گلعلی بابایی نویسنده، با اشاره به وضعیت بغرنج فرهنگ و لزوم توجه رئیس جمهور دولت یازدهم به حوزه فرهنگ گفت: در سازمان دیپلماسی ما تشکیلاتی به نام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی وجود دارد، علاوه بر آن ما در سفارتخانهها نیز با رایزنهای فرهنگی روبرو هستیم، اما در این چند ساله بعد از انقلاب ما حرکت چندانی نه از این سازمان و نه از رایزنهای فرهنگی در حوزه انتقال فرهنگ و گفتمان انقلاب اسلامی به جهان ندیدهایم.
با وجود سازمان عریض و طویل فرهنگ و ارتباطات در دنیا حرفی برای گفتن نداریم
وی افزود: با وجود شهادت چند تن از دیپلماتهای فرهنگی ما در کشورهایی همچون پاکستان و افغانستان تاکنون نتوانستهایم پیام و گفتمان انقلاب که این شهدا نیز در پی آن بودند، انتقال دهیم، یکی از دلایل این امر میتواند این باشد که ما از ادیبان، فرهنگیان و دانشمندان خود برای این انتقال بهره نگرفتهایم. در وضعیت فعلی نیز ما در سازمان عریض و طویل فرهنگ و ارتباطات فعالیت چندانی مشاهده نمیکنیم و حرفی در دنیا برای گفتن نداریم، حداقل در عرصه کتاب بسیاری از آثار هستند که قابلیت ترجمه شدن را دارند، اما حرکت منسجمی در این زمینه وجود ندارد.
بابایی تصریح کرد: نتیجه این میشود که ما در نمایشگاههای کتاب فرانکفورت با کتابهایی شرکت میکنیم که به فارسی است و قطعاً مخاطبان زیادی نمیتواند داشته باشد. بنابراین کسانی که سکاندار دولت یازدهم خواهند شد، تلاش داشته باشند که از فرهنگ غفلت نشود، البته متأسفانه در مناظرههای کاندیدای ریاست جمهوری محور اصلی بر اقتصاد بود و کمتر شعار فرهنگی وحود داشت.
با اشاعه فرهنگی میتوان الگویی برای قیامهای مردمی در سایر کشورها بود
این نویسنده گفت: انتظار همه مردم به خصوص هنرمندان، نویسندگان و اصحاب فرهنگ این است که سازمانهایی مانند سازمان فرهنگ و ارتباطات فعال شده و رکود و خمیدگی موجود در حوزه فرهنگ از بین برود، تا بتوانیم در راستای ترویج فرهنگ انقلاب اسلامی ایران به کشورهای دیگر به ویژه کشورهایی که قیامهای مردمی، بیداری اسلامی و به تعبیری بیداری انسانی در آنها شکوفا شده موفق باشیم، ما باید با محصولاتی که عرضه میکنیم الگوی خود را برای آنها نیز معرفی کنیم.
بابایی افزود: اوایل انقلاب اسلامی فیلمی در ایران پخش شد که به معرفی یک مبارز الجزایری میپرداخت، این مبارز به سرعت الگوی برخی از جوانان ما شد و متأسفانه برخی از جوانان ما با الگو گرفتن از مبازرانی چون چهگوارا و … جذب سازمان مجاهدین خلق و چریکهای تودهای شدند. اکنون ما برای اینکه بتوانیم پیام گفتمان انقلاب را جهانی کنیم، باید الگوهای مبازارتی و انقلابی خود را در این کشورها معرفی کنیم تا بتوانیم فرهنگ انقلاب را جهانی سازیم.
در دیپلماسی دغدغه فرهنگی نداریم
وی ادامه داد: چون ما در دیپلماسی دغدغه فرهنگی نداریم؛ تاکنون نتوانستهایم از فرصتها استفاده کرده و فرهنگ را انتقال دهیم، البته حرکتهای خودجوش مردمی انجام شده است که نیازمند حرکتهای دولتی و در ابعاد وسیعتر است، زندگینامه شهدای دفاع مقدس و انقلاب میتواند بهترین الگو برای جوانان کشورهای منطقه باشد، هماینک نیز برخی زندگینامه شهدا توسط جوانان پاکستانی ترجمه شده و در کشورهای پاکستان و افغانستان کاربرد یافته است.
نویسنده کتاب «همپای صاعقه» در اشاره به نقش حرکتهای مردمی در توسعه فرهنگی و خصوصیسازی فرهنگ گفت: خصوصیسازی انگیزه، پیش زمینه و توان مالی بالا میخواهد خیلی کم پیدا میشوند، افرادی که در گسترش مسائل فرهنگی سرمایهگذاری شخصی انجام دهند، من فکر نمیکنم، خصوصیسازی فرهنگی چندان جوابگو باشد، هماکنون نیز تولیدات فاخر فرهنگی با پشتوانه نهادهای دولتی تولید میشوند و گرنه نهادهای خصوصی بودجههای هنگفت برای تولید این آثار در اختیار ندارند.
وی گفت: پیشنهاد من این است که دولت ابتدا بیلان کاری بخشی خصوصی را ارزیابی کند و بر اساس همان بیلان کاری به حمایت از نهادهای خصوصی بپردازد، اگر اینچنین شود و ما فرهنگ خصوصی نیز داشته باشیم در سطح جهانی قطعاً فعالیت بیشتری خواهیم داشت.
خصوصیسازی در کشور ما موفق نخواهد بود
بابایی تصریح کرد: خصوصیسازی صرف بدون پشتوانه دولتی در بخش اقتصادی با شکست مواجه شد، بنابراین هر چند خصوصیسازی به لحاظ قانونی خوب و معقول است، اما تجربه نشان داده است که در کشور ما موفق نخواهد بود همچنانکه در بخش اقتصادی جوابگو نیست، در بخش فرهنگی نیز جوابگو نخواهد بود.
وی در ادامه سخنان خود به رئیس جمهور دولت یازدهم توصیه کرد که از سیاسی کردن فرهنگ پرهیز داشته باشد و گفت: فرهنگ بدور از سیاست تأثیر خود را خواهد گذاشت، هر جا که سیاست با فرهنگ آمیخته شود، فرهنگ ارزش طبیعی خود را از دست خواهد داد و دیگر نمیتوان انتظاری از آن داشت، تجربه نیز نشان داده است که ملت اسلامی فرهنگی سیاسی شده را پس خواهند زد.
بابایی تصریح کرد: همچنین رئیس جمهور آینده باید علاوه بر اینکه به اقتصاد و معیشت مردم توجه میکند، به فرهنگ نیز توجه لازم را داشته باشد و فرهنگ را فدای اقتصاد نکند، هماکنون که ملت ایران توسط فتنههای غرب چهرههای چندان مناسبی در جهان ندارند، شایسته است با معرفی فرهنگ غنی اسلامی و انقلابی چهره اصلی ملت ایران را به جهانیان بشناسانیم.
وی در پایان با بیان این مطلب که اگر ارتباطات فرهنگیمان قوی باشد و سازمانهایی که در این عرصه فعالیت دارند، منسجم و هدفمند به کار خود ادامه دهند، در عرصه فرهنگی موفق خواهیم بود، بنابراین لازم است رئیس جمهور تلاش داشته باشد تا در عرصه فرهنگی به خودباوری رسیده و از خودباختگی دست بکشیم و همان طور که در بحث هستهای با سرافرازی توانستیم گفتمان خود را به جهانیان ارائه کنیم، در عرصه فرهنگی نیز حرفی برای گفتن داشته باشیم.
Sorry. No data so far.