در جنوب غربی استان حلب، در شمال سوریه روستایی به نام روستای «خان العسل» قرار دارد.
روستای «خان العسل» از حیث جغرافیایی در منطقه «جبل سمعان» و در مناطق روستایی نزدیک به استان ادلب، در شمال سوریه قرار گرفته است. به این ترتیب که روستای «خان العسل» از غرب به استان ادلب و از شمال غربی به استان «اسکندرون» که از سوی ترکیه به اشغال درآمده محدود میشود.
اهمیت استراتژیک «خان العسل»
اهمیت استراتژیک روستای «خان العسل» به دلیل نزدیکی آن به مرزهای ترکیه است که آن را به دروازه ورود عناصر تروریست مسلح عربی و خارجی برای پیوستن به صفوف گروههای مسلح در سوریه و مشارکت در مبارزه علیه نظام این کشور تبدیل کرده است.
افزون بر این، گروههای مسلح تلاش بسیاری دارند تا با به دست گرفتن کنترل و تسلط بر این منطقه از آن به عنوان مهمترین و اصلیترین نقطه ورود تسلیحات نظامی از ترکیه به سوریه تبدیل کنند.
همچنین روستای «خان العسل» به دلیل قرار گرفتن در جوار استان ادلب میتواند به عنوان گذرگاهی از حلب به استان ادلب و همچنین استان لاذقیه، در غرب سوریه تبدیل شود که در این اواخر مورد حمله گروههای مسلح سلفی جهادی تبدیل شده بود و این گروهها در روستاهای این استان دست به کشتارهای گستردهای در میان اهالی این منطقه از جمله زنان و کودکان زدند و شاهد درگیریهای شدید نیروهای ارتش سوریه با عناصر مسلح وابسته به این گروهها بود.
اما عامل دیگری که موجب میشود، روستای «خان العسل» از اهمیت ویژهای برای گروههای مسلح برخوردار باشد، این است که این گروهها از این منطقه برای انجام حملات تروریستی خود در محورهای ادلب و حلب، قطع راههای بین المللی میان استان لاذقیه و استان حلب و همچنین انتقام گرفتن از ساکنان آن استفاده میکنند.
دلیل نامگذاری «خان العسل»
نام گذاری این روستا به نام «خان العسل» به دلیل این است که این روستا در منطقهای خوش آب و هوا و سر سبز و مملو از درختان و گیاهان واقع شده و همین موجب شده تا اهالی مناطق «سمعان» و کوههای «لیلیون» به پرورش زنبور، زنبورداری و تولید عسل در این مناطق بپردازند و سپس برای فروش محصولات خود، روی به روستایی بیاورند که به مرور زمان به روستای «خان العسل» معروف شد.
دکتر «عبد الهادی نصری»، مدیر دبیرخانه اصول و مبادی ملی و پژوهشگر تاریخی و رئیس انجمن روشنفکران سوریه گفت: منطقه «خان العسل» در ابتدا محل فروش عسل و فراوردههای مرتبط با آن بوده که به مرور زمان و اندک اندک در این منطقه و اطراف آن خانههایی مسکونی ایجاد شدند تا پس از آن به روستایی کوچک تبدیل شود.
وی میافزاید: به مرور زمان به خاطر خوش آب و هوا و سر سبز بودن منطقه به غیر از اهال بومی، اهالی مناطق دیگر استان حلب نیز اقدام به خرید زمینهایی در این منطقه و تبدیل آنها به ویلاهای تابستانی کردند تا این روستای «خان العسل» بیش از پیش توسعه و گسترش یابد.
نصری ادامه میدهد: عمر این منطقه به چند قرن پیش باز میگردد و هنوز بخشهایی از بناهای تاریخی در آن وجود دارد. همچنین این منطقه استراحتگاه کسانی بوده که از مناطق و شهرهای غربی سوریه به دلایل مختلف روی به این منطقه میآوردند.
مطرح شدن روستای «خان العسل» در بحران سوریه
از زمان آغاز بحران سوریه در 15 مارس 2011 تاکنون که کم و بیش 30 ماه از آن میگذرد، نام روستای «خان العسل» دوبار به صورت برجسته و بارز در رسانههای سوری، منطقهای و بین المللی مطرح شد.
اولین باری که نام «خان العسل» مطرح شد
«خان العسل» برای اولین بار پس از اقدام تروریستی گروه «جبهه النصره» به شکلیک موشک حاوی مواد شیمیایی به این روستا در رسانههای داخلی، منطقهای و فرامنطقهای مطرح شد.
در جریان عملیات گروه «جبهه النصره» حدود 26 نفر از اهالی این منطقه کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند. ایین اولین بار بود پس هشدارهای محافل غربی درباره امکان استفاده از سلاحهای شیمیایی از سوی نظام سوریه، گروههای مسلح اقدام به استفاده از این سلاحها علیه اهالی بیدفاع و غیر نظامی «خان العسل» میکردند.
مطرح شدن دوباره نام «خان العسل»
دومین باری که نام روستای «خان العسل» در رسانههای سوری، منطقهای و فرامنطقهای مطرح شد، به قتل عامی باز میگردد که اینبار نیز گروه «جبهه النصره» دست به آن زدند.
در این جنایت عناصر وابسته به گروه سلفی جهادی «جبهه النصره» علاوه بر قتل عام 50 نفر از اهالی این منطقه، 51 سرباز ارتش سوریه را که در این منطقه و مناطق اطراف به اسارت گرفته بودند، اعدام میدانی کردند.
واکنش افکار عمومی داخلی و خارجی
این جنایت چنان فجیع بود که افکار عمومی مردم سوریه و جهان را به واکنش داشت، چراکه این جنایت مخالف تمام پیمانهای مربوط به اسرای جنگی و پیمان ژنو بود.
پس از این جنایت گروههای تروریستی مسلح در این منطقه متمرکز شدند تا درپی آن درگیریهای شدیدی میان نیروهای ارتش سوریه با گروههای مسلح روی دهد و در جریان آن نیروهای ارتش سوریه بارها مراکز تجمع و مقرهای عناصر و گروههای مسلح را در این منطقه هدف قرار داده و منهدم کردند.
روستایی حامی نظام سوریه
اهالی روستای «خان العسل» همواره به وفادار بودن به نظام سوریه و حمایت از آن معروف بوده و هستند و به همین دلیل است که بارها مورد حمله گروههای مسلح سلفی جهادی قرار گرفتهاند.
از زمان اشغال این منطقه به دست گروههای مسلح و عناصر وابسته به آنها، اهالی این روستا با برگزاری راهپیماییهای اعتراض آمیزی خواستار خروج فوری گروههای مسلح تروریستی و عناصر وابسته به آنها از این منطقه شدهاند که این اعتراضهای مردمی همواره با حمله و یورش عناصر مسلح و شلیک مستقیم به سوی مردم بیدفاع پاسخ داده شده است.
روستای «خان العسل» غیر از آن نیز بار مورد حمله خمپارهای و موشکی عناصر و گروههای مسلح قرار گرفته تا با ناامن جلوه دادن منطقه اهالی این روستا را وادار به مهاجرت از آن و خالی کردن خانهها و منازلشان کنند، در عمل نیز شرایط ناامن به وجود آمده از سوی گروههای تروریستی موجب شد تا تعدادی از ساکنان منطقه خانه و کاشانه خود را ترک و به مناطق دیگر مهاجرت کنند، اما بسیاری از اهالی منطقه نیز باقی ماندند تا در کنار نیروهای ارتش سوریه مبارزه کنند و نمونهای از این دلیرمردان و شیرزنان شجاع در جنایت دوم «خان العسل» قتل عام شدند.
شرایط کنونی حاکم بر روستای «خان العسل»
در حال حاضر، روستای «خان العسل» صحنه درگیری میان یگانهای ارتش سوریه و عناصر مردمی این منطقه با گروهها و عناصر تروریستی مسلح است و تاکنون دوبار به صورت خیلی جدی و گسترده این روستا مورد حمله عناصر مسلح قرار گرفته است، یک بار در نوزدهم مارس سال جاری میلادی که جز خسارتهایی سنگین مادی تلفات جانی به همراه نداشت و دومین بار در بیستم ژوئیه سال 2013 که گروههای وابسته به «جبهه النصره» و همچنین دیگر گروههای وابسته به سازمان تروریستی «القاعده» به روستای «خان العسل» حمله کرده و طی سه روز متوالی شماری از اهالی روستا و نظامیان ارتش سوریه را به قتل رساندند. البته در جریان درگیریهای پیش آمده میان یگانهای ارتش سوریه با عناصر مسلح در این نبردها صدها فرد مسلح نیز کشته شدند.
Sorry. No data so far.