چهارشنبه 14 آگوست 13 | 13:35
«آفتابگردان‌ها»

مؤدب: قائل به دایره‌های بسته نیستیم

علی‌محمد مؤدب گفت: ممکن است دیگران را در جریان شعر معاصر نقد کنیم ولی کسی را نفی نمی‌کنیم در صورتی که کتابهای شهرستان ادب نشان می‌دهد که ما قائل به دایره‌های بسته نیستیم.


علی‌محمد مؤدبنشست خبری دوره اردوی شعر جوان انقلاب (آفتابگردان‌ها) صبح امروز در محل مؤسسه شهرستان ادب برگزار شد.

علی‌محمد مؤدب شاعر و مدیرعامل شهرستان ادب گفت: شعر همراه ما است از گهواره تا گور، شعر خلاصه تجربه‌ها، دانش‌ها، احساس‌ها و حتی رویاهای ماست و از این نظر غنی‌ترین مجموعه میراثی یک تمدن در ادوار مختلف به حساب می‌آید.

وی افزود: به خصوص در آیین ما یک کلام محور دین‌مان است و قرآن معجزه پیامبر ما شعر به تبع بسیار غنی و در فرهنگ ما شده است و ارزشها و معارف بالاتری دارد.

*نگاه‌ها به شعر بسیار دیمی است

مؤدب در ادامه با ابراز تاسف از اینکه نگاه به شعر آنچنان که باید و شاید نیست گفت: نگاه‌ها به شعر بسیار دیمی است یعنی ما بسیار مشتاقیم برای شعر جشن خرمن بگیریم و جشنواره برگزار کنیم ولی برای آغاز شاعری فکری نمی‌کنیم ما باید به این فکر کنیم که صفر سالگی شعر کجاست و چطور می‌توان ورود استعدادهای برتر را به این حوزه تقویت کرد و جوان‌ها گرایش بیشتری داشته باشد.

وی در ادامه با انتقاد از توجه ناعادلانه رسانه‌ها به شعر و دیگر موضوعات خبری اظهار داشت: برای موضوعات سیاسی، دیدارهای ورزشی یا موضوعات شبه فرهنگی نشست‌های خبری جدی برگزار می‌شود و شبکه‌های مختلف ساعت‌ها درباره‌اش حرف می‌زند و طبیعی است که ورود استعدادها به آن حوزه‌ها تقویت شود اما اگر به مهمترین رویداد ادبی کشور که همان کتاب سال است توجه کنیم می‌بینیم که در رسانه‌ها نه تنها در حوزه شعر بلکه در دیگر حوزه‌ها نیز اسمی از شخصیت‌ها و چهره‌های برگزیده این رویداد مهم ادبی به میان نمی‌آید.

* کسی برنده جایزه کتاب سال را نمی‌شناسد

مدیر عامل مؤسسه شهرستان ادب گفت: جامعه ما موضوعی به نام جایزه کتاب سال را نمی‌شناسد، برنامه‌ای ساخته نمی‌شود که شاعر سال جمهوری اسلامی به مردم معرفی شود اما وقتی در این رشته ورزشی مسابقه‌ای برگزار می‌شود دوربین‌ به خانه او هم می‌رود ولی برنده کتاب سال را باید جستجو کرد تا شناخت و اسمی از این برنده‌ها حتی در صدا و سیما هم آورده نمی‌شود پس چگونه می‌توان انتظار داشت که جوانهای ما به این حوزه گرایش پیدا کنند.

وی افزود: برای یک برنامه ورزشی ساعت‌ها به یک بازیکن خاص برنامه اختصاص داده می‌شود اما یک شاعر شاخص 80 ساله چقدر از رسانه و این توجه سهم دارد.

وی با اشاره به اینکه در ورودی زادگاه قیصر امین‌پور تابلویی نصب شده با این عنوان که به شهر شاعر بسیجی قیصر امین‌پور خوش آمدید از تکرار این پدیده برای دیگر شاعران سخن گفت و اظهار داشت: چرا این اتفاق درباره شاعران دیگر و بزرگان دیگر ما مثل استاد علی معلم نمی‌افتد مردم هر شهر افتخار می‌کند که شعر ایشان به دیگران معرفی شوند. ما اگر تمدنی شکوفا می‌خواهیم باید شعری شکوفا داشته باشیم و نمی‌توانیم با ضعیف عمل کردن در هنر اول خود تمدنی قوی بسازیم.

علی‌محمد مؤدب در ادامه با اشاره به اینکه پرداخت رسانه‌ها به شعر بیشتر به آسیب‌شناسی و مطالبه از آن محدود شده است اظهار داشت: این آسیب‌شناسی‌ها در جای خودش خوب است ولی بحث اولیه این است که شعر چیست و چه ملزوماتی دارد. مدیران فرهنگی ما بیشتر باید متوجه چیستی شعر باشند و توجه‌ها به جای بودجه‌محور بودن باید سیاست‌محور و برنامه‌محور باشند.

وی افزود: متأسفانه برنامه‌ریزی‌های فرهنگی در کشور ما از بودجه شروع می‌شود و با بودجه تمام می‌شود در حالی که شعر همیشه وجود داشته است اینکه دولت نباید در شعر دخالت کند حرف رمانتیکی که اصلاً نیاز به جواب ما ندارد به هر حال توجه حکومت‌ها در دوره‌های مختلف به رشد ادبیات و هنر کمک بسیاری کرده است اما در حال حاضر این توجه‌ها بسیار بودجه‌محور است و به جای آن باید شعر و شاعران را بشناسند و برایش برنامه‌ریزی کنند، حل خیلی از مشکلات اصلاً نیاز به بودجه ندارد بلکه به نیاز به شناخت صحیح دارد مثل همان مورد نصب تابلو در ورودی شهر شاعران.

* هیچ کس را در جریان شعر معاصر نفی نمی‌کنیم/ کتابهای آینده شهرستان عجب منتقدان را شگفت‌زده می‌کند

مؤدب در ادامه در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه چرا با اضافه کردن واژه انقلاب به دوره‌های ادبی خود شعر معاصر را به دو دسته تقسیم کرده‌ایم در حالی که همه جریان‌های ادبی پس از انقلاب به نوعی در حیطه شعر انقلاب هستند گفت: انقلاب اسلامی پدیده‌ای است که حتی به مخالفان خودش هم رنگ می‌دهد و بسیاری از مخالفان انقلاب هم در شعرشان تحت تأثیر اتفاقهای فرمی و زبانی شعر انقلاب هستند. برجسته کردن عنوان انقلاب اسلامی در دهه چهارم انقلاب تا تجدید عهدی بکنیم تا عهدی که پدران و برادرانمان با انقلاب کرده‌اند.

وی افزود: ما گمان می‌کردیم این عهد با مرور زمان رنگ غفلت به خود گرفته و ما خیلی عاشقانه و عامدانه این نام را به دوره خودمان اضافه کردیم و گرنه با هیچ کس دعوا نداریم و کسی را خارج از دایره نمی‌دانیم ممکن است دیگران را نقد کنیم ولی کسی را نفی نمی‌کنیم، کتاب‌های شهرستان ادب نشان می‌دهد که قائل به دایره‌های بسته نیستیم و کارهای بعدی‌مان منتقدانمان را شگفت‌زده خواهد کرد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.