به گزارش تریبون مستضعفین مرحوم دکتر مددپور از چهرههای برجسته فرهنگی و فکری تاریخ پس از انقلاب است که در دهه دوم و سوم انقلاب حضور پُررنگی در عرصه نظریهپردازی و تحلیل فرهنگ، فکر و خصوصاً هنر کشور داشته است.
حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر صادقیرشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلام و عضو شورای عالی انقلاب اسلامی درباره خدمات این شخصیت برجسته فکری و فرهنگی انقلاب اسلامی میگوید: «آقای دکتر مددپور، از نوادر افرادی بود که با دغدغه دینی، اسلامی و شاید به تعبیر دقیقتر شیعی و ایرانی، در حوزههای فکری گوناگون حضور فعال داشت. وی در تبیین حکمت معنوی هنری مینوی، در نقد غرب و مدرنیته و جریان روشنفکری غربگرا و در حوزه تاریخ هنر، با دغدغه شیعی و ایرانی و با شهامت علمی خاص، به تبیین و نقادی میپرداخت و مجموعهای افزون بر بیست عنوان اثر علمی که از این استاد اندیشمند و دردمند بر جای مانده، گواه صادقی است بر اهتمام علمی او و استقلال فکری او و شهامت او درنقد و پرکاری او در قلمرو اندیشه و ساحت فکر و فرهنگ دینی. ما متأسفانه در حوزه فلسفه هنر و تاریخ هنر و اندیشه دینی، با رویکرد مطالعه هنری و همچنین نقد غرب و مدرنیته و جریان روشنفکری غربگرا، نیروی کمی داریم و ایشان از نوادر این قلمرو علمی و فکری بود. شخصیتی ولایتمدار و ارادتمند به اهلبیت(ع) و به شدت جدی و استوار در تفکر دینی و تفکر ملی بود و نظایر وی در کشور ما بسیار اندکشمار هستند…»
خوشبختانه آثار فراوانی از دکتر مددپور به جای مانده است که غالب آنها به همت انتشارات سوره مهر (وابسته به حوزه هنری) منتشر شده است و با استقبال مخاطبان خاص خودش واقع شده است. امّا این همه آثار دکتر مددپور نبود و آثار دیگری از ایشان موجود است که از ناشران مختلفی منتشر شده است و چه بسا ضرورت دارد با اجازه خانواده محترم و هماهنگی با ناشران قبلی، همگی از سوی انتشارات سوره مهر در همان قالب منتشر شود.
از جمله اینها کتاب «ابنعربی؛ شیخ اکبر» ایشان است که در اواسط دهه هفتاد منتشر شد، ولی تاکنون تجدید چاپ نشده است و خیلیها از آن بیخبرند. کتاب دیگر، «کلیسای مسیح در ادوار تاریخی: با ملاحظاتی در زمینه پیدایش الهیات رهایی بخش در عصر بحران فرهنگ جدید» است که از سوی نشر پرسش آبادان منتشر شده و توزیع مناسبی نداشته است و در بسیاری از کتابفروشیها دیده نمیشود. «تفکری دیگر: گفتگوی اشپیگل با مارتین هیدگر با سه مقاله دیگر» هم کتاب دیگری است که در سال 1372 منتشر شده و در کمتر کتابخانه ای یافت می شود.
امّا مهمترین این مجموعه آثار باز نشر نشده، مجموعه 4 جلدی «خودآگاهی تاریخی» ایشان است که با ویرایش جدید در سال 1380 از سوی موسسه فرهنگی منادی تربیت وابسته به وزارت آموزش و پرورش است که متأسفانه پس از گذشت چندین سال، نه به درستی توزیع شده است و نه اینکه در بازار کتاب و فرهنگ موجود است.
این مجموعه که با نیت پشتوانه نظری و مبانی فکری کتب آموزشی مدارس برای معلمان و فرهنگیان و دانشجویان نگاشته شده است تا مخاطبان با خودآگاهی کسب شده، راه تحول بنیادین نظام آموزشی مهیا گردد. مددپور هم در مقدمهاش مینویسد:
«خودآگاهی جوهر همه تفکرات نظری در ادوار تاریخی است. با گذشت پنج قرن از تاریخ غرب و رسیدن امواج فکر جدید رنسانسی به عالم شرق، و به حجاب کشیده شدن عالم اسلامی از سوی عالم جدید، خودآگاهی اصیل اینجا اغلب در روشنفکران غربگرای ما فرد میمیرد و این چنین قوم ما دچار بیتاریخی میشود….
مجموعه مقالات خودآگاهی تاریخی در طلب جمع میان حکمت انسی اسلامی و با سنت شرقی و تفکر آمادهگر است، تا تمهیدی باشد جهت آمادگی و احیای احساس انتظار که آغاز رهایی از تاریخ اکنونزده غربی ملل اسلامی و شرقی و ورود به دوران ماجرایی و تاریخی عصر فتوح و گشایش قدس ماست.»
کتاب اول این مجموعه، به «مبانی نظری تاریخ و تمدن» میپردازد. کتاب دوم به «تفکر معنوی آمادهگر در غرب و شرق»، کتاب سوم به «تجدد و سنت» و کتاب و چهارم به «اسلام و اندیشه مدرن» میپردازد.
بگذریم از اینکه مقالات و گفتگوهای پراکنده بسیاری از این استاد برجسته موجود است که تاکنون به زیور کتاب آراسته نشدهاند و نیازمند همت خانواده و شاگردان و ارادتمندان ایشان است.
با توجه به اینکه هشتمین سال درگذشت وی را پیش رو داریم چه خوب است انتشارات سوره مهر حوزه هنری (ناشر غالب استاد مددپور)، برای بزرگداشت این شخصیت برجسته فکری و هنری معاصر، به تجدیدچاپ آثار ایشان اقدام کند.
* دکتر محمد مددپور، متولد 1334 در شهرستان بندرانزلی، محمد مددپور، در سال 1334 در شهرستان بندرانزلی متولد شد. وی دارای دکترای فلسفه هنر و از شاگردان دکتر سید احمد فردید و دوستان شهید آوینی بود. مددپور درسهای فردید را در کتابی با عنوان «دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان» به رشته تحریر درآورد. وی مدیر دفتر مطالعات دینی پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی حوزه هنر و عضو هیأت علمی دانشگاه شاهد بود. وی پیش از بیست سال، درحوزه مباحث نظری فلسفی و حکمت و هنر اسلامی تحقیق و تدبر نموده بود و آثار بسیاری را از خود برجای گذاشت. مددپور در چهارم فروردین 1384 در اثر سانحه رانندگی درگذشت.
Sorry. No data so far.