دوشنبه 01 جولای 13 | 16:30

سبک زندگی اسلامی درمانگر آفت پرخاشگری

عضو هیآت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: سبک زندگی اسلامی درمانگر آفت پرخاشگری اجتماعی است.


حجت الاسلام دکتر محمد داوری با بیان این که یکی از نقاط ضعف و ایراداتی که مقام معظم رهبری در طرح دغدغه های خویش درباره سبک زندگی در قالب یک سوال بدان اشاره داشتند، ناظر به پرخاشگری و نابردباری اجتماعی برخی از ما ایرانیان است، اظهار داشت: البته این آسیب اجتماعی خود ریشه‌ها و عوامل مختلفی دارد که از آن جمله می توان از توقعات زیاد فردی، عدم آگاهی ، غرور تکبر، تربیت ناصحیح خانوادگی و اجتماعی، بروز رفتارها و برخوردهای نامناسب در مواجه با افراد و … نام برد.

وی همچنین افزود: آنچه مهم و بایسته است این که ما در اصلاح سبک زندگی و رفع این گونه آسیب ها و ایرادات به آموزه های دینی و قرآنی بازگردیم؛ چرا که خداوند متعال برای موفقیت و سعادت ما در دنیا و آخرت، بهترین و کامل ترین دستورالعمل های زندگی را ارایه داده است.

این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: ما در تحقق اهداف مورد نظر در سبک زندگی اسلامی، نیازمند نهادینه کردن اعتقادات و اصول در وجود فرد هستیم همان طور که در آیات و روایات نورانی ما به این مهم اشاره شده است.

وی همچنین اضافه کرد: از سویی باید فلسفه و حکمت احکام و دستورات الهی را برای مردم بیان کنیم؛ به عنوان مثال نماز که ستون دین ماست، خود بازدارنده ترین نهی از منکر است؛ کما این که در آن آیه معروف نیز آمده که همانا نماز شما را از فحشا و منکر باز می دارد.

داوری ادامه داد: در هر صورت ما باید بتوانیم آموزه های دینی به ویژه در محدوده سبک زندگی را برای نسل جوان به خوبی معرفی و آموزش دهیم تا به تدریج این مسایل در وجود فرد نهادینه شده و همواره و در هر شرایطی مورد عمل از سوی او قرار گیرد که اگر این طور شد، آن وقت فرد در برای خداوند متعال، کاملاً متواضع و خاشع می شود و از سویی توقعات او پایین آمده و در برخوردها و مناسبات اجتماعی، هیچ گاه خود را از دیگران برتر ندیده و لذا روحیه پرخاشگرانه و عصبی هم نخواهد داشت.

وی بیان داشت: در واقع همان طور که بزرگان دین ما و عرفا و علمای شاخص گفته اند، هر گاه انسان بتواند رابطه خود با خدایش را در مسیر درستی که بیان شده اصلاح کند، در روابط اجتماعی و خانوادگی‌اش نیز موفق بوده و به عنوان یک انسان موحد، صبور و به معنای حقیقی مومن، شناخته می شود.

وی افزود: طبعاً چنین فردی در برابر رفتارهای نادرست دیگران، نه تنها حالت تدافعی و پرخاشگرانه نداشته، بلکه همواره رویکرد اصلاحی را در مراودات اجتماعی خود در دستور کار قرار می دهد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ابراز داشت: اساساً رویکرد قرآن کریم در تربیت جوامع انسانی و هدایت بشریت نیز همین گونه است، کما این که ما بهترین مدل اصلاح سبک زندگی را در عصر پیامبر در زمانه عرب جاهلی می دانیم که ایشان با اخلاق حسنه والای خویش توانستند رفتارهای به شدت ضد انسانی و ضداخلاقی، مردمان جزیره العرب دوران جاهلیت را اصلاح کرده و از همین افراد انسان هایی با ویژگی های برتر اخلاقی و انسانی بسازند که در راه خدا و دین او آماده هر گونه ایثار و جان فشانی بودند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به نکته مهمی اشاره کرد و گفت: ترویج و نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی و اصلاح ایرادات مربوط به آن، چیزی نیست که صرفاً با آموزش مستقیم آن هم در یک دوره کوتاه مدت و فشرده به افراد جامعه بتوان به آن دست یافت، بلکه نیازمند آن است که به تدریج و در یک دوره نسبتا طولانی، از مقطع دبستان و حتی قبل تر از آن، این کار را شروع کرد تا در مراحل بالاتر بتوان نتیجه مورد نظر را کسب نمود.

داوری تاکید کرد: بدون تردید در این راستا و برای تغییر فرهنگ رفتاری و گفتاری و کرداری افراد می بایست از همه ابزارهای موجود نهایت استفاده را کرد، البته با درنظر گرفتن این که چنین اصلاحی علی القاعده باید تدریجی و زمان بر باشد.

وی با اشاره به این که ما باید به تعالیم برآمده از قرآن و احادیث و روایات ناب ائمه اطهار(ع) باز گردیم و در این باره هم مسئولان و هم مردم می بایست چنین رویکردی داشته باشند، اظهار داشت: از آن جا که شریعت مقدس اسلام برای لحظه لحظه عمر ما برنامه دارد، لذا ما باید جزییات مربوط به سبک زندگی اسلامی را از آموزه های دینی استخراج کرده و آن ها را مورد عمل قرار دهیم.

این محقق و نویسنده حوزوی در خاتمه تاکید کرد: در این باره البته به شدت نیاز به کار فقهی و اصولی داریم و این که محققان و پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی ما با درک حساسیت ها و ضرورت ها در این خصوص گام های جدی تر و استوارتری بردارند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.