ادعاهای جدید غرب درباره استفاده دولت سوریه از «گاز کشنده سارین» علیه معارضان این کشور به بهانه جدیدی برای ایجاد هجمه روانی و رسانهای علیه بشار اسد تبدیل شده است.
ماه گذشته حکومت سوریه و مخالفان آن یکدیگر را به کاربرد سلاح شیمیایی در منطقه خان العسل در استان حلب متهم کرده بودند.
دولت بشار اسد کاربرد این گونه تسلیحات را رد کرده است. دولت سوریه میگوید مخالفان مسلح، ماه گذشته در منطقه خان العسل در استان حلب از سلاحهای شیمیایی استفاده کردهاند.
ادعای استفاده بشار اسد از سلاحهای شیمیایی از مدتها پیش در وهلههای مختلف علیه دولت وی مطرح شده اما دو روز پیش برای اولین بار یک مقام ارتش رژیم صهیونیستی ادعای استفاده دولت بشار اسد از گاز مرگبار «سارین» را مطرح کرد.
سارین یکی از خطرناکترین گازهای سمی است که قدرت کشندگی آن از گازهای خردل و کلر هم بیشتر است.
به دنبال انتشار این خبر، مقامات و رسانههای غربی هجمه تبلیغاتی جدیدی علیه سوریه آغاز کردند.
روزنامه انگلیسی گاردین ابتدا روز گذشته در گزارشی خبر داد بازرسان سازمان ملل قصد دارند نمونههای خاکی که سازمانهای اطلاعاتی غرب در اختیار آنها قرار داده و طبق ادعاها از خاک سوریه تهیه شدهاند را مورد آزمایش قرار داده تا استفاده از گاز سارین در خاک این کشور را بررسی کنند.
چاک هیگل، وزیر دفاع آمریکا که از امارات متحده عربی دیدن میکرد هم روز گذشته گفت این گمان وجود دارد که از گاز سارین علیه مخالفان استفاده شده باشد.
به ادعای آقای هیگل از این تسلیحات به طور محدودی استفاده شده است. او به مکان و زمان کاربرد این تسلیحات اشاره نکرد، اما گفت: «این اقدام نقض تمام کنوانسیونهای جنگی است.»
سایر مقامات و سازمانهای آمریکا هم تلاش کردند در این فضاسازی روانی ایفای نقش کنند. اندکی از اظهارات وزیر دفاع آمریکا نگذشته بود که جامعه اطلاعاتی آمریکا ادعاهای قبلی را تکرار و طی بیانیهای اعلام کرد نظام بشار اسد «در مقیاسی محدود» از سلاحهای شیمیایی و به طور اخص از گاز سارین برای سرکوب مخالفان استفاده کرده است.
کاخ سفید، اما به ارزیابیهای جامعه اطلاعاتی آمریکا با دیده تردید نگریست: به گزارش خبرگزاری رویترز، میگوئل رودریگز، مدیر اداره امور قضایی کاخ سفید در نامهای به قانونگذاران آمریکایی تصریح کرده: «با در نظر گرفتن گستره این موضوع و آنچه ما از تجارب قبلیمان یاد گرفتهایم، ارزیابیهای اطلاعاتی به تنهایی کافی نیستند ـ تنها حقایق موثق و متقن که بتوانند به ما تا اندازهای اطمینان بدهند، فرایند تصمیمگیری ما را هدایت خواهند کرد.»
علیرغم این، وزیر خارجه آمریکا گفته است که سوریه در دو حمله جداگانه علیه مخالفان از سلاحهای شیمیایی استفاده کرده است.
باراک اوباما شش ماه پیش گفته بود که استفاده از سلاح شیمیایی می تواند واکنش نظامی آمریکا را در پی داشته باشد؛ برخی از جریانهای تندروتر این ادعاهای اثباتنشده را نشاندهنده عبور بشار اسد از «خط قرمز» اوباما دانستهاند.
جان مککین، سناتور جمهوریخواه آمریکا روز گذشته گفت که استفاده از سلاحهای شیمیایی نشان دهنده عبور سوریه از خط قرمزهای آمریکاست.
وی همچنین خواهان برقراری منطقه پرواز ممنوع بر فراز خاک سوریه شده و از آمریکا خواست به مخالفان سوریه کمکهای نظامی ارسال کند.
«دایان فاینستاین» سناتور دموکرات که ریاست کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا را به عهده دارد در بیانیهای در این خصوص به عبور بشار اسد از «خط قرمز» تاکید کرده است.
همصدا با آمریکاییها، وزارت خارجه بریتانیا هم گفته که اطلاعات «محدود اما محکمی» دارد، مبنی بر اینکه در سوریه سلاحهای شیمیایی از جمله «سارین» استفاده شده است.
دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس، امروز آنچه به ادعای وی شواهد روزافزون استفاده از سلاحهای شیمیایی خوانده را «بسیار جدی» و نیازمند توجه دانست.
وی افزوده اینکه نیروهای انگلیسی وارد جنگ علیه بشار اسد شوند، بسیار بعید است اما باید حمایتها از مخالفان افزایش یابد تا دولت بشار اسد تحت فشار قرار گیرد.
در همین راستا، بانکیمون، از دولت سوریه خواست به بازرسهای این سازمان اجازه دهد برای تحقیق دربار ادعاهای آمریکا وارد سوریه شده و شواهد کاربرد سلاحهای شیمیایی در این کشور را مورد بررسی قرار دهد.
سوریه پیشتر در ماه جاری میلادی متنی را بین اعضای سازمان ملل متحد توزیع کرد که در آن نسبت به «مانورهای» مشکوک هیئت رئیسه این سازمان برای تکرار سناریوی منجر به اشغال عراق با طرح «اتهامهای بیاساس» هشدار داده بود.
فیصل المقداد معاون وزیر خارجه سوریه هفته گذشته به روزنامه انگلیسی گاردین گفته بود که کشورش تنها با یک تحقیق «واقعی» توسط سازمان ملل متحد موافقت خواهد کرد و حاضر نیست به تکرار تحقیقات سازمان ملل در عراق تحت حکومت صدام تن دهد.
Sorry. No data so far.