چهارشنبه 22 می 13 | 15:59

مردم رفتار خود را تغییر دادند ولی دولت نه!

امروز اقتصاد صنعت برق به گونه اي نيست که بخشي خصوصي جذاب باشد و لذات به ما ماموريت داده شد که علاوه بر پيمانکاري در حوزه نيرو ما کارفرمايي را نير پذيرفته ايم اما در افق اينده اين است که از حوزه کارفرمايي خارج شويم.


ثریابه گزارش تریبون مستضعفین ۴۵مين قسمت از برنامه تلوزيوني ثريا به موضوع الزامات دولت آينده در حوزه نيرو و انرژي هاي نو پرداخت.

مهمانان اين برنامه مهندس حميد چيت چيان، مشاور عالي وزير نيرو و مهندس عباس علي آبادي مديرعامل گروه مديريت پروژه هاي نيروگاهي ايران(مپنا) به صورت حضوري و دکتر ناصر باقري مقدم کارشناس سياست گذاري انرژي هاي نو بودند.

مقصودی: در حوزه برق نه تنها توانسته ایم نیاز داخل را تامین کنیم بلکه توانسته ایم صادرات نیز داشته باشیم

محسن مقصودي مجري کارشناس برنامه ثريا در ابتدا مروري بر وضعيت حوزه نيرو در کشور داشت.

مقصودي با بيان اينکه ما توانمندي هاي خوبي در حوزه علمي در حوزه مخابرات و نفت و … داريم اما بسياري از نيازهاي صنعت مخابرات و نفت کشور از خارج تامين مي شود اظهار داشت: اما در حوزه نيرو نه تنها توانسته ايم نيازهاي داخل را تامين کنيم بلکه توانسته ايم خدمات فني و مهندسي در حوزه نيرو را به خارج از کشور صادر کنيم و حدود 28 درصد صادرات خدمات فني و مهندسي و حدود 3 ميليارد دلار از صادرات غير نفتي کشور در حوزه نيرو بوده است که اين رقم دو برابر صادرات فرش و پسته کشور است که به کشورهايي مانند عراق و ارمنستان و تاجيکستان و نيجريه وبرخي کشورهاي ديگر اين خدمات را ارائه دهند

مقصودی: صادرات برق کشور به شدت از واردات آن پیشی گرفته است

وي همچنين اعلام کرد: در طي سال هاي گذشته در کنار رشد ساخت نيروگاه ها در خارج از کشور، صادرات برق کشور نيز رشد زيادي داشته و از سوي ديگر واردات کشور رشد کمتري داشته است و صادرات برق کشور به مراتب از واردات کشور پيشي گرفته و بيشترين ميزان اين صادرات به کشورهاي عراق و ترکيه بوده است.

علی آبادی: در قبل از انقلاب حدود 7000 مگاوات نيروگاه داشتيم که حدود 3500 مگاوات از این نيروگاه ها برق مي گرفتيم.

مهندس عباس علي آبادي مدير عامل گروه مپنا در ابتدا در توصيف اهميت وضعيت گذشته کشور در حوزه برق اظهار داشت: برق اهميت فراواني دارد که بر کسي پوشيده نيست و در جاي جاي اقتصاد کشور و جهان جاي خود را پيداکرده است. کشور ما در گذشته هاي دور از مشکلات برق و خاموشي رنج مي برد. ما در قبل از انقلاب حدود 7000 مگاوات نيروگاه داشتيم که حدود 3500 مگاوات از این نيروگاه ها برق مي گرفتيم. در جنگ تحميلي دشمن زيرساخت هاي کشور و خصوصا نيروگاه هاي کشور را هدف قرار داد و اهميت صنعت برق در کشور حس شد و و مديراين کشور به اين نتيجه رسيدند که بايد اين صنعت رشدکند. از سوي ديگر و کشور منابع خوبي نيز داشت پس از گسترش توانمندي هاي داخلي به فکر تامين برق منطقه نيز افتاديم که اين راهنماي خوبي براي مديران کشور بود البته از ابتدا هم اين تحريم ها وجود داشت و اين روحيه خود اتکايي در کشور به وجود آمد و سازمان هايي مانند مپنا به وجود آمدند که اين مسئوليت ساخت نيروگاه ها و توسعه آنها را برعهده گرفتند

چیت چیان: هوشمندی مدیران در پروژه های مشترک با شرکت های خارجی عامل توسعه صنعت برق در کشور بود

مهندس چيت چيان مشاور عالي وزير نيرو در باب زمينه هاي توسعه صنعت برق در کشور اظهار داشت: ظرفيتي که بروز انقلاب به وجود آمد در کنار ظرفيتي که مردم داشتند بزرگترين انگيزه براي اقدامات بزرگ در کشور بود. صنعت برق از همان ابتدا مراوده و تعامل جدي با دنيا و صاحبان صنايع و فناوري داشت. اين مراوده با دنيا ظرفيت هايي را ايجاد کرد و در کنار آن هوشمندي مديران حوزه نيرو بود که از اين ظرفيت ها براي توسعه صنعت برق کشوراستفاده کنند.

مشاور عالي وزير نيرو در تشريح فرآيند توانمند سازي صنايع داخلي در حوزه نيرو گفت: در ابتدا هر برق منطقه اي بدون توجه به بقيه شرکت ها مستقلا سفارش خودش را مي داد اما مديريت به اين نتيجه رسيد که اگر اين درخواست ها را تجميع کند، ميزان درخواست بالاي ايجاد شده باعث مي شود که در مقابل طرف خارجي حرف براي گفتن داشته باشيم و طرف خارجي را مجبور کنيم که در حين ساخت نيروگاه هاي اوليه انتقال فناوري ساخت نيروگاه را نيز انجام بدهد.

چیت چیان: ایجاد ساختار های مناسب لازمه توسعه صنعت

وي همچنين در مورد ايجاد ساختارهاي مناسب براي توسعه صنعت نيرو در کشور تاکيد کرد: نکته مهم ديگر اينکه براي توسعه صنعت برق در کشور ساختارهاي مناسب در صنعت که اين کار را انجام دهد نيز ايجاد شد. ابتدا يک ساختار براي مديريت پروژه هاي سد و نيروگاه هاي برق آبي به نام شرکت آب نيرو ايجا دگرديد و همچنين يک ساختار خوب براي مديرت پروژه هاي نيروگاهي به نام مپنا ايجاد گرديد و در کنار آنها ساختارهاي پيمان کاري و مشاوره اي ديگر نيز ايجاد کردند که بتوانند مديريت توسعه فناوري و صنعت نيروگاهي در کشور را پيگيري کنند.

علی آبادی: گام به گام به سمت تولید تجهیزات با فناوری بالا

علي آبادي مديرعامل گروه مپنا در ادامه در تبيين فرآيند رشد توانمندي هاي گروه مپنا اظهار داشت: در قبل هيچ تجهيزي را در داخل نمي ساختيم و اگر شرکتي هم بودتنها کارهاي عمراني کم اهميت را انجام مي دادند. مپنا به عنوان مديريت پروژه ها ي نيروگاهي به عنوان مديريت ساخت نيروگاه ها در کشور ايجاد شد. مپنا از همان ابتدا کار را براي بومي سازي شروع کرد. ابتدا قطعات اصلي از خارج تامين مي شد و قطعات جانبي در کشور ساخته مي شد در مرحله بعد به سمت ساخت تجهيزات اصلي رفتيم و در بخش هاي اصلي نيز به سمت ساخت قطعات با فناوري بالا مانند پره حرکت کرديم.

وي ادامه داد: بالا بودن فناوري ساخت پره به حدي است که تنها در چند کشور محدود در دنيا ساخته مي شود و ما جز چند کشور ي هستيم که توربين هاي گازي بزرگ را مي سازيم و ما امروزه به اروپا، هند، اندونزي، الجزارير، پاکستان و چندين کشور ديگر پره و تجهيزات صادر کرده ايم

علی آبادی: تحریم مپنا برای خارج کردن آن از دور رقابت بود

مديرعامل گروه مپنا با اشاره به ورود مپنا به بازارهاي خارجي در مورد تحريم هاي اعمال شده در حوزه نيرو افزود: کشورهاي خارجي به جايي رسيددندکه ديدند مپنا در کنار انها در مناقصات شرکت مي کند و وارد بازار شده و با آنها رقابت مي کند لذا آنها ديگر خدمات خود را به قطع کردند و تعهدات خود را انجام نداند و ما را تحريم کردند. در نتيجه ما وارد تحقيق و توسعه شديم که بتوانيم نيازهاي داخلي خود را در حوزه فناوري و طراحي تامين کنيم

علی آبادی: اگر امروز در رويدادهاي بزرگ نيروگاه سازي دنيا شرکت کنيد حتما مپنا جز پنج تاي اول است

علي آبادي در مورد جايگاه مپنا در دنيل در حوزه ساخت نيروگاه تاکيد کرد: اگر امروز در رويدادهاي بزرگ نيروگاه سازي دنيا شرکت کنيد حتما مپنا جز پنج تاي اول است و نام ان در کنار شرکت هاي بزرگ دنيا قرار گرفته است .

چیت چیان: 20 سال پیش همه چیز صنعت نیرو دست خارجی ها بود اما الان کاملا دست داخلی هاست

چيت چيان، مشاور عالي وزير نيرو در ادامه در حوزه توانمندي کشور در بخش نيرو افزود:20 سال پيش ما اگر مي خواستیم يک خط انقال يا نيروگاه احداث کنيم همه کار آن از طراحي تا ساخت و اجراي آن در درست خارجي ها بود اما الان مطلقا هيچ کدام از آنها توسط خارجي ها انجام نمي شود.

چیت چیان: مديران سايرکشورها اذعان مي کنند که شرکت هاي ايراني هم از لحاظ کيفيت و هم از لحاظ قيمت و سرعت کار بهتر هستند.

وي ادامه داد: در زمينه ساخت نيروگاهي حرارتي مپنا سرآمد است. در زمينه اجراي سدهاي برق آبي و ساخت نيروگاه هاي برق آبي ما شرکت هاي متعدد داريم و در حوزه مديريت پروژ ه هاي برقآبي شرکت فراب فعال است که صاحب نام مي باشد. اين شرکت در خارج کار مي کند و مديران سايرکشورها اذعان مي کنند که شرکت هاي ايراني هم از لحاظ کيفيت و هم از لحاظ قيمت و سرعت کار بهتر هستند.

چيت چيان افزود: ترانس ها و سوييچ ها و تابلوها و تجهيزات، سيم و کابل و دکل هاي برق همه در کشور طراحي و ساخته مي شود فقط در حوزه ابزار دقيق خيلي رشد نکرده ايم. در کنار ساخت تجهيزات و مديريت پروژه ها، شرکت هاي مشاوره و پيمان کاري ما نيز شرکت هاي توانمندي شده اند

چیت چیان:از نظر اقتصادي وضعيت صنعت برق را در جايگاه مناسبي قرار نداده ايم

معاون سابق وزير نيرو در باب مشکلات شرکت هاي سازنده نيروگاه نيز اعلام کرد: در اين چند سال اخير از نظر اقتصادي وضعيت صنعت برق را در جايگاه مناسبي قرار نداده ايم چرا که اين شرکت ها کار را انجام داده اند اما مطالباتشان را نتوانسته اند دريافت کنند و دولت به آنها پرداخت نکرده است و لذا بسياري از شرکت ها حتي تجهیزات خود را فروخته اند که حقوق پرسنل خود را بدهند و ما نبايد بگذاريم که اين توانمندي ها از بين برود.

علی آبادی: مشکل اقتصاد برق است

علي آبادي مديرعامل گروه مپنا در تشريح فعاليت ها و توانمندي هاي گروه مپنا در حوزه هاي ديگر نيز اعلام کرد: ما الان در حوزه صنعت نفت و مهمترين تجهيزات اين صنعت که ماشين هاي دوار وتوربوکمپروسورها و توربين هاي گازي هستند و ساير اجزا و قطعات را مي سازد.

وي ادامه داد: در زمينه ساخت الکتروموتورهاي دورمتغير که بسيار مهم است وارد شده ايم. در ساخت انواع بويلر ها و تجهيزات فرايندي و شيرها و پمپ ها ورود شده است

علي آبادي افزود: در اجراي پروژه هاي اي پي سي پروژه هاي صنعت نفت نيز ورود کرده ايم که در گذشته چنين کاري در اين حد نداشته ايم

مديرعامل گروه مپنا در تشريح مشکلات صنعت نيرو اظهار داشت: مشکل ما در صنعت در ساخت قطعه و نيروي انساني نيست بلکه مشکل اقتصاد برق است. حدود 300 ميليون يورو پول ساخت يک واحد نيروگاه سيکل ترکيبي است اما آيا به همان نسبت براي بازگشت سرمايه هم فکر شده است؟! و بايد مطالبات پرداخته شود

وي ادامه داد: اما مپنا با اين وضع حدود ده هزار مگاوات نيروگاه دارد و اين کار را در حوزه نفت هم کرده است و به صورت کامل در توسعه ميدان نيز وارد شده است. در حوزه لوکوموتيو نيز که يک نيروگاه متحرک و کار روتيني براي مپنا است وارد شده است. علي رغم همه فشار ها مپنا دوام آورده است چون ساختار گسترده اي دارد که در داخل و خارج از کشور کار مي کند و تنوع توانمندي ها باعث مي شود که بتوانيم روي پاي خود بايستيم.

علي آبادي: امروز اقتصاد صنعت برق به گونه اي نيست که بخشي خصوصي جذاب باشد

علي آبادي افزود: امروز اقتصاد صنعت برق به گونه اي نيست که بخشي خصوصي جذاب باشد و لذات به ما ماموريت داده شد که علاوه بر پيمانکاري در حوزه نيرو ما کارفرمايي را نير پذيرفته ايم اما در افق اينده اين است که از حوزه کارفرمايي خارج شويم.

چیت چیان: مپنا باید روی تحقیقات کاربردی کار کند و از حوزه کارفرمایی و نیروگاه داری خارج شود

حمید چيت چيان مشاور عالی وزیر نیرو در تذکر به مجموعه مپنا در باب توسعه سایر بخش های تحقیقاتی و همچنین عدم ورود به حوزه کارفرمایی اشاره کرد: تمام سازنده هاي بزرگ نيروگاهي در دنيا هيچ کدام صاحب نيروگاه نيستند و تمام تمرکز خود را بر روي توستعه ساخت نيروگاه ها و توسعه توانمندي هاي ساخت الان مپنا بايد نيروگاه هاي خود را واگذار کند و اين باري است که مپتا را از کار اصلي خود باز مي داردو تمام توان خود را براي توسعه گذاشته اند. در مپنا بايد يک هدف گذاري جدي شود براي توستعه تحقيقات و نه فقط تحقيقات توسعه اي در شرايط موجود بلکه بايد يک سرمايه گذاري جدي روي تحقيقات کاربردي شود و دانشگاه هاي متعدد کشور را نيز درگير کند.

مقصودی: مردم رفتار مصرفی خود را در حوزه انرژی بعد از هدفمندی یارانه تغییر داده اند اما دولت سهم خود را انجام نداد!

مقصودي مجري کارشناس برنامه ثريا در ادامه برنامه ثريا در مورد آثار اجراي طرح هدفمندي يارانه ها بر بخش مصرف اظهار داشت: شدت انرژي که نشان دهنده ميزان انرژي مصرف شده به ازاي توليد واحد کالا وخدمات است در کشور ما بسيار بالاست.

مقصودي ادامه داد: همچنين ميزان مصرف کشور در حوزه فرآورده هاي نفتي تا قبل از هدفمندي رشد جدي داشت که بعد از هدفمندي کاهش پيدا کرد و دوباره البته تا حدي رشد داشته است .در حوزه مصرف بنزين نيز که کشور در قبل از هدفمندي و سهميه بندي شدت رشد مي کرد، با انجام سهميه بندي بنزين مصرف به شدت کنترل شد و واردات کشور نيز کاهش پيدا کرد و خطر تحريم نيز از بين رفت.

وي افزود: در حوزه برق خانگي نيز در سال 90 آثار هدفمندي مشهود است و مصرف برق کاهش داشته است

مقصودي در تحليل مسائل بيان شده تاکيد کرد: اين نمودارها نشان مي دهد مردم فشار را تحمل کرده و رفتار خود را تغيير داده و مصرف را کاهش داده اند اما دولت نيز بايد در حوزه خود نيز کارهاي اصلاحي انجام مي داد.

مقصودی: اتلاف انرژي برق در شبکه انتقال و توزيع کشور ما حدود دو برابر متوسط دنياست

مقصودي در تشريح کم کاري دولت در اجراي طرح هاي کاهش مصرف و اتلاف انرژي اظهار داشت: اتلاف انرژي برق در شبکه انتقال و توزيع کشور ما حدود دو برابر متوسط دنياست که اين ميزان اتلاف دو برابر ظرفيت نيروگاه نکا است. ترکيب انواع نيروگاه ها نيز نشان مي دهد که نيروگاه هاي گازي بازده 30 درصد و بخاري 37 درصد و سيکل ترکيبي حدود 41 درصد است و نير نشان مي دهد که ما دير به سمت افزايش بازده نيروگاه ها و سيکل ترکيبي کردن نيروگاه هاحرکت کرده ايم. به اسم حرکت به سمت ساخت نيروگاه هاي سيکل ترکيبي هنوز نيروگاه هاي گازي شروع مي شود به اميد آنکه سيکل ترکيبي شود. سالي 1 درصد بايد بازده نيروگاه ها افزايش مي بيافت ولي هر سال 0.3 درصد کاهش يافته است.

وي افزود: علاوه بر آن در حوزه سبد برق کشور حدود 95 درصد برق کشور از سوخت هاي فسيلي استفاده مي کند.

چیت چیان: خیلی نباید دلخوش بود، کاهش شدت انرژی ناشی از افزایش قیمت نفت بوده است

حميد چيت چيان مشاور عالي وزير نيرو در تکميل تحليل هاي صورت گرفته افزود: منحني شدت انرژي نزولي است يعني ما مدريت مصرف انرژي کارهايي انجام داديم و منجر به بهتر شدن شده است اما به اين شدت کار نشده است به اين دليل که در سال هاي اخير يک باره قيمت نقت بالا رفت و درآمد ملي در نتيجه آن بالا رفت، درآمد ملي نيز در کسر شدت انرژي در مخرج قرار مي گيرد اين نشان مي دهد که مصرف انرژي ما بهتر شده اما نه آنقدر! اما به دليل آنکه مخرج کسر بزرگ شده اين نمودار نزولي شده است و لذا نبايد خيلي دلخوش باشيم.

چیت چیان: مديران فقط به دنبال ساخت نيروگاه جديد هستند و به کاهش اتلاف توجهی ندارند

چيت چيان در تشريح علل عدم کاهش مطلوب تلفات نيرو در سال هاي گذشته اظهار داشت: ما بعد از ساخت نيروگاه ها بايد روي کيفيت برق تکيه زيادي کنيم. راندمان توليد و توزيع و مصرف برق خيلي مطلوب نيست و اتلاف هاي سنگيني داريم ولي کاهش آن اهميت لازم را در وزارت خانه ندارد. مديران فقط به دنبال ساخت نيروگاه جديد هستند درحالي که توليد و توزيع و مصرف ما قابل مديريت بهتر است.

مشاور عالي وزير نيرو ادامه داد: بهترين نوع نيروگاه هاي ما از نظر بازده نيروگاه سيکل ترکيبي است که بازده آن حدود 45 درصد است در حالي که در دنيا به دنبال توليد همزمان برق و حرارت کار رفته اندکه بازده آن حدود 85 درصد است.

وي افزود: در همين حوزه نيروگاه هاي فسيلي معمول نيز در دنيا بازده نيروگاه هاي گازي حدود 50 درصد و سيکل ترکيبي حدود 60 درصد است.

چیت چیان:دولت و مجلس بايد تصميم بگيرند که هر تصميم جديدي که گرفته مي شود روي سي اچ بي باشد.

وي در تشريح فرآيند نيروگاه هاي برق و حرارت يعني سي اچ بي اظهار داشت: در کنار توليد برق مقداري حرارت توليد مي شود که مي تواند اين حرارت به عنوان بخار و گرما براي صنايع و يا براي توليد آب شيرين استفاده شود.

چيت چيان در معرفي يکي از نمونه هاي موفق اين کار در داخل کشور اعلام کرد: در کيش کاري شروع شده است و در سال حدود 30 ميلوين ليتر گازوئيل براي توليد اب شيرين استفاده مي شد. ما بويلري نصب کرديم براي استفاده از اين حرارت و انتقال حرارت براي توليد آب شيرين و الان از کنار صرفه جوبي در مصرف گازوئيل اين سرمايه گذاري بازگشت داشته و مدت هاست که سود خالص مي دهد.

مشاور عالي وزير نيرو در مورد الزامات توسعه نيروگاه هاي سي اچ بي تاکيد کرد: دولت و مجلس بايد تصميم بگيرند که هر تصميم جديدي که گرفته مي شود روي سي اچ بي باشد. نبايد به راندمان 60 درصد اکتفا کرد بايد به سمت 85 درصد رفت .نيروگاها هاي سي اچ بي مي تواند به قدري کوچک باشد که در واحد هاي ساختماني استفاده شود که همزمان هم برق و هم حرارت آنها را تامين مي کند.

چیت چیان: وزارت نيرو ساختاري براي توسعه نيروگاه های کوچک و پراکنده سی اچ بی ايجاد نشده است

وي در تشريح کم کاري هاي صورت گرفته در اين حوزه تاکيد کرد: در وزارت نيرو ساختاري براي توسعه اين نيروگاه ها ايجاد نشده است. با اينکه هدف گذاري شده، اما وزارت نيرو عملکرد خوبي در اين حوزه نداشته است همان طور که در

گذشته ساختاري مناسب براي توسعه نيروگاه هاي حرارتي ايجاد کرده اند بايد براي اين کار نيز ساختارهاي مناسب ايجاد شود.

چیت چیان: حدود 25 درصد برق تا به درب منازل برسد تلف مي شود.

چيت چيان در توضيح تکميلي در حوزه تلفات برق در کشور افزود: خطوط انتقال و توزيع به صورت فني تلفات پاييني حدود 5 درصد است اما با اين حال تلفات برق در کشور ما حدود 18 درصد مي باشد که بسيار بالاست. علاوه بر آن حدود 5 درصد از برق توليدي در خود نيروگاه ها مصرف مي شود يعني حدود 25 درصد برق تا به درب منازل برسد تلف مي شود.

وي در باب مزيت نيروگاه هاي کوچک و پراکنده براي غلبه بر مشکل تلفات اظهار داشت: اگر نيروگاه هاي کوچک احداث کنيم به دليل آنکه انرژي در همان جايي که توليد شده، مصرف مي شود. عملا انتقال نداريم و تلفاتي نيز نخواهيم داشت. اگر اين کار را اجرا کنيم يک انقلابي درکشور رخ مي دهد. اين نيروگاه ها چون کوچک هستند مي توانند سرمايه گذاران بيايند و سرمايه گذاري کنند و در عين اينکه به دليل نداشتن سيستم انتقال تلفاتي نداريم مي توانيم از محل گرماي توليد شده نيز استفاده کرد که راندمان را بالا مي برد.

مشاور عالي وزير نيرو افزود: قرار بوده 3000 مگاوات در اين دولت از اين نيروگاه هاي کوچک ايجاد شود که بنده گمان نمي کنم حدود 500 مگاوات نيز ايجا شده باشد.

مقصودی: در حوزه انرژی های تجدید پذیر هیچ جایگاهی نداریم!

محسن مقصودي، مجري کارشناس برنامه ثريا در ادامه در مورد وضعيت انرژي هاي تجديد پذير در دنيا و کشورمان اشاره کرد: ظرفيت ايجاد شده در حوزه انرژي باد در ده سال اخير رشد خيلي خيره کننده اي داشته است و به 4 درصد کل انرژي مصرفي دنيا يعني چهار برابر کل ظرفيت برق کشور ما حرکت رسيده است. در چين به اندازه کل ظرفيت کشور ما برق بادي توليد مي شود و انرژي خورشيدي نيز رشد خوبي داشته است. در حوزه استفاده از انرژي خورشيد نيز آلماني ها پيش تاز هستند و با اينکه وضعيت تابش کشور ما دو برابر اروپاست و جز مناطق پر تابش هستيم جايگاهي در اين حوزه نداريم

باقری مقدم: در کشور توهمي داريم به نام توهم منابع! / با توجه به وجود منابع فسيلي، نيازي به انرژي هاي تجديد پذير احساس نمي شود

دکتر ناصر باقري مقدم، کارشناس سياست گذاري انرژي هاي تجديد پذير ميهمان تلفني برنامه ثريا بود که در موردجايگاه انرژي هاي تجديد پذير در کشور ما اشاره کرد: حدود 20 سال است به انرژي هاي تجديد پذير توجه شده ولي در طي اين مدت حدود 100 مگاوات ايجاد کرده ايم ولي چين در 10 سال گذشته سالانه حدود 16 هزار مگاوات برق تجديد پذير ايجاد کرده است.

باقري مقدم در تشريح علل عدم توجه به انرژي هاي تجديد پذير در کشور ما تاکيد کرد: يکي از نقاط ضعف وزارت نيرو، عدم توجه به انرژي هاي تجديد پذير بوده است. در قانون گفته هر سال 5 هزار مگاوات برق تجديد پذير ايجاد شود اما در کشور توهمي داريم به نام توهم منابع! و با توجه به وجود منابع فسيلي، نيازي به انرژي هاي تجديد پذير احساس نمي شود در حالي که وظيفه ما صيانت از منابع کشور است.

وي ادامه داد: از سوي ديگر ساختار مديريت انرژي هاي تجديد پذير در ايران ايجاد نشده است و لازم است که ايجاد شود.نبايد توقع نداشته ايم که يک ساختار ضعيف شرکتي که کوچک زيرمجموعه چند شرکت در وزارت نيرو کار مي کند بتواند توسعه انرژي هاي تجديد پذير را در کشور بر عهده بگيرد.

اين کارشناس سياست گذاري انرژي هاي تجديد پذير در مورد اقدامات صورت گرفته براي ايجاد ساختار مديريتي مناسب براي توسعه انرژي هاي تجديد پذير اظهار داشت: تلاش هاي صورت گرفته است که بر اساس پيشنهاد هايي که از سال هاي قبل داده شده بود، سازماني با نام سازمان انرژي هاي تجديدپذير و بهره وري به عنوان معاون وزير نيرو ايجاد شود که بتواند کارهاي حاکميتي را در اين حوزه دنبال کند

وي افزود: حتي گزينه هاي ديگري مانند آنکه به خاطر اهميت اين حوزه، سازماني مانند سازمان انرژي اتمي ذيل رئيس جمهوري براي توسعه انرژي هاي نو در کشور تعريف شود.

باقري مقدم در تشريح دلايل ديگر عدم توسعه انرژي هاي تجديد پذير به موضوع تعرفه هاي خريد برق تجديد پذير اشاره کرد و گفت: به دليل اينکه اين ساختار نامناسب وجود داشته برنامه هاي نامناسب نيز ايجاد کرده است. در دنيا يکي از راهکارهاي توسعه برق تجديد پذير اصلاح قيمت هاي برق تجديد پذير و خريد ترجيحي و تضميني بوده است اما متاسفانه در کشور ما اين کار نشده است. اگر بهاي منابع فسيلي را با بهاي ارزي در نظر بگيريم ديگر برق فسيلي اين قدر ارزان نيست و برق تجديد پذير اقتصادي مي شود.

چیت چیان: سرگذشت انرژي هاي تجديد پذير درکشور ما اسفناک است.

چيت چيان مشاور عالي وزير نيرو نيز در تشريح وضعيت و دلايل عدم گسترش انرژي هاي تجديد پذير در کشور تاکيد کرد: سرگذشت انرژي هاي تجديد پذير درکشور ما اسفناک است. سازمان برنامه يکي از اصلي ترين مخالف ها براي توسعه اين نوع از انرزي بود. در وزارت نيرو نيز مخالفت هاي جدي وجود داشت و هنوز هم وجود دارد.

وي ادامه داد: حدود 19 سال پيش سازمان انرژي هاي نو ايران(سانا) تاسيس شد و دفتري هم با همين عنوان در وزارت خانه تشکيل شد اما تا قبل از اين مي خواستند که هم سازمان انرژي هاي نو و هم سازمان بهره وري انرژي را در سازمان برق ايران ادغام کنند،سازمان هاي انرژي نو و هم سازمان بهره وري انرژي جز ضعيف ترين شرکت ها شده اند که دارند نابود مي شود.

اين در حالي که در هند يک وزارت خانه انرژي هاي نو دارند و در آلمان حدود 20 درصد انرژي از منابع تجديد پذير توليد مي شود.

وي افزود: در سال 79 رهبري در سياست هاي کلي بر توسعه انرژي اي تجديد پذير تاکيد کرده اند در قوانين برنامه نيز اين موضوع آمده ولي متاسفانه اقدام جدي صورت نگرفته است

وي افزود: توهمي در مورد سوهت هاي فسيلي وجود داردکه برق توليدي از آنها ارزان تمام مي شود و نيازي به ساير انرژي ها نيست در حالي که اين سوخت هاي فسيلي مي تواند به پتروشيمي تبديل شود و يا صادر شود و از اين منابع خداد مانند خورشيد و باد انرژي لازم را توليد کرد.

مشاور عالي وزير نيرو براي نمونه به يکي از موارد اشتباهات سنگين ناشي از عدم توجه به انرژي هاي تجديد پذير اشاره کرد و گفت: از 8 سال پيش تا کنون حدود 25 ميلياد دلار گازوئيل را براي توليد برق سوزانده ايم، ما محاسبه کرديم با اين پول مي شد حدود 14500 مگاوات نيروگاه بادي بزنيم که سرمايه گذاري آن حدود 22 ميليارد مي شد. اگر اين کار صورت مي گرفت، هم هزينه کمتر بود و هم برق توليد مي شد و هم آلودگي نداشت. از سوي ديگر اين ميزان نيروگاه مي توانست تا 15 سال بر ق توليد کندکه ميزان گازوئيل مصرفي نيروگاه ها در اين مدت حدود 70 ميليارد مي شد. بايد از سازمان برنامه(معاونت برنامه ريزي راهبردي) سوال شود، وقتي 16 درصد برق ما از گازوئيل توليد مي شود که در برخي موارد آنرا وارد مي کنيم و هر کيلووات ساعت آن حدود 450 تومان براي کشور تمام مي شود چرا بايد برق تجديد پذير حدود 186 تومان خريداري شود.

لازم به ذکر است که برنامه امشب ثریا با موضوع شفافیت اطلاعات و نقش آن در مبارزه با فساد امشب ساعت 23:00 از شبکه یک به روی آنتن می رود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.