یکشنبه 07 جولای 13 | 16:38

نوستالژی ایرانیان همچنان «پیکان» تولید می‌کند

نوستالژی پیکان به عنوان اولین خودروی پرتیراژ داخلی چنان در ذهن ایرانیان باقی مانده که هر از چند گاهی شایعه تولید مجدد آن به گوش می‌رسد.


پیکان اولین خودروی مونتاژی پرتیراژ کشور بود که تولید آن در سال 1346 آغاز و پس از حدود چهل سال در سال 1384 متوقف شد.

قرارداد مونتاژ پیکان به عنوان آخرین مدل خودروی هیلمن هانتر (مدل سال ۱۹۶۶ میلادی) در ایران بین شرکت ایران ناسیونال (ایران خودرو) و گروه صنعتی روتس (Group Rootes) مالک کارخانه تالبوت انگلستان بسته شد.

تولید پیکان در ایران یک دهه پس از تولید آن در انگلستان آغاز شد. طراحی اصلی پیکان برعهده شرکت تالبوت از زیرمجموعه‌های گروه روتس بود. یک سال بعد در سال ۱۳۴۷ شرکت آمریکایی کرایسلر گروه صنعتی روتس را خریداری کرد که البته این اقدام تاثیری بر روند تولید پیکان در ایران نداشت.

از سال ۱۳۴۶ پیکان با دو مدل دولوکس و کارلوکس به بازار عرضه شد. پس از آن وانت پیکان و تاکسی پیکان هم به جمع این خودروها اضافه شد. در سال‌های ۱۳۵۰ و 1351 مدل‌های مختلف پیکان مانند دولوکس، وانت، کار، جوانان و تاکسی در ایران تولید می‌شد.

سال ۱۳۵۹ تولید پیکان با ظاهری جدید (معروف به چراغ بنزی) آغاز شد. روند مونتاژ پیکان در ایران خودرو به همین ترتیب تا سال ۱۳۶۴ ادامه داشت به‌گونه‌ای که تا این سال قطعات اصلی خودرو از خارج از کشور وارد و در ایران مونتاژ می‌شد. بخش‌هایی چون بدنه، رادیاتور، شیشه و کمک فنر عقب و جلو نیز در ایران ساخته می‌شد.

سال ۱۳۶۴ خط تولید پیکان در کرایسلر متوقف شده و این شرکت با پژو فرانسه ادغام شد. به دنبال آن واردات قطعات اصلی خودرو به ایران با مشکل مواجه شد به‌گونه‌ای که تولید پیکان از سقف بیش از ۷۰ هزار دستگاه در سال ۱۳۶۳ به سه هزار دستگاه در سال ۱۳۶۸ رسید.

در این سال شرکت پژو موافقت کرد ایران خودرو با بکار بردن سیستم تعلیق و موتور پژو بر روی بدنه پیکان، به تولید این خودرو ادامه دهد که این روند در حدود شش سال ادامه داشت. پس از آن با ساخت قطعات مربوطه در ایران، پیکان ۱۶۰۰ (با موتور 1600 سی‌سی) در شهریور ۱۳۷۱ به تولید رسید و تولید آن تا ۲۵ اردیبهشت سال ۱۳۸۴ ادامه یافت.

سرانجام در اردیبهشت ماه ۱۳۸۴ پس از گذشت حدود 40 سال و تولید حدود دو میلیون و ۲۹۵ هزار دستگاه، تولید پیکان در ایران متوقف و آخرین پیکان تولیدی به موزه فرستاد شد.

در آن زمان اگر چه تولید پیکان با سود قابل توجهی برای ایران خودرو همراه بود اما مسوولان ارشد وزارت صنایع وقت با توجه به آلایندگی، مصرف سوخت بالا و تکنولوژی قدیمی آن در نهایت به موفق به از رده خارج کردن این خودرو شدند.

پس از آن با خانه نشینی پیکان بود که پراید توانست با توجه به قیمت پایین آن به جایگزین مناسب پیکان برای قشر اصلی مصرف‌کنندگان ایرانی تبدیل شود.

با این حال خروج پیکان از صنعت خودرو پایان بخش حیات معنوی آن نبود به‌گونه‌ای که پس از آن بارها شایعه بازگشت مجدد این خودرو به خطوط تولید خودروسازان مطرح شد البته تمامی این شایعات نیز به سرعت تکذیب ‌شد.

در آخرین رویداد در این زمینه هفته گذشته یکی از اعضای کارگروه حمایت از تولید از احتمال تولید مجدد خودرویی چون پیکان در صورت ادامه یافتن و تشدید تحریم صنعت خودرو خبر داد. پس از آن نیز گروه صنعتی ایران خودرو با انتشار اطلاعیه‌ای این موضوع را رد کرد.

به این ترتیب آخرین شایعه تولید مجدد پیکان تکذیب شد تا این خودرو همچنان در موزه و در نوستالژی جمعی ایرانیان باقی بماند هرچند که به نظر می‌رسد تولید این خودرو در حافظه و ذهن ایرانیان همچنان ادامه دارد!

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.