با شروع فصل تابستان، بازار بازی های رایانه ای گرم می شود. امسال نیز که برای برخی سنین، تابستان طولانی تر شده، کودکان و نوجوانان بیش از پیش به بازی های رایانه ای روی می آورند.
البته منظورمان از بازی های رایانه ای صرفاً بازی های مشهور و بزرگ که از سی دی فروشی ها خریداری می شود، نیست. اتفاقاً بازی های فلش بیشتر در فرهنگ کودکان زیر 10 سال بخصوص دختران نفوذ کرده است. کودکان خردسالی که توانایی بازی با گیم های بزرگ و مشهور را ندارند به بازی های کم حجم روی می آورند. به هر حال بازی های بزرگ نیاز به هوش هیجانی، سرعت عمل و تمرکز فکری دارند که هنوز در کودکان رشد نکرده است.
بازیهای که جای عاطفه مادری مینشینند
اما اتفاق نامبارک آن است که والدین به این حساب که این بازی ها کم حجم هستند و مخصوص کودکان خردسال طراحی شده اند، توجهی به شکل و محتوای سایت های عرضه کنندۀ این گونه بازی ها ندارند. بنابراین کودکان ساعت ها از وقتشان را در مقابل رایانه می نشینند و بی حفاظ در سایت های مختلف با گیم های کم حجم، بازی می کنند. والدین نیز با خیالی آسوده به کارهای خود می رسند.
این کودکان در تمام طول ساعات بازی شان به تنهایی مقابل کامپیوتر می نشینند و آنچه که اشباعشان می کند، عاطفه کاذبی است که از رایانه دریافت می کنند. در نظر داشته باشید که اساسی ترین نیاز سنین کودکی و به خصوص سنین زیر 10 سال، نیازهای عاطفی است که از والدین خود به خصوص از مادرشان دریافت می کنند.
کافی است به برخی بازی های فلش که نقش های زنانه، نقش اولشان است رجوع کنید تا این امر را برجسته تر یابید؛ نقش های مادرانه، مد و زیبایی، آموزش آشپزی و … ساعاتی طولانی جای مادر را پر می کند.
هجوم خاموش سبک زندگی غربی!
از طرف دیگر به دلیل سن کم، کودکان و نوجوانان ذهنی باز دارند. هر داده ای که به ذهنشان وارد شود، با فراغ بال می پذیرند. کودکان در گیر و دار چگونه زیستن نیستند، ولی هر آنچه که به ذهنشان وارد شود را در درگیری های جوانی شان به کار می گیرند. ضمن آنکه دختران نوجوان از تفکرات اولیه این نوع مباحث عبور کرده اند و مدت هاست که به دغدغه ذهنی شان تبدیل شده است؛ یعنی برای دختران نوجوانمان دیگر مسئله شیوه پوشش، نوع معاشرت های اجتماعی و … مطرح شده است. کودکان و نوجوانانمان در مقابل رایانه هایشان به خرید می روند، مانکن ها را آرایش کرده و لباس هایشان را عوض می کنند و متناسب با زیبایی شان نمره می گیرند، وسایل گمشده زنان را پیدا می کنند، انواع غذاهای غربی را می پزند و در تمامی این بازی ها، سبک زندگی غربی را فرا می گیرند.
تخریب اخلاقی برخی از این بازی های کوچک نیز از دیگر مسائلی است که خود را در نیمه برهنه کردن مداوم مانکن ها و امتحان نمودن مدهای گوناگون بر بدن آن ها نشان می دهد.
با توجه به تمامی این مشکلات لازم است والدین توجه بیشتری به سایتهایی که اینگونه بازی ها را عرضه می کنند داشته باشند. متأسفانه سایت هایی وجود دارد که در عین جذابیت، بازی هایی در خود جای داده اند که کودکان را به فرهنگ غیر ایرانی و سبک زندگی غربی فرا می خوانند.
البته منظورمان این نیست که تمامی بازی های این سایت ها نامناسب است، اتفاقاً اکثراً بازی هایی مناسب و متناسب با روح پاک کودکان در خود قرار داده اند. اما مشکل آنجا است که از قضا کودکان یا نوجوانان 7 تا 10 ساله، به خصوص دختران از بازی هایی استقبال می کنند که سبک زندگی می سازند. اگر تنها قدری با روحیات دخترانه آشنایی داشته باشید این مطلب را تصدیق می کنید.
البته اینگونه برداشت نشود که این سایت ها و اینگونه بازی ها صرفاً مورد علاقۀ کودکان زیر 10 سال است، بلکه نوجوانانی با سنین بالاتر و حتی جوانان بالای 20 سال نیز به برخی بازی های این سایت ها علاقه نشان می دهند.
متأسفانه کمتر سایت فلش گیم هست که فیلتر شده باشد و اگر بازی هایی خاص و بسیار غیر اخلاقی نداشته باشند، به راحتی در دسترس کودکان و خانواده ها قرار می گیرد. فیلتر نشدن اینگونه سایت ها از دیگر دلایلی است که خیال والدین را راحت می کند.
بنابراین به نظر می رسد بهتر است والدین با شناخت سایت های مناسب، کودکان خود را از گزند فرهنگ های نامناسب دور داشته و آیندۀ کودکان خود را بیشتر از خطر دور کنند. با کنترل کودکان و سوق دادن آن ها به سایت های مناسب می توانند حداقل آن ها را از مدگرایی و خرج های افسارگسیخته دور کنند.
البته متأسفانه سایت های ایرانی مناسب که فلش گیم عرضه کند بسیار کم است. همین سایت های کم تعداد نیز توان عرضۀ بازی هایی در حد و توان و جذابیت سایت های مشهور ندارند. اما برخی از این سایت ها می توانند جای سایت های نامناسب را پر کنند.
«آوینی» یک تلاش خوب ایرانی
مشهورترین سایت ایرانی که انواع گوناگون و متنوعی از فلش گیم را در خود جای داده است، سایت «آوینی» است. این سایت در بخش بازی های آنلاین خود، بازی هایی کم حجم در 5 قالب ارائه کرده است. یک بخش آن در سه قالب بازی های «فکری»، «مهیج» و «سرعت عمل» به گونه ای است که کودکان و نوجوانان می توانند به صورت آنلاین بازی مورد علاقۀ خود را انجام دهند. همچنین این سایت امکانی را فراهم نموده که نوجوانان می توانند بازی هایی با حجم بزرگتر را دریافت نموده و بازی کنند. در نهایت نیز بازی هایی را برای گوشی های تلفن همراه قرار داده که نوجوانان می توانند با مراجعه به این سایت آن بازی ها را دانلود نموده و در موبایل های خود از آن ها بهره ببرند.
سایت آوینی ضرفیت مناسبی ایجاد کرده تا والدینی که نگران کودکان و نوجوانان خود هستند با خیالی آسوده تر آن ها را در مقابل رایانۀ خود تنها بگذارند. البته لازم به ذکر است برخی بازی های این سایت نیز با مشکلاتی هرچند ناچیز مواجه اند که لزوم دقت والدین را می طلبد. همچنین برخی مشکلاتی که در ذات این گونه بازی ها قرار دارد نیز موجب می شود والدین توجه بیشتری به کودکان داشته باشند و اجازه ندهند آن ها بیش از 1 ساعت تا 1 ساعت و نیم به بازی های رایانه ای بپردازند.
علاقه مندان می توانند به آدرس این سایت مراجعه کرده و از بازی های آن استفاده کنند.
Sorry. No data so far.