت: واکنشهای مختلفی میتوان به الگوهای ارائه شده از سوی غرب داشته باشیم. واکنشهای انفعالی و آنی که تنها به صورت لحظهای کاربرد دارند هیچگاه نتوانسته رفتاری را در جامعه نهادینه کند.
وی اضافه کرد: راهبرد فعال روش دیگری است که براساس برنامهریزیهای دقیق شکل میگیرد و میتوان از آن نتایج مثبتی را بهدست آورد. مبحث خانواده و تحکیم آن باید مرتبا در رسانه بیان شود و از نمایش خانوادههای از هم گسیخته باید اجتناب کنید.
در این جلسه همچنین پروین سلیحی مدیر امور زنان و خانوده صدا و سیما تمایل به دین و دینداری را میلی نهفته در انسان دانست و گفت: سالهاست که جوامع مختلف با ارائه الگوهایی در رسانهها جامعه خود را به سمت دلخواه هدایت میکنند. در تولیدات تلویزیونی میتوان با نمایش این الگوها سبک زندگی را برای مردم تعریف کرد.
وی به نحوه زندگی بسیاری از جوانان اشاره کرد و افزود: هماکنون بسیاری از جوانان ما که در خانوادههای مذهبی پرورش یافتهاند، رفتاری دوگانه دارند و اگر نتوانیم الگوی مناسبی در تمامی زمینههای زندگی برای جوانان ارائه کنیم جامعه آسیبی جدی خواهد دید.
حجتالاسلام شریفی سبک زندگی را لازمه زندگی در هر جامعه توصیف کرد و گفت: باورها و ارزشهای موجود در هر جامعه نوع پوشش، خانهسازی و بهطور کلی سبک زندگی را در هر جامعه نشان میدهد.
وی اضافه کرد: باید پیامدهای سبک زندگی غربی را با روشهای هنرمندانه نشان داد به عنوان مثال زشتیهای خانواده کم جمعیت را نشان دهیم. مهمترین آسیبها و نقاط قوت و ضعف ما عبارتند از: زندگی و رفتار عجلهای، کمتوجهی به کار گروهی، تعارفات افراطی، ظاهرسازی، قانونگریزی، نظمگریزی، بیتوجهی به اوقات فراغت، کمتوجهی به حقوق دیگران، فرصتطلبی، کمخوانی و…
حجتالاسلام شریفی در خاتمه احترام به والدین، استحکام نهاد خانواده، دغدغههای اجتماعی، فداکاری، ظلمستیزی و دستگیری از نیازمندان را از جمله نقاط قوت جامعه ایران توصیف کرد.
لطفا مصاحبه ای با خانم پروین سلیحی در مورد همسراشان دکتر لبافی نژاد داشته باشید.