موضوع بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات یازدهمین دورهی ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان را میتوان نقطهی عطف وظایف شورای نگهبان در قیاس با ادوار گذشتهی انتخابات ریاستجمهوری دانست.
از نکات قابل توجه در این دوره از انتخابات حضور چهرههای شناخته شدهای است که از زمان ثبتنام شایعهی رد صلاحیت آنان مطرح بوده است و فعالان سیاسی و حقوقی معتقدند که به دلیل عملکرد و مواضع آنان در گذشته، شورای نگهبان میبایست از تأیید صلاحیت آنان خودداری کند.
نامهی بیش از صد نفر از نمایندگان مجلس و نیز نامهی ۷۴۵۶ نفر از حقوقدانان برجستهی کشور به آیتالله جنتی در خصوص عدم تأیید صلاحیت دو نفر از نامزدهای پرحاشیهی این دوره از انتخابات، را میتوان گوشهای از درخواستهای نخبگان جامعه دانست که از شورای نگهبان خواستهاند نباید اجازه دهد انتخابات ریاستجمهوری عرصهی فعالیت حامیات فتنه ۸۸ و منحرفین فکری و اعتقادی باشد.
اگرچه مصداق نامهی نمایندگان مجلس و حقوقدانان به آیتالله جنتی کاملاً مشخص و واضح است اما اخیراً نامهای از آیتالله حائری شیرازی به رهبر معظم انقلاب توسط سایت شخصی ایشان رسانهای شده که علاوه بر اینکه هدف از علنی کردن آن مشخص نیست محتوای آن نیز قابل تأمل است.
حذف «فرد برجسته» حتی با «توجیهاتِ حذف منطقی» با حماسه سیاسی ناسازگار است!
امام جمعه سابق شیراز در این نامه که متن کامل آن منتشر نشده آورده است: «حذف یک فرد برجسته از صحنه انتخابات در شرایط کنونی با هدف ایجاد حماسه سیاسی ناسازگار است. حتی اگر توجیهاتِ حذف، منطقی باشد.»
آیتالله حائری اگرچه هیچ اشارهای به «فرد برجسته» مورد نظر خودشان نکرده است اما درخواست ایشان مبنی بر اینکه «حتی اگر توجیهاتِ حذف فرد برجسته هم منطقی باشد در شرایط کنونی ناسازگار است» مشخص نیست بر اساس چه ادلهی شرعی و قانونی مطرح شده است.
آنگونه که امام(ره) و رهبر معظم انقلاب بارها فرمودهاند شورای نگهبان موظف است طبق «قانون» عمل کند و «مصلحتاندیشی» از وظایف این شورا نبوده و نیست و اعضای این شورا میبایست صلاحیت نامزدها را بر اساس معیارهای قانونی نه مصلحتی مورد ارزیابی قرار دهند.
اینکه اکنون آیتالله حائری در نامهی خود به رهبری نوشتهاند «حذف فرد برجسته»، «حتی با توجیحات منطقی حذف» با شرایط کنونی کشور ناسازگار است این را به ذهن متبادر میکند که ایشان از رهبر معظم انقلاب خواستهاند که به شورای نگهبان دستور دهند که مصلحت را فدای قانون کنند تا اینگونه هدف حماسهی سیاسی در کشور محقق شود!
حذف یکی از دو طرف حاضر در رقابت حضور مردم را حداقلی میکند!
امام جمعه سابق شیراز در بخش دیگری از نامهی خود به رهبر انقلاب نوشتهاند: «حماسه سیاسی در انتخابات و مشارکت حداکثری که همواره موردنظر رهبری بوده است، وقتی تحقق مییابد که افراد رده اول دو طرف در رقابت حاضر باشند. مثلاً بازی استقلال و پیروزی، همه را در استادیوم حاضر میکند و جای خالی نمیماند. حذفی یکی از این دو تیم حضور را به حداقل میرساند.»
در این بخش از نامه، آیتالله حائری به گونهای هندسهی انتخابات را توصیف کردهاند که انتخابات دو قطبی است و گویا قرار است یکی از دو طرف حاضر در این رقابت حذف شود درحالی که اقبال عمومی از نامزدهای دیگر که نمایندگی گفتمان انقلاب اسلامی را برعهده دارند برخلاف چهرههایی که احتمال رد صلاحیت آنان مطرح شده بیشتر است و نه تنها آنان -در صورت تأیید صلاحیت- یک طرف قطبهای انتخابات نیستند بلکه حذف آنان خللی در حضور مردم نخواهد داشت.
شورای نگهبان! ای بسا شما از امری خوشتان نمیآید اما خیرتان باشد!
وی در پایان نامه خود از مقام معظم رهبری خواسته است که به شورای نگهبان بفرماید، «فعسى أن تکرهوا شیئاً و یجعل الله فیه خیراً کثیراً» ای بسا که شما از امری خوشتان نمیآید و خداوند در همان کار خیر کثیر قرار دهد.
قطعاً آیتالله حائری شیرازی به عنوان یکی از اعضای برجستهی مجلس خبرگان رهبری بهتر از نگارنده میداند که فقها و حقوقدانان شورای نگهبان آنگونه که رهبر معظم انقلاب بارها فرمودهاند از «انسانهای پرهیزکار، متقی و آگاه به مسائل» تشکیل شده است که بر اساس هوا و هوس و سلایق شخصی قضاوت نخواهند کرد و توصیهی ایشان به اعضای شورای نگهبان مبنی بر اینکه «ای بسا که شما از امری خوشتان نمیآید و خداوند در همان کار خیر کثیر قرار دهد» از بدیهات و وظایف اولیه اعضای این نهاد خواهد بود.
Sorry. No data so far.