چهارشنبه 24 آوریل 13 | 18:05

حسینعلی عظیمی، مرد میدان جهاد سازندگی

روح‌الله ایزدخواه

عظیمی جهادگر و جانباز، امروز مهم ترین دغدغه‌اش انتقال تجربه عظیم و بی‌نظیر جهادسازندگی به نسل جوان است. او معتقد است الگوی انقلاب در عرصه مدیریت وسازندگی، الگوی مدیریت جهادی است که باید عمیقاً مورد مطالعه قرار گرفته و برای بکارگیری مجدد و متناسب با مقتضیات روز، تئوریزه و فرموله شود.


تریبون مستضعفین-دکتر روح الله ایزدخواه

​حاج حسینعلی عظیمی، از پیشکسوتان جهادی، مهندس سالخورده‌ای است که هنوز حال و هوای سال 58 را در خود حفظ کرده است؛ وی متولد 1326 اصفهان است که پس از فراغت از فوق لیسانس مهندسی عمران – آب، از دانشگاه شیراز وارد پروژه های مهم ملی شد، و همان موقع که فرمان امام بر تشکیل جهادسازندگی، او را برانگیخت تا شرکت مهندسی درآمدزای خود را رها کند و همراه با سایر جهادی‌ها راهی روستاها شود تا تخصص خود را برای رفع ویرانی‌های کشور بکار گیرند. قابلیت‌های وی همان بدو امر سبب شد که به فرمانداری شهر بابک و استانداری هرمزگان برسد. وی از اولین کسانی بود که در سال 59 برای رسیدگی به وضعیت محرومیت‌ها با دو روز پیاده روی وارد منطقه بشاگرد شد.عظیمی

مهندس عظیمی که دریافت ساختارهای دولتی هنوز ظرفیت پرداختن به آرمانهای بلند انقلاب را ندارد، استانداری را کمتر از یکسال بعد رها کرد و خدمات خود را در قالب جهادسازندگی ادامه داد. وی در سالهای اوج فعالیت جهادسازندگی در روستاها، به عنوان نماینده استان‌ها عضو شورای مرکزی این نهاد بود. از خاطرات تلخ او در این ایام، وزارتخانه شدن جهادسازندگی است. وی نقل می‌کند: «یک روز قبل از تصمیم‌گیری در مجلس شورای اسلامی، به همراه عده‌ای از اعضای شورای مرکزی جهادسازندگی با رییس‌جمهور وقت (مقام معظم رهبری) جلسه داشتیم تا جلوی این تصمیم گرفته شود. گفتیم وزارتخانه شدن جهاد، جلوی حرکت شتابان آن را خواهد گرفت و آن را از کارایی می‌اندازد. ایشان پذیرفتند و از نماینده نخست‌وزیر خواستند تا لایحه مربوطه را از مجلس پس بگیرد. اما نخست‌وزیر به این خواسته رییس‌جمهور، عمل نکرد».

با وزارتخانه‌شدن جهادسازندگی از یک سو و اوج گرفتن عملیات‌های سنگین در جنگ تحمیلی از سوی دیگر، عظیمی به همراه بسیاری دیگر از جهادگران، پا به عرصه دفاع گذاشتند و «پشتیبانی مهندسی جنگ جهادسازندگی (پ.م.ج.ج)» را پایه‌ریزی نمودند. مهندس عظیمی به عنوان فرمانده طراحی و عملیات آبی ‌و خاکی در پ.م.ج.ج عمل می‌کرد و تا فرماندهی قرارگاه مهندسی کربلا پیش رفت. او از جمله جهادگرانی بود که طراحی و ساخت دستاوردهای چشمگیر مهندسی جنگ از جمله پل بعثت را در کارنامه خود ثبت نموند.

عظیمی بعد از جنگ، در قالب سازمان پ.م.ج.ج. برای بازسازی منطقه زلزله‌زده منجیل و رودبار، عازم این منطقه شد تا الگوی مدیریت جهادی را بعد از جنگ، در خدمت سازندگی بکار گیرد.

دیری نپایید که با انحلال آخرین بقایای جهادسازندگی، یعنی سازمان پ.م.ج.ج توسط تکنوکرات‌ها، نهاد منسجم و مقتدر جهادسازندگی از هم پاشید و عظیمی از جمله جهادگرانی بود که حاضر به بسنده کردن به میز اداری نبودند و لذا از جهاد استعفا داد. وی ابتدا با اولین گروه‌های جهادی به روستاها می‌رفت با این هدف که الگوی توسعه‌ی منطقه‌ای را آنطور که در جهادسازندگی نضج گرفت، ادامه داده و به تکامل برساند. همچنین دوره‌ای را به عنوان مشاور توسعه منطقه ای جهادسازندگی لبنان، در جمع حزب‌الله لبنان به تدریس آموزه‌های عینی و علمی خود پرداخت.

مهندس عظیمی که همچنان دغدغه تبیین و تدوین الگوی مدیریت جهادی را برگرفته از تجربه گران‌سنگ جهادسازندگی در خود حفظ کرده، طی ده‌سال اخیر، دائماً در این مسیر تلاش نموده است. از تدوین تجربیات مهندسی جنگ گرفته تا جمع آوری و ذخیره رایانه‌ای اسناد مهندسی جنگ تا مصاحبه وسیع و عمیق با فرماندهان مهندسی جنگ تا راه‌اندازی موسسه شمایل و موسسه فرهنگی سنگرسازان بی‌سنگر برای تدوین همین تجربیات از جمله تلاش‌های علمی و فرهنگی است که او با دست خالی و قلت امکانات و نیرو انجام داده است. او به همراه برخی از هم‌قطاران خود، برای آنکه یاد و نام جهادسازندگی و شهدای آن فراموش نشود و خانواده 500 هزار جهادگر، انسجام خود را حفظ نمایند، کانون سنگرسازان بی‌سنگر را به عنوان یک تشکل مردم‌نهاد پایه‌ریزی نمودند که مؤسسین آن مجموعه‌ای از 700 فرمانده یگان‌های مهندسی جنگ هستند و در 27 نقطه کشور تشکل یافته‌اند.

عظیمی جهادگر و جانباز، که یک بار هم تا مرز شهادت پیش رفته و به دنیا برگشته است، امروز مهم ترین دغدغه‌اش انتقال تجربه عظیم و بی‌نظیر جهادسازندگی به نسل جوان است. او معتقد است الگوی انقلاب در عرصه مدیریت وسازندگی، الگوی مدیریت جهادی است که باید عمیقاً مورد مطالعه قرار گرفته و برای بکارگیری مجدد و متناسب با مقتضیات روز، تئوریزه و فرموله شود.

البته این کارهای فرهنگی او را از مدیریت اجرایی و ارائه ی الگو برای مدیریت خویش باز نداشته است. مشاور وزیر و مسئول شرکت ها و مؤسسات وابسته به وزارت جهاد سازندگی در سال 68، طرح و اجرای پروژه درختکاری حرم تا حرم و نماینده وزیر در ستاد طرح جنات در سال 69، مدیریت طراحی واجرای کانال های آبرسانی، پروژه های آبیاری و زهکشی، اجرای تونل، معاونت فنی آب و خاک موسسه جهاد نصر و ایفای نقش مشاور وزیر جهاد کشاورزی در آ ب و خاک بخشی از کارنامه ی اوست.

  1. سمیه
    25 آوریل 2013

    خداوند حفظش کنه

  2. علی
    25 آوریل 2013

    مدیریت جهادی باید امروز به عنوان یک الگوی مدیریت مورد توجه قرار بگیرد

  3. عباس
    25 آوریل 2013

    یکی از اشتباه بزرگ جمهوری اسلامی حذف جهاد سازندگی بود

  4. بیخال
    17 مارس 2014

    سلام امروز خدا توفیق داد که از نزدیک ایشان را زیارت کنم،واقعا باید از جهاد گران عالم و دغدغه مندی همچون ایشان در راس امور و اتاق های فکر کاربردی بهرهمند شد.یاعلی

  5. جعفر
    29 سپتامبر 2014

    موفق ومویدباشیدجهادگران واقعی

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.